Hydro saksøkes for Brasil-utslipp – kan miste skattefordeler

Hydro må stille med nesten 600 millioner kroner – eller 3.700 per person i Barcarena – som garanti for mulige erstatningskrav. Nå vurderer myndighetene å endre skattefordelene til Hydro. 


<p><b>SAKSØKER HYDRO:</b> Statsadvokat Ophir Cavalcante Júnior i den brasilianske delstaten Pará saksøker Hydro etter utslippsskandalen i Barcarena. </p>

SAKSØKER HYDRO: Statsadvokat Ophir Cavalcante Júnior i den brasilianske delstaten Pará saksøker Hydro etter utslippsskandalen i Barcarena. 

Statsadvokaten i den brasilianske delstaten Pará har, ifølge en pressemelding, rettet et søksmål mot Hydro. 

I søksmålet kreves det at Hydro stiller 250 millioner brasilianske realer, noe som tilsvarer 585 millioner kroner, som garanti for mulige erstatningskrav etter ulovlig utslipp i Barcarena.

200 millioner realer må settes av til «kollektive moralske skader», mens de resterende 50 millionene skal dekke materielle skader. 

Hydro må også presentere en handlingsplan for området som er utsatt for miljøskader og suspendere alle lisensstridige operasjoner. 

Bakgrunn: Slik startet Hydro-krisen 

– Dette søksmålet har et meget klart mål: å fremme reparasjonen av miljøskader og skader påført folkehelsen til den trengende befolkningen i Barcarena, sier statsadvokat Ophir Cavalcante Júnior i pressemeldingen.

Myndighetene åpner imidlertid for at Hydro også på annen måte kan stille troverdige garantier for at erstatningskrav vil bli dekket.

3,7 tusen per person 

Summen er kalkulert på bakgrunn av den såkalte Samarco-saken, hvor en demning brast og drepte et tosifret antall mennesker. 

I søksmålet mot Hydro er det brukt et estimat på 1.600 realer, eller rundt 3.700 kroner, per person i hele Barcarena-området. 

– Denne individuelle summen er kun en referanse, slik at vi kan komme frem til et beløp som kan hjelpe staten, i dialog med samfunnet og andre institusjoner, med å utføre kompenserende tiltak, sier statsadvokaten. 

Hydro sier at de ennå ikke har fått søksmålet. 

 – Vi er kjent med at myndighetene i delstaten Pará skal ha levert inn et søksmål mot Alunorte, men vi har ikke mottatt noen formell notifisering om dette. Vi vil vurdere dette når søksmålet er blitt forkynt for oss, sier assisterende informasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken til E24. 

I mars ble selskapet dømt til å betale for 17 tester av 300 personer i alderen fem år og oppover etter utslippet.

Vurderer å endre Hydros skattefordeler 

Statsadvokaten opplyser om at lokale myndigheter vil gjøre en studie for å vurdere mulighetene sine for å endre Hydros skattefordeler i Brasil. 

Studien skal utføres av Sekretariatet for økonomisk utvikling, gruvedrift og energi (Sedeme), mens selve vurderingen skal gjøres av en kommisjon bestående av ulike organer. 

Brasilianske politikere har tidligere foreslått å fjerne skattefordelene til Hydro.

Regjeringen i Pará vil også gjennomføre en ny teknisk studie for å evaluere miljøskadene og -risikoen i Barcarena ytterligere. 

Studien vil bli mer omfattende enn den knusende andre rapporten publisert av Instituto Evandro Chagas (IEC) i forrige uke. 

Selskapet avventer to granskinger som skal legges fram 9. april.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå