Hydro saksøker Brasils påtalemyndighet

Hydro går til juridiske skritt mot brasiliansk påtalemyndighet, i et forsøk på å gjenoppta forhandlingene om normalisering av driften ved aluminaraffineriet Alunorte.

Bakgrunnen for saken er en rapport fra Instituto Evandro Chagas (IEC) som konkluderte med at Hydros utslipp i Brasil har vært mer alvorlige og mer omfattende enn tidligere antatt.

Hydro har gjennomført to ulike tredjepartsvurderinger av rapporten, og begge har funnet en rekke svakheter ved instituttets metoder, konklusjoner og akkreditering.

Nå ber Hydro brasiliansk rett om en tredjepartsevaluering av IEC-rapporten.

Bakgrunn: Slik startet Hydro-krisen

– Vi ber nå retten om å fortsette diskusjonen på riktig grunnlag, sier juridisk direktør for Hydro i Brasil til Reuters.

Informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, bekrefter i en e-post til E24 at det stemmer at Hydro har gått til sak mot brasiliansk påtalemyndighet i delstaten Pará for å hente inn en tredjepartsevaluering, og for å gjenoppta dialogen med brasilianske myndigheter.

– Søksmålet et rettet mot Public Prosecutor i delstaten Para, som har avsluttet dialogen - og som i stor grad begrunner sitt syn i rapportene fra Evandro Chagas, der våre tredjepartsundersøkelser har funnet store mangler og svakheter, skriver Molland. 

– Men vår dialog med myndighetene fortsetter, blant annet med Government of Para, miljømyndighetene Semas (delstatlig) og Ibama (føderalt). 

Tirsdag kom nyheten om at statsadvokaten i den brasilianske delstaten Pará har rettet et søksmål mot Hydro.

I søksmålet kreves det at Hydro stiller 250 millioner brasilianske realer, noe som tilsvarer 585 millioner kroner, som garanti for mulige erstatningskrav etter ulovlig utslipp i Barcarena.

200 millioner realer må settes av til «kollektive moralske skader», mens de resterende 50 millionene skal dekke materielle skader, ifølge en pressemelding fra statsadvokaten.

Hydro må også presentere en handlingsplan for området som er utsatt for miljøskader og suspendere alle lisensstridige operasjoner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå