Nettvalutaen Bitcoin setter ny kursrekord

Kursen til den virtuelle valutaen Bitcoin har fartet opp og ned som en berg- og dalbane i år. Nå har den satt ny kursrekord.

<p><b>VIRTUELL KURSREKORD:</b> Nettvalutaen Bitcoin kunne onsdag notere seg en ny kursrekord på over 400 dollar. Her viser programvareingeniør Mike Caldwell frem en fysisk Bitcoin som han produserte i verkstedet sitt.</p>

VIRTUELL KURSREKORD: Nettvalutaen Bitcoin kunne onsdag notere seg en ny kursrekord på over 400 dollar. Her viser programvareingeniør Mike Caldwell frem en fysisk Bitcoin som han produserte i verkstedet sitt.

Den nettbaserte og uavhengige valutaen Bitcoin har nådd en ny kursrekord på 400 dollar.

Valutaen har hatt en eventyrlig men humpete vekst så langt i år.

Den kraftige kursøkningen skyldes hovedsaklig Kinas økonomiske vekst, begrenset tilgjengelighet og nye investeringsprodukter. Det melder Wall Street Journal.

Bitcoin ble skapt for rundt fire år siden og er unik siden den ikke reguleres eller støttes opp av noen offentlig myndighet eller sentralbank.

For brukerne av Bitcoin er anonymiteten en av de store fordelene. I tillegg er transaksjonsprisen lavere enn det de tradisjonelle kortselskapene kan tilby de som handler og betaler for seg på nett.

Anonymiteten er også det som bekymrer mange lands myndigheter. Flere har pekt på at valutaen er et yndet verktøy for kriminell virksomhet som narkotikahandel, hvitvasking og finansiering av andre lovbrudd.

Les også: E24s store sak om hva Bitcoins er for noe

Thailand har allerede forbudt den virtuelle valutaen, og norske myndigheter er allerede i gang med å finne ut hvordan de kan skattlegge bruken av Bitcoins.

Berg- og dalbane

Med en kurs på 400 dollar har Bitcoin-valutaen gjort et kjempebyks siden starten av året. Da lå kursen på drøye 13 dollar.

Forrige kursrekord ble satt i april da den var oppe i 265 dollar, og i løpet av onsdagen har kursen vært helt oppe i 419,99 dollar, ifølge Wall Street Journal.

En av kursdriverne er Kina, hvor stadig flere etterspør valutaen.

Det kinesiske nettselskapet Baidu startet i midten av oktober å godta Bitcoins som betaling for nettsikkerhetstjenestene de tilbyr i det kinesiske markedet, ifølge den amerikanske avisen.

Brukt i dophandel

Den virtuelle valutaen fikk seg imidlertid en knekk etter at FBI gjennomførte en storaksjon mot nettstedet Silk Road og arresterte grunnleggeren Ross William Ulbricht i San Francisco i begynnelsen av oktober.

Nettstedet drev blant annet med et storstilt salg av narkotika og andre ulovlige varer og benyttet seg av Bitcoin som betalingsform.

Bitcoin-kursen falt fra 140 til 129 dollar på ett døgn etter at FBI fikk stengt siden, ifølge Reuters. Kursen har etter FBIs aksjon vært nede i 90 dollar.

FBI uttalte at de hadde klart å konfiskere Bitcoins med en verdi tilsvarende 3,6 millioner dollar, eller drøye 22 millioner kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå