Nordea utvider bitcoin-forbudet for ansatte

Nordens største bank har utvidet forbudet mot kryptovaluta blant ansatte.


<p><b>SKEPTISKE:</b> Nordea har lenge vært en av bankene som har vært svært negative til bitcoin, og fraråder både ansatte og kunder å handle all form for kryptovaluta.</p>

SKEPTISKE: Nordea har lenge vært en av bankene som har vært svært negative til bitcoin, og fraråder både ansatte og kunder å handle all form for kryptovaluta.

Nordea utvider forbudet mot å handle med bitcoin til å gjelde samtlige av bankens 31.000 ansatte.

Det bekrefter Nordea mandag formiddag.

– Kryptovaluta er ikke regulert og underlagt offentlig tilsyn. Årsaken er at handel med kryptovaluta er forbundet med risiko, samt at det også kan være forbundet med kriminalitet, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem.

Før helgen skrev E24 at bankens ansatte for storkunder hadde fått tilsvarende forbud.

Ekrem sier forøvrig hun ikke har hørt om noe bitcoin-forbud for Nordeas kunder.

Det var den danske avisen Børsen som først omtalt det utvidede forbudet.

Avviste storforbud

Nordea har over den siste uken avvist all form for forbud mot bitcoin-handel i banken, før de fredag innrømte at det faktisk finnes et forbud.

Mandag sier de at forbudet kommer fra høyeste hold.

– Beslutningen er fra styret, og vil bli satt i effekt den 28. februar, sier Ekrem i Nordea.

– Men er et slikt forbud lovlig?

– Det er allmenn praksis i banknæringen å begrense medarbeidernes egenhandel for å hindre at de tar posisjoner i spekulative investeringer som kan utsette dem for risiko for økonomisk tap og dermed påvirke deres økonomiske situasjon. Derfor har Nordea i likhet med alle banker rett til å gi retningslinjer på dette området som gjelder for medarbeiderne.

På spørsmål om hva slags forbud dette er, opplyser Nordea at forbudet er en Nordea-policy og retningsledende for ansatte.

– Dette er en policy, hvis den ansatte bryter dette vil det på lik linje med brudd på andre retningslinjer føre til en rapportering til overordnede. Hver sak blir vurdert og behandlet individuelt etter alvorlighetsgrad og omfang, sier Ekrem.

– Kan man bli sagt opp om man handler bitcoin som Nordea-ansatt? 

– Det er et hypotetisk spørsmål som vi ikke ønsker å svare på.

DNB: Ingen planer om forbud

Tidligere denne uken intervjuet E24 Nordeas blokkjedesjef Ville Sointu om bankens satsing på teknologien. Han eier forøvrig både bitcoin og ethereum.

Ekrem sier at ansatte som eier kryptovaluta i dag, ikke trenger å selge det de eier.

– Ansatte som har investert I kryptovaluta må ikke selge unna. Dette er fordi markedet er såpass volatilt og et påbud om å selge kan påføre de ansatte store tap.

Hos hovedkonkurrent DNB finnes det imidlertid ikke noe kryptovalutaforbud i det hele tatt – ei heller andre interne kjøreregler for kryptovaluta-handel.

– Vi har ikke laget noen generelle regler på dette så langt, opplyser informajonssjef Even Westerveld i DNB til E24.

Han mener dagens regler fremdeles fungerer bra.

– Vi har gode regler for egenhandel som vi mener er dekkende så langt, så dette står ikke på agendaen nå, nei, svarer DNB-toppen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå