Mot enighet om bankunion i EU

Finansministrene i eurosonen er enige om hvordan avviklingen av kriserammede banker skal finansieres. Dermed er et viktig hinder på veien mot en bankunion passert.

<p><b>MOT ENIGHET:</b> Eurosonens finansministere, her representert av Spanias finansminister Luis de Guindo, Luxemburgs finansminister Jean-Claude Juncker og EU-kommisær Olli Rehn.</p>

MOT ENIGHET: Eurosonens finansministere, her representert av Spanias finansminister Luis de Guindo, Luxemburgs finansminister Jean-Claude Juncker og EU-kommisær Olli Rehn.

 – I natt har vi gjort et viktig gjennombrudd på veien til en bankunion i Europa, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn ifølge Financial Times.  

Mer enn fem år etter finanskrisen som rammet en rekke EU-land svært hardt, forsøker unionen nå å lande et av sine største prosjekter siden innføringen av euroen: Et rammeverk for å overvåke bankene og håndtere banksektorens dyptliggende problemer.

Finansministrene ble natt til onsdag enige om at det er bankene selv som skal finansiere stengningen av banker som ikke kommer seg på beina igjen. Onsdag skal finansministrene i hele eurosonen diskutere saken. Håpet er en enighet før EU-toppmøtet senere i uka.

Onsdag kom ministrene til enighet om hvordan man skal sikre finansiering for banker som må stenge. Nå skal ministrene diskutere hvordan man skal håndtere banker som går konkurs

Bankfond

Planen er at bankene skal betale til et fond for konkursrammede banker. I løpet av ti år er det meningen at fondet skal vokse seg til 55 milliarder euro. Frem til fondet har nådd en tilstrekkelig størrelse, vil EU kunne hente inn ytterligere avgifter fra bankene. Om dette ikke er tilstrekkelig, vil man også kunne bidra med offentlige midler. 

Ministrene ble også enige om at myndigheter som mangler penger vil kunne låne penger, slik den spanske regjeringen i 2012 gjorde for å revitalisere landets banker. 

Avgjørende

Tysklands rikskansler Angela Merkel mener bankunionen er avgjørende for euroens fremtid.

- For at euroen skal være akseptert på finansmarkedene, er bankunionen svært viktig, sa Merkel tirsdag ifølge Reuters


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå