- Det er gigantiske leteområder med et gigantisk potensial

Russland-kjennere vil vite mer om detaljene i Statoils avtale med Rosneft før de kan si hvor god den gigantiske leteavtalen er, men en ting er klart: avtalen er av store proporsjoner.

AVTALE: Her signerer Statoils Helge Lund avtalen med russiske Rosneft. Konsernsjef Eduard Khudainatov (t.h.) og Russlands statsminister Vladimir Putin i bakgrunnen.
AVTALE: Her signerer Statoils Helge Lund avtalen med russiske Rosneft. Konsernsjef Eduard Khudainatov (t.h.) og Russlands statsminister Vladimir Putin i bakgrunnen.

I helgen ble det kjent at Statoil og det statseide russiske oljeselskapet Rosneft er enige om et samarbeid på russisk sokkel, som ifølge Rosneft-ledelsen kan utløse investeringer for opp til 600 milliarder kroner.

Enorme ressurser

Statoil har ikke gått ut med tall for hva de tror befinner seg i leteområdene som tilsvarer 200 leteblokker i Nordsjøen. Men det har Rosneft. De tror reservene er nesten like store som de uoppdagede ressursene på norsk sokkel.

- Rosneft snakker om 15 milliarder fat olje i letepotensial og et gasspotensial på 65 trillioner kubikkfot gass. Oljedirektoratet tror de gjenværende ressursene på norsk sokkel er 14 milliarder fat olje og 70 trillioner kubikkfot gass, sier oljeanalytiker Trond Frode Omdal i Arctic Securities til NTB.

Avgjørende detaljer

Men det er mye som ikke er kjent ved gigantavtalen om leting nord i Barentshavet og ved Sakhalin i Okhotskhavet ved Russlands østkyst. Det er for eksempel ikke kjent hva som skal skje dersom det gjøres funn.

- Det er gigantiske leteområder med et gigantisk potensial. I utgangspunktet ser det ut som Statoil skal få betydelige eierandeler mot å ta letekostnadene. Men selskapene har ikke sagt mye om hvordan betingelsene er ved funn, eller om avtalen må reforhandles ved utbyggingsbeslutning, påpeker Trond Frode Omdal.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities.
Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities.

Uavklart

Seniorforsker og visedirektør Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt mener dette er betimelige spørsmål. Han vil også vite mer om detaljene i avtalen. Statoil skrev lørdag at «samarbeidsavtalen innebærer at Statoil og Rosneft vil etablere joint ventures hvor Statoil vil ha 33,33 prosent eierandel».

Men ifølge Arild Moe har ikke utenlandske selskaper i dag lov til å eie lisenser på russisk sokkel. Det er bare de to statsselskapene Gazprom og Rosneft som oppfyller kravene til å eie lisenser på russisk sokkel.

– Russisk lovgiving er fortsatt mangelfull på dette området. Men jeg tror Rosneft, Statoil og de andre internasjonale selskapene som har inngått avtaler på russisk sokkel regner med at dette vil bli avklart før de begynner å betale inn seriøse penger, sier Moe.

Flere avtaler

Avtalen med Statoil er den tredje store samarbeidsavtalen Rosneft inngår med internasjonale partnere på halvannet år. Både Omland og Moe ser det som et avgjørende skifte i russisk strategi.

De ser begge en erkjennelse fra russisk side av at de trenger utenlandske partnere for å sette fart på petroleumsvirksomheten.

– Når Rosneft har inngått avtaler både med Exxon, Eni og nå Statoil må vi tro at betingelsene er slik at internasjonal oljeindustri er villige til å ta risikoen. Ingen er i tvil om letepotensialet, sier Omdal.

Press

Arild Moe ser et klart skille i Rosnefts strategi. Verken Rosneft eller Gazprom har klart å få til noe på egen hånd på sokkelen, noe myndighetene er blitt pinlig klar over.

– Begge selskapene har fått intern kritikk for å være inaktive. Selskapene har fryktet at de mister monopolstillingen. Det er slik jeg ser Rosnefts frenetiske aktivitet mot utenlandske selskaper de siste par årene. Nå viser de at de får ting i gang. Samtidig risikerer ikke Rosneft så mye. De inngår avtaler med utenlandske selskaper som påtar seg veldig mye av kostnadene, sier Moe.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå