Analytiker spår norsk valutafest på svenskegrensen

Dersom ING-analytiker Viraj Patels kroneprognoser slår til bør nordmenn legge julehandelen til Sverige.<p data-editor-paragraph-key="0006" data-editor-paragraph-type="paragraph"><b>DESEMBERHANDEL:</b> Nordmenn kan få mye for pengene på grensen dersom prognosene slår til.  Dersom analytiker Viraj Patels får rett i sitt syn, vil nordmenn få 100 svenske kroner for 83,50 norske kroner i høst. Så billig har det ikke vært å være norsk i Sverige siden desember 2012.</p>

DESEMBERHANDEL: Nordmenn kan få mye for pengene på grensen dersom prognosene slår til.  Dersom analytiker Viraj Patels får rett i sitt syn, vil nordmenn få 100 svenske kroner for 83,50 norske kroner i høst. Så billig har det ikke vært å være norsk i Sverige siden desember 2012.

Én euro var tirsdag nede på 9,38 kroner, hvilket er den sterkeste kronekursen på over åtte måneder.

Siden nyttår har kronen styrket seg 4 prosent mot euro, og har dermed prestert best av samtlige i et utvalg av sammenlignbare valutaer plukket ut av Bloomberg (yen, dollar, sveitser franc, pund, danske kroner, New Zealand dollar, kanadiske dollar, australske dollar og svenske kroner).

I motsatt ende av skalaen finner man svenske kroner som i samme periode har svekket seg rundt 5 prosent mot euro.

  <p>Kristoffer Kjær Lomholt, Danske Bank</p>

Kristoffer Kjær Lomholt, Danske Bank

Sverige ser utover grensene, Norge ser hjem

– Avviket mellom norske og svenske kroner i 2018 er tydelig, men det er også gode grunner til det, sier Viraj Patel, valutastrateg i ING til Bloomberg.

– Risikoen i den svenske kronen handler om mer enn pengepolitikk. Utviklingen i utenrikshandel er langt viktigere, mens norske kroner og Norges Banks politikk er mer innenlandsfokusert, sier han.

 <p><b>SPRIK:</b> Norske og svenske kroner har gått hver sin vei mot euro siden nyttår</p>

SPRIK: Norske og svenske kroner har gått hver sin vei mot euro siden nyttår

Han peker på at Riksbankens politikk også er med synkronisert med Den europeiske sentralbanken, som ikke er ventet å heve renten før mot slutten av 2019.

– Norges Bank har derimot tatt grep for å fokusere på innenlandsfaktorer som tydelig roper etter økte renter, sier han.

Svenske kroner skal bli enda billigere

Mot svenske kroner har norske styrket seg over 9 prosent så langt i år, og Patel spår at kronen vil styrke seg ytterligere 9 prosent mot den svenske før utgangen av året.

Dersom analytikeren får rett i sitt syn, betyr det at nordmenn vil få 100 svenske kroner for 83,50 norske kroner. Så billig har det ikke vært å være norsk i Sverige siden desember 2012.

 <p><b>BLIR BILLIGERE:</b> Sverige og Stockholm har allerede blitt billigere for Ola og Kari Nordmann - og billigere skal det bli.</p>

BLIR BILLIGERE: Sverige og Stockholm har allerede blitt billigere for Ola og Kari Nordmann - og billigere skal det bli.

Danske Bank på sin side er ikke like offensive, og senioranalytiker Kristoffer Kjær Lomholt venter at den norske vil styrke seg 2,7 prosent de neste seks månedene.

Riksbanken holder fortsatt døren åpen for renteheving i år, men Lomholt mener de er for optimistiske i sitt inflasjonsanslag, og Patel sier de er motvillige til å jage en sterkere svensk krone.

– Investorer har brent seg på å følge en «haukete» Riksbank før, for så å hele tiden bli skuffet, sier Lomholt.

 <p><b>STYRKER SEG:</b> Svenske kroner har siden nyttår blitt 9 prosent billigere</p>

STYRKER SEG: Svenske kroner har siden nyttår blitt 9 prosent billigere

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå