Lanserer ny handelsplattform basert på blokkjedeteknologi

Plattformen skal være den første i sitt slag og skal gjøre det lettere for små- og mellomstore bedrifter og drive handel. 


<p><b>BLOKKJEDE-SATSING:</b> Nordea går inn som partner i we.trade-konsortiet sammen med en rekke andre banker for å tilby blokkjedebaserte løsninger til sine bedriftskunder. </p>

BLOKKJEDE-SATSING: Nordea går inn som partner i we.trade-konsortiet sammen med en rekke andre banker for å tilby blokkjedebaserte løsninger til sine bedriftskunder. 

Målet med den nye plattformen er at små- og mellomstore bedrifter får muligheten til å drive handel på en enklere måte, forklarer blokkjede-sjef i Nordea, Ville Sointu.

– Små- og mellomstore bedrifter har ikke blitt satset nok på hos bankene, og denne plattformen vil gjøre dette mye enklere, sier Sointu til E24.

Mange selskaper krever i dag at varen blir forhåndsbetalt av kjøper, noe som gjør handelen vanskelig for mindre bedrifter.

– Målet er at plattformen skal være en troverdig tredjepart, hvor man kan selge og varer øyeblikkelig mye raskere og tryggere enn det gjøres i dag, sier Sointu.

Konsortiet som står bak plattformen som Nordea nå blir en del av, har navnet we.trade, og hadde allerede bankene Santander, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale og UniCredit på eiersiden.

 Planen er å rulle ut plattformen i andre kvartal 2018.

– Foreløpig bare en pressemelding

Blokkjedeekspert Jon Ramvi i Blockchangers som jobber for å lære flere om teknologien, mener det er for tidlig å slippe jubelen løs.

– Det er gøy at folk tar teknologien i bruk, men ut ifra pressemeldingen er det vanskelig å si hva dette vil bety for norske bedrifter, sier Ramvi.

 <p><b>BLOKKJEDE-EKSPERT:</b> Jon Ramvi i Blockchangers jobber tett med norske selskaper og deres blokkjedesatsinger, og mener Nordeas nye plattform kan bli spennende. </p>

BLOKKJEDE-EKSPERT: Jon Ramvi i Blockchangers jobber tett med norske selskaper og deres blokkjedesatsinger, og mener Nordeas nye plattform kan bli spennende. 

Selv om det er snakk om en blokkjedeplattform, kan det ikke sammenlignes med kryptovaluta som også bruker blokkjedeteknologi.

Bitcoin og andre store kryptovalutaer drives på åpne blokkjedesystemer, som gjør at hvem som helst kan bygge nye produkter på toppen av teknologien, og ingen har eierskap til systemet.

I dette tilfellet har Nordea og åtte andre banker enerett på plattformen og styrer systemet.

– Løsningen som er foreslått her, er i større grad en delt database mellom nåværende parter, sier Ramvi.

Måten Nordea tenker å tjene penger på dette, er ved å tilby finansielle tjenester inne i plattformen, sier Sointu.

– Jeg vet ikke hvilket land som i Norden som får tilgang til plattformen først, men målet er at kunder i alle nordiske land skal få tilgang i løpet av 2018, sier Sointu i Nordea.

Kan bidra til åpenhet

Banker og resten av finansverden ser fremdeles på bitcoin og kryptovaluta med stor skepsis, men Ramvi tror at det kan endre seg om banken i større grad begynner å ta i bruk blokkjedeteknologi.

– Jeg gleder meg til å høre resultatene. Enten gjør denne læringen at bankene ser mer mot bruken av annen åpen blokkjedeteknologi, eller så glemmer de blockchains tanker om å fjerne siloene, og fortsetter som idag.

Også Nordeas ekspert på feltet, Sointu, tror læringen kan åpne opp for andre produkter.

– Å rulle ut et slikt produkt er viktig for å få virkelig erfaring på feltet, og vil lede an for andre blokkjedeprodukter fremover, sier han og nevner at de for tiden jobber med flere blokkjedebaserte tjenester.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå