Overtar Vale i dag

Det største oppkjøpet gjort i utlandet av noe norsk selskap noen gang sluttføres mandag. Avtalen er verdt 5,3 milliarder dollar.

 <p>I MÅL: Milliardavtalen mellom brasilianske Vale og Norsk Hydro er i mål. Her Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.</p>

I MÅL: Milliardavtalen mellom brasilianske Vale og Norsk Hydro er i mål. Her Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Norsk Hydro melder at avtalen om at selskapet skal overta aluminiumsvirksomheten til Vale S.A. i Brasil fullføres mandag.

Råvaretilgang

Avtalen styrker råvaretilgangen til Norsk Hydro. Selskapet får gjennom oppkjøpet nemlig blant annet kontroll over en av verdens største bauksittgruver, Paragominas, i tillegg til ytterligere bauksittlisenser og en avtale om kjøp av bauksitt tilsvarende Vales eierandel på 40 prosent i bauksittgruven MRN.

FØLG HYDRO-AKSJEN MED E24 BØRS

- Dette er en historisk dag for Hydro, og markerer begynnelsen på en ny æra som et fullt integrert og ekte globalt aluminiumselskap. Denne transaksjonen vil forvandle Hydro og gi selskapet den ressursbasen som er nødvendig for at vi fortsatt skal kunne spille en aktiv rolle i den lovende og raskt voksende aluminiumindustrien, uttaler Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Norsk Hydro

  • Ticker: NHY
  • Marked: OSE
  • Organiasonsnummber: 914778271
  • TSID:
  • Trade time: 2011-02-25 18:15:00
  • Last: 44.63
  • Close: 43.72
  • Periode: 1year

- Vendepunkt

Da Hydro la fram sine resultater fra fjerde kvartal, sa konsernsjefen til E24 at 2011 er et vendepunkt for konsernet. Vale-avtalen er ifølge ham én av tre viktige årsaker til dette. De andre to faktorene er at smelteverket Qatalum skal tas opp til full produksjonskapasitet innen juni, og at selskapet planlegger ytterligere kostnadskutt.

- Samlet sett styrker disse tre faktorene både råvaresiden, smelteverkene og videreforedlingen og gir selskapet en meget robust plattform operasjonelt, finansielt og strategisk, skryter Brandtzæg.

5,3 mrd dollar

Transaksjonen er ifølge Norsk Hydro verdsatt til om lag 5,27 milliarder dollar ved endelig ferdigstillelse, hvor vederlaget består av 22 prosent av Hydros utestående aksjekapital, som er verdsatt til om lag 3,53 milliarder dollar basert på Hydro-aksjens sluttkurs 25. februar 2011 på 44,63 kroner og dollarkurs på 5,66, rundt 1,08 milliarder US-dollar i kontant vederlag til Vale, og overtakelse av om lag 0,66 milliarder dollar i netto gjeld i den overførte virksomheten ved utgangen av januar 2011.

Konserndirektør Johnny Undeli vil lede Hydros nye bauksitt- og aluminavirksomhet, som vil ha sitt hovedkontor i Rio de Janeiro i Brasil.

Les også:

Hydro stoler på kinesisk vekst

Fjerde kvartal: Utbyttefest for Hydro-aksjonærene

FORSIDEN

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå