Nel anklages for underslag av forretningshemmeligheter

Det norske hydrogenselskapet Nels danske datterselskap har mottatt en stevning fra en av sine amerikanske leverandører. Nel avviser anklagene.


<p><b>DISPUTT:</b> Nel har navnet i en juridisk patentstrid med leverandøren PDC Machines. Bildet er et illustrasjonsfoto som viser hydrogenlading.</p>

DISPUTT: Nel har navnet i en juridisk patentstrid med leverandøren PDC Machines. Bildet er et illustrasjonsfoto som viser hydrogenlading.

Underleverandøren PDC Machines anklager Nel Hydrogen AS for å urettmessig ha tilegnet seg kompressor-relaterte forretningshemmeligheter, skriver Nel i en børsmelding i helgen.

Nel har gjennomført en grundig etterforskning med støtte fra eksterne eksperter, og avviser anklagene på det sterkeste.

PDC hevder at Nel har underslått (misappropriated) kompressorteknologi gjennom en internasjonal patentsøknad på en innretning kalt «Diaphragm Compressor with an Oblong Shaped Chamber».

På norsk kan dette oversettes til en membrankompressor med avlangt eller rektangulært kammer.

Stevningen ble levert i retten i Pennsylvania.

– Betydelig utviklingsarbeid

En kompressor er en komponent i hydrogenladestasjoner, inkludert i Nels H2-stasjoner. Nel opplyser at de selv har jobbet over lengre tid med å utvikle spesialdesignede løsninger.

– Siden kompressorer som generelt er tilgjengelige i markedet ikke er utviklet spesifikt for bruk i hydrogenladestasjoner, har Nel lagt ned betydelig arbeid i utvikling over mer enn fem år, med offentlig støtte, sier konserndirektør Jørn Rosenlund i Nel Hydrogen Fueling i en kommentar.

Nels mål med dette arbeidet har vært å utvikle en membrankompressor spesialdesignet for hydrogenladestasjoner, med økt effektivitet og holdbarhet, som fullt ut kan integreres i landestasjonene.

Nel avviser dermed at de har gjort noe galt. Selskapet vil ikke sette av penger i forbindelse med kravet.

Børsfavoritt

Nel er et hydrogenselskap notert på Oslo Børs.

Selskapet leverer ladestasjoner til hydrogenbiler, og fikk tidligere i år sitt gjennombrudd i USA. Nylig ble det også kjent at Nel hadde sikret seg en avtale om å levere ladestasjoner til Tesla-konkurrenten Nikola.

Selskapet har med dette blitt noe av en børsfavoritt. Aksjekursen er opp over 57 prosent så langt i år.

PDC Machines er, ifølge egne nettsider, et andre generasjons familieeid selskap etablert i 1977. De spesialiserer seg på tekniske løsninger til spesialgass- og kjemisk prosesseringsindustri.

«Vi arbeider tett med våre kunder om å designe, fabrikkere, teste og sette i drift spesiallagde produkter fra membrankompressorer til alternativ energi-utstyr som brenselcelle-hydrogenkompressorer», skriver selskapet.

PDC Machines har hovedkontor i Warwick, Pennsylvania.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå