Fra kronehopp til kronedropp

Etter å ha styrket seg gjennom hele januar har det snudd for den norske kronen i februar - den har på kort tid svekket seg med 30 øre mot dollar og 20 øre mot euro.


<p><b>KRONEN SVEKKES:</b> Den norske kronen hoppet i januar, men har droppet i februar. Dette er sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med lanseringen av nye sedler i 2016.</p>

KRONEN SVEKKES: Den norske kronen hoppet i januar, men har droppet i februar. Dette er sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med lanseringen av nye sedler i 2016.

En dollar handles mandag til 7,94 kroner. Det er betydelig svakere enn kursen på 7,64 den 1. februar, men fortsatt noe sterkere enn kursen på 8,19 ved årsskiftet.

En euro handles mandag til 9,76 kroner, mens kursen var nede i 9,54 i slutten av januar. Ved nyttår lå euroen på 9,84 kroner.

DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære peker på flere faktorer som kan ha svekket kronen den siste tiden.

«Kronesvekkelsen henger trolig sammen med et fall i oljeprisen, men skyldes nok også en overraskende nedgang i kjerneinflasjonen fra 1,4 prosent i desember til 1,1 prosent i januar», skriver Fjære i en morgenrapport mandag.

Overfor E24 påpeker Fjære også at fallende børser kan ha påvirket kronen.

– Med fallene i mange aksjemarkeder er ikke appetitten på risiko lenger like stor. Det kan ofte gå ut over kronen, sier hun mandag morgen.

Slik har kronen utviklet seg mot euro så langt i 2018:

 <p><b>NY SVEKKELSE:</b> Slik har den norske kronen utviklet seg mot euro så langt i 2018.</p>

NY SVEKKELSE: Slik har den norske kronen utviklet seg mot euro så langt i 2018.

Svakere oljepris og inflasjon

Etter å ha styrket seg siden juni toppet oljeprisen seg på rundt 70 dollar fatet i slutten av januar, og siden har den falt med seks dollar.

Nordsjøoljen Brent handles mandag til 63,34 dollar fatet. Svekkelsen skjer blant annet etter at USA har økt sin produksjon til over 10 millioner fat per dag, og etter nedgang på børsene i USA, Europa og Asia.

Les mer: Har ikke skjedd olje-USA på 48 år: Produserte 10 millioner fat per dag

Prisveksten i Norge var lavere enn ventet i januar på 1,1 prosent. Inflasjonen ligger dermed godt under Norges Banks mål på 2,5 prosent, etter å ha falt siden 2016 da årsveksten i kjerneinflasjonen var oppe rundt 3,7 prosent.

Enda svakere før jul

Kronen var imidlertid mye svakere for to måneder siden.

Rundt juletider lå euroen en periode på nær 10 kroner, de svakeste nivåene for kronen mot euro siden finanskrisen.

Dollarkursen var oppe i 8,40 kroner i samme periode.

Slik har kronen utviklet seg mot dollar så langt i 2018:

 <p><b>SVEKKES IGJEN:</b> Slik har den norske kronen utviklet seg mot dollaren så langt i 2018.</p>

SVEKKES IGJEN: Slik har den norske kronen utviklet seg mot dollaren så langt i 2018.

Svakt i Norges Bank-indeks

Norges Banks foretrukne mål på kronen er den importveide I44-indeksen, som banken har anslått skal ligge på 104,5 i snitt i år og 102,1 neste år.

En fall på indeksen betyr at kronen blir sterkere mot handelspartnernes valutaer.

Kronestyrkingen i januar førte I44-indeksen helt ned til under 105 ved månedsskiftet, men svekkelsen i februar gjør at indeksen fredag haket av på langt svakere 107,29.

Dermed er ikke indeksen langt unna nivået fra nyttår på 108,50.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå