Nel får kontrakt til «flere milliarder»: – Gjennombruddet

Norske Nel får en kontrakt som kan være verdt flere milliarder kroner med amerikanske Nikola Motor Company, som produserer hydrogenlastebiler.


<p><b>FÅR STORKONTRAKT:</b> Norske Nel skal levere 448 elektrolysører til lastebilprodusenten Nikola, en kontrakt som ifølge selskapet kan være verdt flere milliarder kroner og er den største noensinne innen hydrogenfyllestasjoner.</p>

FÅR STORKONTRAKT: Norske Nel skal levere 448 elektrolysører til lastebilprodusenten Nikola, en kontrakt som ifølge selskapet kan være verdt flere milliarder kroner og er den største noensinne innen hydrogenfyllestasjoner.

Kontrakten skal gjelde fra 2020, og omfatter leveranser av 448 elektrolysører og fylleutstyr til Nikola, som bygger infrastruktur for lastebiler og passasjerbiler drevet på hydrogen i USA.

Selskapet vil levere en kapasitet for elektrolyse på opptil 1.000 megawatt, ifølge en melding.

Nel sier produksjonen på Notodden kan bli utvidet betydelig etter kontrakten.

– Vi er enormt stolte over å kunngjøre denne elektrolysekontrakten på én gigawatt med Nikola, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel.

– Kontrakten på flere milliarder kroner er med god margin den største kontrakten for elektrolysører og fyllestasjoner noensinne, sier han.

– Gjennombruddet

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities har lenge vært positiv til Nel, og besøkte selskapets fabrikk i Herning i Danmark så sent som i går.

– Det er det mest imponerende fabrikkanlegget jeg har besøkt siden Ekornes, humrer Molnes.

Han beskriver dagens annonserte avtale som «kjempesvære greier».

– Dette er jo gjennombruddet. De kommer sannsynligvis til å få kontrakter i flere land. Det er veldig imponerende.

Molnes inntrykk er at verdien på kontrakten kan bli meget stor, ikke minst fordi selskapet kan forbedre ytelsen på stasjonene fremfor å redusere prisen når volumene går opp. Han er nå forberedt på å revidere sitt kursmål på selskapet, som per i dag er fem kroner per aksje.

– Det som er viktig å huske på, er at Nel er markedsleder. Ingen andre er i nærheten. Det er ikke superhøyteknologisk, men det er ikke bare for andre å sette i gang. De har brukt lang tid på å utvikle dette, og er veldig flinke, sier han.

«Overbevist om at de kan levere»

Nels store vendepunkt var da selskapet i fjor begynte å levere fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota.

Selskapet har også inngått avtale om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.

I november i fjor ble det kjent at Nel skulle levere to demostasjoner til Nikola. Selskapet vant også retten til å bygge de 16 første fyllestasjonene for selskapet.

Nikola annonserte da at planen var å bygge 350 fyllestasjoner over hele USA.

«Nikola Motor Company leder veien for hydrogen i verden (...) Våre team har besluttet å doble det første antallet stasjoner til 16 ved å redusere størrelsen på stasjonene og skape flere hydrogenlinjer,» sa konsernsjef Trevor Milton i en pressemelding.

Om det norske selskapet sa han:

«Nel har levert over 3.500 hydrogenløsninger i over 80 land siden 1927. Vi er overbevist om at de kan levere».

 <p><b>VIKTIG UTSTYR:</b> Slik ser Nels elektrolysører ut.</p>

VIKTIG UTSTYR: Slik ser Nels elektrolysører ut.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå