Nupi-ekspert om Hydro: – Stort hvis industrisystemene må stenges ned

Det kan være mange årsaker til at Hydros datasystemer er rammet, mener cyberekspert på Nupi. Men det er alvorlig hvis de industrielle styringsssytemene – selve kjernen i driften – må stenge ned. 


<p>RAMMET AV CYBERANGREP: Hydro ble utsatt for et omfattende cyberangrep natt til tirsdag. Nå jobber selskapet på spreng med å begrense skadene, sikre driften og skaffe seg oversikt over situasjonen. </p>

RAMMET AV CYBERANGREP: Hydro ble utsatt for et omfattende cyberangrep natt til tirsdag. Nå jobber selskapet på spreng med å begrense skadene, sikre driften og skaffe seg oversikt over situasjonen. 

Hydro ble utsatt for et omfattende cyber-angrep natt til tirsdag som påvirker driften i flere av selskapets forretningsområder. 

Nå jobber selskapet med å begrense skadene, sikre driften og få bedre oversikt over situasjonen. 

Hydro sier at de først oppdaget forstyrrelser i eget nettverk og problemer med noen av styringssystemene. Hydro har stanset all produksjon der det er mulig. 

Ett stort spørsmål er om det er de industrielle styringssystemene eller IKT-nettverket til Hydro som er rammet. 

På spørsmål fra E24 svarer Hydros kommunikasjonsdirektør, Halvor Molland, at de ikke har mer informasjon for øyeblikket. 

 <p><b>CYBER-EKSPERT:</b> Forskningsassistent Lars Gjesvik ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har hovedfokus på cybersikkerhet.</p>

CYBER-EKSPERT: Forskningsassistent Lars Gjesvik ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har hovedfokus på cybersikkerhet.

Forskningsassistent Lars Gjesvik i Nupis forskningsgruppe for sikkerhet og forsvar, som er ekspert på cybersikkerhet, mener svaret på spørsmålet vil bli avgjørende for alvorlighetsgraden i situasjonen. 

– Hvis Hydros industrielle styringssystemer må stenges ned, er dette en stor hendelse, sier Gjesvik til E24. 

– Jeg kommer ikke på lignende tilfeller i Norge. De fleste hendelser påvirker ikke disse styringssystemene, som er selve kjernen i driften og ofte er adskilt fra resten av IT-systemene i et selskap. 

– Kan være mange årsaker 

Nupis forskningsassistent, som blant annet har vært med på å avsløre mangelfull cybersikkerhet i den norske petroleumssektoren, understreker at situasjonen er uavklart på nåværende tidspunkt. 

– Hvis Hydros styringssystemer er nede kan det også være et føre-var tiltak i en uoversiktlig situasjon. Dette betyr ikke at det er snakk om et angrep og det betyr ikke at styringssystemer var målet, det er mange mulige årsaker, sier Gjesvik. 

Han vil uansett rose Hydro-ledelsen for å vise åpenhet på et så tidlig tidspunkt. 

– Det er veldig bra at Hydro er ærlig og kommer tidlig på banen. Det viser en ansvarlighet og åpenhet som fortjener ros. 

Til Varden sier administrasjonssjef Frode Hals ved Hydro Aluminium Teknologisenter på Herøya at angrepet fører til en lite effektiv dag for de ansatte.

– Ingen ansatte får bruke PC'en sin, så det blir en ganske ineffektiv dag. Vi vet foreløpig ikke hvor lang tid dette vil ta, forteller Hals til avisen.

 <p><b>FØRINGER:</b> Skilt med føringer for bruk av datamaskin ble satt opp i Hydros hovedkvarter i Oslo.</p>

FØRINGER: Skilt med føringer for bruk av datamaskin ble satt opp i Hydros hovedkvarter i Oslo.

IKT-Norge: – Kan bli dyrt for Hydro 

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medium i IKT-Norge, sier situasjonen fremstår som alvorlig. Han tror dataangrepet kan bli dyrt for Hydro. 

 – Dette kan koste selskapet enorme beløp om det fører til at man må stenge ned lengre perioder, installere nye it-systemer og etterutdanning av mange av de ansatte, sier Waterhouse. 

For ham fremstår det som om angrepet påvirket driften av selskapet. 

– Det er usikkert hva de potensielle angriperne prøver på, om de angriper det industrielle, selskapets IKT-systemer eller begge, sier Waterhouse

– Hvordan er norsk industri skikket til å stå imot slike angrep?

– Generelt er det altfor lavt, det er et etterslep og det er et problem. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå