Myndighetene i Brasil med avtaleforslag til Hydro

Hydros Brasil-trøbbel har medført redusert produksjon ved Alunorte-anlegget. Nå gjennomgår Hydro et løsningsforslag fra brasilianske myndigheter.


<p><b>HALV MASKIN:</b> Alunorte har kjørt med halv kapasitet siden februar.</p>

HALV MASKIN: Alunorte har kjørt med halv kapasitet siden februar.

Forslaget kommer etter at Hydro har vært tvunget til å kjøre med redusert kapasitet ved Alunorte-anlegget i Brasil.

Informasjonsdirektør Halvor Molland bekrefter at Hydro har mottatt utkastet fra myndighetene, og sier at selskapet nå arbeider med å gå gjennom forslaget. Han er ellers ordknapp om Hydros vurderinger.

- Vi kommenterer ikke detaljer i forhandlinger som pågår, sier Molland til E24.

- Vi har over tid vært i dialog med myndighetene i Brasil om å gjenoppta full produksjon ved Alunorte. Denne dialogen forsetter, sier han.

Molland understreker også funnene fra Hydros interne og eksterne rapporter, om at det ikke har skjedd skadelige utslipp, og sier at «korrekt faktagrunnlag som utgangspunkt for dialogen er viktig for oss».

Forslaget

Ifølge DN er det Ministério Público og lokale myndigheter i delstaten Pará i Brasil som kommer med forslaget, som kan gi fremskritt i arbeidet med å løse Brasil-krisen til Hydro.

Avisen viser til en pressemelding sendt natt til tirsdag.

Avtaleforslaget sier ifølge avisen ingen ting om når Hydro kan vente å gjenoppta produksjonen var anlegget.

Hovedpunktene i forslaget:

  • Hydro må betale en bot på 28,7 millioner real, om lag 62 millioner kroner.
  • Berørte skal motta kuponger til bruk for kjøp av vann og mat.
  • Hydro må betale for en uavhengig gransking, som skal undersøke og se på løsninger kvalitet på vann, luft, helseanalyse og helsetjenester.
  • Hydro må skaffe ny lisens for avfallsdeponiet før dette kan tas i bruk.

Halv maskin

Hydro-problemene i Brasil oppsto etter kraftig regnskyll den 17. februar. Kort tid senere ble det klart at myndighetene i den brasilianske delstaten Pará påla selskapet å kutte produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte.

Situasjonen medførte at brasilianske myndigheter beordret halv maskin ved Hydro-anlegget, fordi de var bekymret for nivåene i deponiene som rommer rødslam, et restprodukt fra aluminafremstilling.

Selskapet har innrømmet at det har skjedd utslipp av urenset vann, men avvist at det har skjedd skadelige utslipp fra rødslamdeponiet.

Milliardkostnad

Problemene har imidlertid kostet dyrt for aluminiumsselskapet.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri, og konsekvensene har blant annet vært at produksjonen ved Hydros gruve, kalt Paragominas, samt Albas-anlegget i Brasil, også er halvert som en konsekvens av Alunorte-situasjonen.

Ved rapporteringen av andre kvartal i slutten av juli hadde de direkte kostnadene foreløpig steget til snaue 1,2 milliarder kroner.

Samme måned varslet Hydro at 80 ansatte ved bauksittgruven Paragominas permitteres fra 20. juli. Selskapet vil også redusere tallet på innleide med 175.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå