Nordea slår forventningene

Nordea leverer et bedre resultat enn forventet i tredje kvartal, men bankens norske enhet setter av mer penger til å dekke mulige tap på utlån i en svak oljenæring.<p><b>SLÅR FORVENTNINGEN:</b> Nordeas konsernsjef Casper von Koskull kan glede seg over bedre resultat enn ventet, selv om negative renter i mange land setter marginene under press.</p>

SLÅR FORVENTNINGEN: Nordeas konsernsjef Casper von Koskull kan glede seg over bedre resultat enn ventet, selv om negative renter i mange land setter marginene under press.

Det svenske bankkonsernet Nordea leverer et resultat etter skatt på 888 millioner euro (7,99 milliarder norske kroner) i tredje kvartal, opp 14 prosent fra samme periode året før.

Resultatet overgikk forventningene på 827 millioner euro, i konsensus fra SME Direkt for TDN.

Banken sier at markedet fremdeles er svakt, og at den jobber for å motvirke effektene av negative renter i flere land. Renter under null har satt marginene under press.

– Vi har fortsatt tro på at vi nå har lagt det verste bak oss, sier Nordeas konsernsjef Caspar von Koskull.

Avsetninger i Norge

Nordeas norske enhet fikk et driftsresultat på 1,31 milliarder kroner i kvartalet, nesten en halv milliard kroner lavere enn året før, blant annet fordi avsetningene til tap på utlån øker.

– De tøffe tidene i oljerelaterte næringer preger et resultat som vi ellers er godt fornøyd med, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Bank Norge.

Bankens enhet i Norge setter av 679 millioner kroner i tredje kvartal til å dekke mulige tap på lån, 325 millioner mer enn i forrige kvartal, og det er særlig lånene til oljenæringen som står i fare for ikke å bli betalt. Grepet reflekterer den omstillingsprosessen som pågår i oljenæringen, sier Storset.

– Dette er et anslag for å sikre at vi har tatt høyde for omstillingen vi har sett de to siste årene med lav oljepris. Hva de reelle tapene blir, vet vi først når året og neste år er omme, sier han.

Øker kapitaldekningen

Konsernet jobber fortsatt med å kutte kostnadene, som var på 48,1 prosent av omsetningen i tredje kvartal, sammenlignet med 49,1 prosent for ett år siden.

Nordeas kjernekapitaldekning økte med 1,1 prosentpoeng til 17,9 prosent, og kom dermed over kravet på 17,3 prosent som Finansinspektionen hadde satt for utgangen av september.

Nordea sier at banken nå er rangert som nummer to i Europa og ledende i Norden som tilrettelegger for bedrifter som planlegger å gå på børs, målt i transaksjonsverdi.

DNB sier at Nordeas resultat var bedre enn ventet, blant annet på grunn av økte inntekter på handel med instrumenter, men at netto renteinntekter var marginalt lavere enn ventet. Kapitaldekningen var også bedre et halvt prosentpoeng høyere enn ventet, ifølge DNB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå