Nel og Yara inngår samarbeid - skal utvikle grønt gjødsel

Hydrogenprodusenten Nel og gjødselstorheten Yara skal samarbeide om et nytt prosjekt for å realisere «grønt mineralgjødsel».<p><b>GRØNT GJØDSEL:</b> Nel og Yara skal lage mineralgjødsel uten utslipp.</p>

GRØNT GJØDSEL: Nel og Yara skal lage mineralgjødsel uten utslipp.

Nå har partnerne fått tildelt et stipend gjennom Pilot-E-ordningen som er en finansieringsordning etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova, melder Nel i en børsmelding fredag morgen.

Ambisjonen er å lage mineralgjødsel uten utslipp, ved å bruke innovative løsninger, og et kostnadseffektiv hydrogen-produksjon fra elektrolyse, basert på fornybar energi.

– Vi er veldig stolte over å lansere vårt samarbeid med Yara for å utvikle effektiv, grønn produksjon av ammoniakk og gjødsel, sier administrerende direktør i Nel, Jon André Løkke i meldingen.

Les også: (+) Nel – slik ble de markedsledende med en 90 år gammel hemmelig oppskrift

– Prosjektet utnytter utviklingen av vår neste generasjon alkaliske elektrolyser, som i utgangspunktet er skreddersydd for storskala ammoniakkproduksjon og andre industrielle applikasjoner. Med større kapasitet, lavere kostnader og jevnt mer operativ fleksibilitet, vil denne teknologien være ideell for fornybar gjødselproduksjon, legger han til.

Oppfølging og koordinering

Målet med stipendordningen er at helt nye produkter og tjenester innen miljøvennlig energiteknologi skal bli utviklet og tatt i bruk for å bidra til utslippskutt både i Norge og internasjonalt.

Pilot-E skal få opp farten på utviklingen gjennom høyere forutsigbarhet for støtte, tettere oppfølging og sterkere koordinering mellom virkemiddelaktørene.

Børsmeldingen sier ikke noe om størrelsen på støtten de får. De endelige vilkårene for stipendet og avtalen skal ferdigstilles i begynnelsen av 2019.

I utgangspunktet har Pilot-E-ordningen 70 millioner tilgjengelig, i tillegg til en fleksibel ramme fra Enova.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå