Hydro sender 600 Alunorte-arbeidere på ferie

600 ansatte ved aluminaraffineriet Alunorte i Barcarena sendes på ferie fra 31. mars. 


<p><b>SENDER FLERE PÅ FERIE:</b> Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og finansdirektør Eivind Kallevik, som er utnevnt til ny leder av forretningsområdet «Bauksitt &amp; Alumina», som Alunorte-anlegget er en del av, sender 600 arbeidere ved Alunorte på ferie. </p>

SENDER FLERE PÅ FERIE: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og finansdirektør Eivind Kallevik, som er utnevnt til ny leder av forretningsområdet «Bauksitt & Alumina», som Alunorte-anlegget er en del av, sender 600 arbeidere ved Alunorte på ferie. 

Norsk Hydro skriver i en pressemelding fredag at 600 arbeidere ved Alunorte-anlegget sendes på ferie fra og med 31. mars. 

Arbeiderne vil dra på ferie i alternerende grupper i perioder på 10 dager. 

Årsaken er at aluminaraffineriet Alunorte i Barcarena går for halv kapasitet etter pålegg fra landets myndigheter etter ulovlige utslipp. 

Hydro har ingen ytterligere kommentarer utover pressemeldingen, som ikke sier noe om hvorvidt tiltaket vil påvirke produksjonen ved Alunorte-anlegget utover produksjonskuttet på 50 prosent. 

Men dersom det blir endringer i påbudet om redusert produksjon, vil ferieprogrammet endres, skriver Hydro.

Torsdag skrev Hydro at 400 ansatte ved bauksittgruvene i Paragominas sendes på 15 dagers betalt ferie fra 2. april. 

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg åpnet da for at arbeiderne på Alunorte også kan bli sendt på ferie og at det kan bli permitteringer hvis situasjonen drar ut. 

– Det som skjer nå er at det er noen som drar på ferie i en liten periode, så får vi ser hva som skjer. Det er avhengig av varigheten. Hvis dette blir langvarig, må det bli permitteringer, sa Brandtzæg til Dagens Næringsliv, som omtalte saken først, torsdag. 

Nå sier Hydro at de ikke vurderer permitteringer på dette tidspunktet. 

– Selskapet bruker alle muligheter i form av rettslige skritt og organisering av arbeidet for å kunne opprettholde alle arbeidsplassene, sier HR-direktør Douglas Rouzzi i pressemeldingen. 

Avgjørelsen har blitt kommunisert til brasilianske myndigheter og fagforeninger i både Brasil og Norge. 

Domstol blokkerte masseoppsigelser

På mandag vedtok en lokal arbeidsdomstol at Hydro ikke har lov til å foreta masseoppsigelser uten kollektive forhandlinger. 

Domstolen, ved navn Tribunal Regional do Trabalho da 8ª Região, Abaetetuba, fastslo at Hydro vil få bøter på 50.000 BRL (117.000 kroner) per oppsagte arbeidstager og retur av alle som er sagt opp siden ekstremværet 17. februar innen 48 timer. 

– Hydro har fremdeles lov til å sende arbeiderne på Alunorte på betalt ferie eller foreta permitteringer, men de kan ikke foreta masseoppsigelser uten en kollektiv prosess med fagforeningene og myndighetene, opplyser domstolen til E24. 

– Begrunnelsen er at tusenvis av oppsigelser utført av Hydro på egen hånd ville vært en enorm belastning for samfunnet.

– Fornøyde med at domstolen beskytter oss

Dommen kom etter en forespørsel fra fagforeningen SindQuímicos, som har forhandlet med Hydro på vegne av over 2.000 arbeidere ved Alunorte-anlegget. 

Fagforeningen fryktet at så mange som 4.000 arbeidere ville bli permittert som følge av embargoen. 

E24 var i kontakt med direktøren i SindQuímicos, Roberto Anderson, tidligere denne uken. 

Da sa Anderson at det var Hydros intensjon å sende Alunorte-arbeiderne på ferie, på lik linje med gruvearbeiderne, men at dette ennå ikke var formalisert. 

Anderson takket samtidig domstolen for å ha garantert arbeidernes rettigheter gjennom den problematiske tiden. 

– Vi er fornøyde med at domstolen i Abaetetuba beskytter oss, men vi er bekymret for arbeidsplassene og familiene til våre medlemmer. Hydro må betale for problemene, ikke anleggsarbeiderne! 

Anderson sa at embargoen av aluminaproduksjonen på Alunorte påvirker all annen produksjonen i området, inkludert aluminiumsverket Albras og bauksittgruvene i Paragominas. 

– Det påvirker hele delstaten Pará, fordi 80–85 prosent av den utdannede arbeidskraften her er tilknyttet aluminiumsproduksjonen på én eller annen måte. 

– Vi prøver å stoppe embargoen 

Arbeiderne på Alunorte er i en vanskelig skvis, fortalte Anderson. 

–  På den ene siden vil arbeiderne ha en slutt på embargoen. De vil bare tilbake på jobb. Men de er også en del av samfunnet som er rammet av utslipp. Hydro er nødt til å bygge en ny modell sammen med fagforeningene, arbeiderne, lokalbefolkningen og myndighetene, slik at det kan bli harmoni i Barcarena, sa Anderson. 

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi fortjener den samme respekten og tankegangen som i land som Norge. 

Onsdag arrangerte SindQuímicos en demonstrasjon foran det offentlige departementet i Barcarena. 

– Vi forsøker å holde oss positive og prøver å stoppe embargoen. Det er essensielt å returnere til full produksjon, fordi den påvirker absolutt alt, sa Anderson. 

Under onsdagens demonstrasjonen fikk fagforeningen diskutere embargoen med en lokal dommer, sier president Gilvandro Santa Brígida i SindQuímicos. 

– Det er en rekke krav for at anlegget skal kunne returnere til full produksjon. Myndighetene vil selvfølgelig unngå en ny ulykke. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå