NRK: Nye krav mot Hydro

Hydro må gi umiddelbar humanitær assistanse til ofre for forurensning, krever en brasiliansk påtalemyndighet i en fersk stevning, ifølge NRK.


<p><b>NYE KRAV:</b> Brasiliansk påtalemyndighet ber Hydro om å gi humanitær assistanse til ofre for påstått forurensning i området rundt aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, ifølge NRK. Her går en arbeider i området hvor Hydro har rødslamdeponiet DRS2 ved Alunorte.</p>

NYE KRAV: Brasiliansk påtalemyndighet ber Hydro om å gi humanitær assistanse til ofre for påstått forurensning i området rundt aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, ifølge NRK. Her går en arbeider i området hvor Hydro har rødslamdeponiet DRS2 ved Alunorte.

Stevningen skal være levert til en domstol i delstaten Pará, melder NRK.

Dermed fortsetter bekymringene for Norsk Hydro, selv om interne og eksterne ekspertrapporter har avvist en rekke beskyldninger om skadelige utslipp til lokalsamfunnet rundt aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

Ifølge NRK krever den brasilianske påtalemyndigheten i stevningen at Hydro skal yte umiddelbar humanitær assistanse til rammede familier i nærområdet, og gi dem mat, vann og et pengebeløp som tilsvarer minst to månedslønner.

Den norske aluminiumsgiganten blir også pålagt å forhandle med fagforeningene ved eventuelle oppsgielser, og til å gi arbeidere som blir urettmessig oppsagt full lønn i en periode.

Påtalemyndigheten ber også retten om å videreføre nedstengningen av 50 prosent av produksjonen på Alunorte, som lager alumina av bauksitt.

Ifølge NRK ber også påtalemyndigheten i Brasil om at Hydro skal betale for en ny rettsoppnevnt granskning av sikkerheten ved Alunorte og rødslamdeponiene.

Les mer: Hydro tvinges til produksjonskutt i Brasil: – De har ikke noe annet valg

– Vi satte faktisk i gang humanitær assistanse allerede få dager etter at dette skjedde, for vi så at lokalbefolkningen ikke hadde rent drikkevann, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i et intervju i programmet Torp i NRK onsdag kveld.

– I tillegg engasjerte vi fire leger som kunne hjelpe dem, fordi de hadde begynt å bli syke i magen, og legene satte i gang med medisinering og hjelp. Så den umiddelbare hjelpen har vi alt satt i gang, sier Brandtzæg.

Ønsker granskning velkommen

– Vi vil gå gjennom den rapporten og se nærmere på den, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til NRK.

Han sier at selskapet gjerne vil ha en uavhengig granskning, fordi det venter at en slik granskning vil komme til samme slutning som Hydro. Selskapet har hele tiden avvist at det har skjedd skadelige utslipp til lokalmiljøet.

– En uavhengig gjennomgang er derfor noe vi ønsker velkommen, sier Molland.

Les mer: Brasiliansk statsadvokat om Hydro-rapport: – Stoler ikke på konklusjonene

Får betydelige følger

Alumina brukes i produksjon av aluminium, og stansen i Brasil får følger for produksjonen ved andre Hydro-anlegg, og det kan også ramme anlegg i Norge. Hydro har forsøkt å sikre seg alumina ved å kjøpe fra andre kilder.

Nedstengningen på Alunorte har også ført til at Hydro på egen kjøl har bestemt seg for å stenge ned halvparten av aluminiumsproduksjonen på Albras-anlegget, et anlegg på størrelse med Hydro-anlegget i Sunndal.

Hydro taper store penger på disse nedstengningene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå