Statsrådens familieselskap håvet inn

Holdingselskapet Pactum hadde et overskudd på nesten en kvart milliard i fjor. Utviklingsminister Nikolai Astrup eier en fjerdedel av selskapet.<p><b>GIKK UT AV STYRET</b>: Da Nikolai Astrup ble utnevnt til utviklingsminister i Erna Solbergs regjering, gikk han ut av styret i Pactum AS. Han eier fortsatt 24,25 prosent gjennom selskapet Pactum Beta.</p>

GIKK UT AV STYRET: Da Nikolai Astrup ble utnevnt til utviklingsminister i Erna Solbergs regjering, gikk han ut av styret i Pactum AS. Han eier fortsatt 24,25 prosent gjennom selskapet Pactum Beta.

Holdingselskapet Pactum AS leverte et overskudd på 221 millioner kroner i 2017, kommer det frem i selskapets resultatregnskap.

Det er en økning på 125 millioner kroner siden 2016, men det påpekes i årsberetningen at resultatet påvirkes av nedskrivninger og av om opsjoner blir realisert.

Selskapet har kun kortsiktig gjeld, riktig nok på 84 millioner, men totalt skriver egenkapitalen seg på hele 1,9 milliarder kroner for i fjor.

Eier mest

Pactum er eid av reder og investor Eivind Haraldsøn Astrup (73) og hans fire sønner i felleskap, og driver i hovedsak langsiktige investeringer i eiendom, shipping og spesialiserte fond.

Den av brødrene som eier mest av Pactum AS er nåværende utviklingsminister Nikolai Astrup, som i fjor var leder av Oslo Høyre og styremedlem i Pactum. Styrejobben fikk imidlertid vike for statsråd-stillingen.

Statsråden eier ifølge årsrapporten 24,25 prosent av selskapet gjennom sitt Pactum Beta AS.

Astrup ønsker ikke selv å kommentere saken, opplyser politisk rådgiver i utenriksdepartementet, Jenny Clemet von Tetzschner, til E24.

Lederbytte i 2016

I 2016 ble det klart at Eivind Astrup gikk av med pensjon, og overlot ledelsen av selskapet til Espen Marcussen, som kom fra en lederstilling i Bergshav Management.

– Selv om én av mine sønner hadde ønsket å ta over, ville han fått de tre andre som sjefer i styret. Det er ingen heldig konstellasjon, sa Astrup senior til Dagens Næringsliv den gangen.

De andre tre, Henning, Mikkel og Morten, eier henholdsvis 24,14 prosent, 15,01 prosent og 11,87 prosent av familieselskapet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå