McKinsey anklages for dobbeltrolle i forvaltning av milliardfond

Tirsdag godtok McKinsey et forlik på 129 millioner kroner etter å ha blitt anklaget for å sitte på begge sider av bordet i konkurssaker. Nå avsløres et "hemmelig" fond på mer enn 100 milliarder som har investert i samme selskaper som har fått råd.

The New York Times publiserte tirsdag en avsløring der de har tatt et dypdykk i et investeringsfond som forvaltes av konsulentgruppen McKinsey. Avsløringen viser hvordan rådgivningsdelen og et fond som forvalter 12,3 milliarder dollar i visse tilfeller har ført til at McKinsey har vært i en dobbeltrolle.

Ifølge avisen er fondets aktivitet av interesse fordi det ikke er kjent hvem som får råd av McKinsey, og om det er bindinger mellom rådgivningsdelen og forvaltningen av fondet.

McKinsey har med sine 30.000 konsulenter tilgang på mengder av informasjon gjennom oppdragene de tar for både private og offentlige aktører.

McKinsey sier selv at de rådgir 90 av de 100 største selskapene i verden.

Fondet, som går under navnet MIO, forvalter i dag pensjonsplanene til alle de ansatte i selskapet, men omtrent halvparten av fondet, rundt seks milliarder dollar, kommer fra de private formuene til ledende ansatte og tidligere sjefer i selskapet.

Inngikk forlik med myndighetene

Tirsdag ble det også kjent at McKinsey har måttet betale en solid sum til amerikanske myndigheter, etter anklager om å ha sittet på begge sider av bordet i konkurssaker.

McKinsey betaler 15 millioner dollar, tilsvarende 129 millioner kroner, for å få saken ut av verden.

Konsulentselskapet er anklaget for å ikke ha informert tilstrekkelig om potensielle konflikter i tre konkurssaker i løpet av de siste årene der selskapet har bistått, skriver The Wall Street Journal.

En av kreditorene i de aktuelle sakene var MIO, som eies og driftes av McKinsey selv. MIO fikk i sakene dekket alle sine krav, skriver New York Times.

Spørsmålet New York Times stiller er om McKinsey har sittet på begge sidene av bordet i flere saker. Blant annet rådga McKinsey myndighetene i Puerto Rico om hvordan de skulle håndtere gjeldsutfordringen sin, samtidig som fondet MIO var en av kreditorene.

En av avsløringene i New York Times er at sjefen for konkursrådgivningstjenesten også satt i styret for fondet.

Amerikanske myndigheter har gransket saken, og konkludert med at ingen lover ble brutt - og fant heller ikke at konsulentene som jobbet med spørsmålet var klar over at deres eget fond var kreditor.

Drives fra skatteparadiset Guernsey

Fondet, som holder stort sett alle sine investeringer hemmelige, er beskyttet fra innsyn gjennom et nett av stråselskaper i skatteparadiser i Den engelske kanal. Dermed skjuler man også forbindelsen mellom partene McKinsey rådgir for, og investeringene fondet gjør.

New York Times har intervjuet flere tidligere ansatte i fondet, for å kartlegge hvilke investeringer som er gjort. Men avisen er tydelig på at et fullstendig bilde har vært umulig å skaffe.

Ifølge avisen var et av formålene til fondet, da det ble opprettet i 1992, å kunne tilby nye ansatte sterke investeringsråd - og på den måten bli mer attraktiv i jakten på de beste talentene.

McKinsey kommenterer anklagene i New York Times, og sier at fondet ikke har noen forbindelse med rådgivningsdelen, og at det ikke er informasjonsfly mellom rådgivere og fondet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå