Hydros nye toppsjef klar for å ta fatt på Brasil-skandalen

Hilde Merete Aasheim er Hydros første kvinnelige toppsjef. Nå skal hun rydde opp i Brasil og få flere kvinner til den norske aluminiumsgiganten. <p><b>NY SJEF:</b> Styreleder Dag Mejdell har utnevnt Hilde Merete Aasheim til ny konsernsjef i Hydro. Han opplyser at styret vurderte både interne og eksterne kandidater. </p>

NY SJEF: Styreleder Dag Mejdell har utnevnt Hilde Merete Aasheim til ny konsernsjef i Hydro. Han opplyser at styret vurderte både interne og eksterne kandidater. 

Mandag morgen ble det kjent at Hilde Merete Aasheim (61) tar over som Hydro-sjef

Den nåværende direktøren for primæraluminium i Hydro følger etter Svein Richard Brandtzæg, som trer til side etter ti år i sjefsstolen. 

Aasheim kommer inn som toppsjef etter et svært turbulent og krevende år for den norske aluminiumsgiganten. Både inntjening og aksjekurs har fått en smell som følge av krisen ved Alunorte-anlegget i Brasil som begynte i februar i fjor. 

Nå ser hun frem til å snu den utfordrende situasjonen med «en klar og tydelig agenda».

– Jeg har respekt for den jobben som er gjort. Nå vil jeg gå inn i saken og se hvordan jeg kan bidra til å utvikle Brasil videre, sier Aasheim.

«Volatil bransje»

Problemene startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved Alunorte-anlegget, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla verdens største aluminaraffineri redusert produksjon. Det har kostet Hydro milliardsummer.

– Hva tenker du om mulighetene til å få Alunorte i full drift?

– Jeg synes det jobbes godt, men når er helt umulig å si. Det gjenstår at dommerne må ta en domsavsigelse. Vi har gjort alt vi har sagt vi skal gjøre og nå må vi håpe at dommeren ser at vi kan drive ansvarlig og trygt, svarer Aasheim.

Brasil-problemene og sanksjonstrusselen mot aluminiumsselskapet Rusal har også bidratt til et år med store svingninger i alumina- og aluminiumsmarkedet. 

– Det er en volatil bransje. Det vi ser nå er et makrobilde der sentimentet er noe negativt i den forstand at handelskrigen, brexit og alle disse spørsmålene kommer opp. Men det er situasjoner vi er vant med og må tilpasse oss til, sier Aasheim. 

Hun er positiv til Hydros markedsposisjon. 

– Aluminium er metallet som vokser mest. Jeg er overbevist om at Hydro har det beste utgangspunktet til å være best i industrien vi er i, forteller Aasheim.

«Verdens mest klimavennlige»

Hydro har også opplevd triumfer de siste årene, særlig åpningen av det topphemmelige, høyteknologiske pilotanlegget på Karmøy som skal bidra til å senke strømforbruket i produksjonen av aluminium.

– Allerede nå produserer vi verdens mest klimavennlige aluminium der, forteller Aasheim. 

Den påtroppende sjefen er klar over at hun tar over Hydro i en tid der klimapolitikken i Europa strammer seg til.

– Vi møter det med teknologi. Det vi har gjort på Karmøy er å jobbe med energieffektivitet og karbonfotavtrykk. Der ønsker vi å være ledende i verden fordi vi tror metallet styrker seg i et lavutslippssamfunn, sier Aasheim.

Hun mener de norske verkene, som er blitt kraftig oppgradert siden finanskrisen, blir viktig for Hydros fremtid.

– Vi har investert i Norge fordi vi tror på den norske kapasiteten med utgangspunkt i vannkraft. Vi har også sikret kraftkontrakter utover 2030 og det gjør at vi tør å satse videre på de norske verkene, sier den nye Hydro-sjefen.

«Altfor dårlig»

Aasheim har siden 2008 vært konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium. Hun har arbeidet i industrien hele sin karriere, og har tidligere jobbet i blant annet i Elkem og Statoil. 

Hun blir også Hydros aller første kvinnelige toppsjef.

– Kvinneandelen i Hydro er altfor dårlig. Vi sliter med et image om at industri er rå muskelkraft. Men det er ikke tungt, det er «high-tech». Nå vil jeg sette en tydeligere dagsorden for mangfold og forhåpentligvis være en inspirasjon for andre kvinner.

Styreleder Dag Mejdell i Hydro støtter Aasheims engasjement. 

– Jeg synes det er veldig bra. Det er en relativt mannsdominert bransje, men jeg tror at når vi får en kvinnelig toppsjef kan det være med å snu det, sier han.

Mejdell sier at Aasheim får samme lønns- og bonusbetingelser som Brandtzæg. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå