Hydro investerer 500 millioner kroner i vannrenseanlegg

Hydro besluttet fredag å investere 500 millioner kroner i vannrenseanlegget ved aluminaraffineriet Alunorte i Barcarena, Brasil. Samtidig sier Hydro-sjefen «unnskyld» til lokalbefolkningen. 


<p><b>INVESTERER I RENSEANLEGG:</b> Hydro har besluttet å investere 500 millioner kroner i et vannrenseanlegg etter at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg på besøk ved Alunorte-anlegget i Barcarena i Nord-Brasil. </p>

INVESTERER I RENSEANLEGG: Hydro har besluttet å investere 500 millioner kroner i et vannrenseanlegg etter at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg på besøk ved Alunorte-anlegget i Barcarena i Nord-Brasil. 

Det kommer frem i en børsmelding fredag kveld.

Selskapet skriver at dette vil øke kapasiteten med 50 prosent og styrker raffineriets evne til å takle fremtidig ekstremvær.

– Hendelsene den siste tiden viser at det er nødvendig å styrke vannrenseanlegget ved Alunorte for å sikre at aluminaraffineriet er tilstrekkelig miljømessig robust, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i meldingen.

Hydro har ambisjonen om å ferdigstille den planlagte oppgraderingen innen første kvartal 2019.

Aluminaraffineriet Alunorte i Barcarena går for halv kapasitet etter pålegg fra landets myndigheter etter ulovlige utslipp i forbindelse med ekstremvær i området i midten av februar. 

– Vi er nå i en konstruktiv dialog med relevante myndigheter om disse spørsmålene, men vi anerkjenner også at presset på Alunortes vannrenseanlegg mest sannsynlig vil øke i årene fremover på grunn av en trend med mer ekstremvær, sier Brandtzæg. 

Hydro har lært flere lekser - og sier «unnskyld» 

Videre i børsmeldingen står det at Hydro har lært flere lekser i forbindelser med problemene i Brasil den siste måneden.

– Hydro anerkjenner at lokalbefolkningen i Barcarena er genuint bekymret for vannforurensning. Befolkningen har ikke fått informasjonen de fortjener, og de har ikke oppfattet oss som troverdige. Det sier jeg unnskyld for, sier Brandtzæg.

– Vi aksepterer at for å bygge tillit, er vi nødt til å gjøre endringer i våre egne holdninger, i våre egne handlinger og i vår egen måte å jobbe sammen med lokalbefolkninger, sier han. 

Hydro har allerede innrømmet ulovlige utslipp av regnvann og lut via en gammel kanal uten riktig lisens, men fastholder i børsmeldingen at det ikke finnes bevis på utslipp eller lekkasjer av bauksittrester etter ekstremværet i februar.

Ett av krisetiltakene til Hydro har vært å leie inn konsulentselskapet SGW Services for å gjennomføre en uavhengig gransking, på toppen en rapport fra en intern ekspertgruppe. Begge skal legge frem sine konklusjoner 9. april.

– Uavhengig av konklusjonene i rapportene forplikter vi oss allerede nå til å jobbe med myndighetene, lokalsamfunnene og lokale partnere, og vi investerer i den lokal vanntilførselen, sier Brandtzæg i børsmeldingen. 

Sender 1000 ansatte på ferie 

Norsk Hydro skrev i en pressemelding fredag at 600 arbeidere ved Alunorte-anlegget sendes på ferie fra og med 31. mars.

Arbeiderne vil dra på ferie i alternerende grupper i perioder på 10 dager.

Men dersom det blir endringer i påbudet om redusert produksjon, vil ferieprogrammet endres, skriver Hydro.

Hydro skriver videre at de ikke vurderer permitteringer på dette tidspunktet.

– Selskapet bruker alle muligheter i form av rettslige skritt og organisering av arbeidet for å kunne opprettholde alle arbeidsplassene, sier HR-direktør Douglas Rouzzi i pressemeldingen.

Avgjørelsen har blitt kommunisert til brasilianske myndigheter og fagforeninger i både Brasil og Norge. 

Torsdag skrev Hydro at 400 ansatte ved bauksittgruvene i Paragominas sendes på 15 dagers betalt ferie fra 2. april.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå