Kreditorene tar over fabrikkene til Norske Skog

De sikrede kreditorene har nå tatt kontrollen over de syv fabrikkene til den norske industrigiganten. De har hyret inn tidligere toppsjef Sven Ombudstvedt som sin våpendrager.


<p><b>TILBAKE IGJEN:</b> Sven Ombudstvedt gikk av som konsernsjef i Norske Skog. Nå er han tilbake som styreleder i Norske Skog AS, som tar kontroll over selskapets fabrikker. Dermed sitter børsnoterte Norske Skogindustrier ASA igjen uten fabrikker. Det skjer etter en lang periode med forhandlinger mellom selskapet og kreditorene om en mulig redningsplan.</p>

TILBAKE IGJEN: Sven Ombudstvedt gikk av som konsernsjef i Norske Skog. Nå er han tilbake som styreleder i Norske Skog AS, som tar kontroll over selskapets fabrikker. Dermed sitter børsnoterte Norske Skogindustrier ASA igjen uten fabrikker. Det skjer etter en lang periode med forhandlinger mellom selskapet og kreditorene om en mulig redningsplan.

– Vi er utålmodige og mener ledelsen ikke klarer å komme frem til en løsning. Vi har kommet dit at vi frykter for virksomhetenes ve og vel, sier tidligere konsernsjef og nå fersk styreleder i Norske Skog AS, Svein Ombudstvedt, til E24.

En gruppe av Norske Skogs største sikrede kreditorer har nå tatt kontrollen over de syv fabrikkene til Norske Skog i Norge og utlandet, gjennom å ta kontrollen i datterselskapet Norske Skog AS. Det bekrefter Ombudstvedt.

Ombudstvedt gikk av som toppsjef før sommeren, men gjør nå comeback. Han begrunner kreditorenes frykt med den seneste tids driftsresultater og utviklingen i selskapets energikontrakter den siste tiden.

– For selskapets beste tar de sikrede kreditorene nå en aktiv rolle og forbereder en overtagelse av driften, sier Ombudstvedt.

Gjennom å overta fabrikkene, sitter de sikrede kreditorene nå igjen med fabrikker som har vist at de går med overskudd. Aksjonærene i morselskapet, offisielt kalt Norske Skogindustrier ASA, og kreditorene med usikret gjeld, sitter derimot igjen med lite.

Sven Ombudstvedt solgte selv unna alle sine aksjer i april, noe som utløste et kursras. Like etter gikk han på dagen. Dermed risikerer han ikke noe mer aksjetap når kreditorene nå har iverksatt overtagelse av de pantsatte fabrikkene.

Ledelsen: – Vil jobbe videre

Aksjen i Norske Skogindustrier ASA ble pauset i påvente av en børsmelding fra morselskapet, ifølge en melding fra Oslo Børs. Børsnoterte Norske Skogindustrier ASA er etter overtagelsen av fabrikkene i realiteten et børsnotert selskap med kontorlokaler på Skøyen i Oslo.

I børsmeldingen bekrefter Norske Skogindustrier ASA at kreditorene i det sikrede lånet på 290 millioner euro  (med forfall i 2019) har erklært umiddelbart forfall i lånet og gjennomført en såkalt akselerasjon.

Norske Skogindustrier ASA bekrefter også at Sven Ombudstvedt, Nils Ingemund Hoff og Rune Sollie har blitt satt inn som styreleder og styremedlemmer i Norske Skog AS og Norske Skog Holding AS, altså datterselskapene som eier alle fabrikkene.

– Styret i Norske Skogindustrier ASA vil vurdere varslene som er mottatt og fortsette å jobbe mot en rekapitalisering av Norske Skog-konsernet, skriver selskapet.

Konsernsjef i Norske Skogindustrier ASA, Lars Sperre, bekrefter at de ansatte får lønn som vanlig etter overtagelsen, og sier følgende i en e-post til E24:

«Vi ser på dagens hendelser som et skritt mot en endelig løsning. Norske Skog har syv konkurransedyktige fabrikker som vil fortsette å selge kvalitetsprodukter gjennom hele denne rekapitaliseringsperioden. Denne prosessen har pågått i ni måneder, og det er ikke overraskende at det nå blir tatt grep for å finne en endelig rekapitaliseringsløsning».

Han svarer imidlertid ikke på spørsmål om hvorfor de fortsetter med prosessen når de sikrede kreditorene planlegger å ta over eierskapet i fabrikkene.

Sven Ombudstvedt forteller at det ble nedsatt en ad hoc-gruppe bestående av de fem største sikrede kreditorene, som også inkluderer flertallet i denne gruppen.

Disse inkluderer Blackstone, Blue Bay Capital, Ocean Wood Capital, Cyrus og Santos Capital.

– Disse har bedt meg gå inn som styreleder og ta en aktiv rolle i ledelsen på vegne av dem, sier Ombudstvedt.

Han forteller at de nå har tatt over selskapets syv fabrikker i Norge og utlandet, og at de daglige lederne i disse virksomhetene vil rapportere til Ombudstvedt.

– Ikke overraskende

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte nyheten. Til avisen sier styreleder i morselskapet, Norske Skogindustrier ASA, Christen Sveaas, at han ikke er overrasket.

– Det de gjør nå burde de gjort for mange måneder siden, sier Sveaas til avisen, og påpeker videre at konsernet ikke har betalt renter på gjelden på mange måneder.

Sveaas ble selv valgt inn som styreleder etter at han i sommer kjøpte seg opp til å bli største aksjonær i selskapet.

– Det nye styret har sittet i knappe tre uker, jeg er ikke i stand til å se at vi kunne gjort noe annerledes på den korte tiden, sier Sveaas til DN.

Det har foreløpig ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Christen Sveaas.

To ulike selskaper

Det er Norske Skog AS som kreditorene nå har fått kontrollen over, og dette er et selskap som har ligget under konsernselskapet Norske Skogindustrier ASA.

Det er i datterselskapet at Ombudstvedt nå har blitt styreleder. Christen Sveaas, som nylig ble styreleder i Norske Skogindustrier ASA, er altså nå styreleder i et selskap uten fabrikker.

Les også: Christen Sveaas foreslås som styreleder i Norske Skogindustrier ASA 

Saken fortsetter under annonsen.

Det skal være Citigroup i London som er agent for lånene, og som har godkjent overtagelsen.

– Styreendringene er allerede gjennomført. Når man ikke har betalt renter siden juni, og skjermingsperioden utløp i juli, var vilkårene for mislighold på plass, sier Ombudstvedt.

Det var i mai at Ombudstvedt sluttet som konsernsjef i Norske Skogindustrier ASA, og Lars Sperre tok over.

Les også: Norske Skog-sjefen om oppsigelsen: – Føler at det er riktig at en ny kaptein tar over 

– Selskapet annonserte tidligere tirsdag at det skulle legge frem en ny redningsplan neste mandag. Har dere planlagt noe lignende?

– Ikke foreløpig. Selskapet selv (Norske Skogindustrier ASA, journ.anm.) får vurdere hva de gjør, sier Ombudstvedt.

Ombudstvedt legger ikke skjul på at kreditorene er lei av å vente på at Norske Skog skulle få på plass en redningsplan som alle kunne enes om.

Vil spytte inn mer penger

Ifølge den tidligere Norske Skog-sjefen, som nå er kreditorens utsendte redningsmann, er kreditorene også forberedt på å tilføre mer likviditet til selskapet.

– Betyr det at dere er forberedt på å komme med ny egenkapital?

– Det vurderer man. Det første som skal gjøres er å fristille fasiliteten på 16 millioner euro, som fortsatt ikke er fristilt, og deretter kan det bli aktuelt for gruppen å stille med nye fasiliteter eller egenkapital, sier Ombudstvedt.

Han sier at man vil jobbe med en langsiktig plan for å «rekapitalisere» Norske Skog.

Langvarig krise

I 2005 hadde Norske Skog 19 fabrikker i drift i fire verdensdeler, etter en kraftig ekspansjon rundt årtusenskiftet.

Siden kom det en nedgang i avispapirmarkedet.

Nå er bare de europeiske og australske fabrikkene igjen, og antallet ansatte i selskapet har falt fra over 9.000 til rundt 2.500.

Selskapets bunnlinje har også vist stygge tall, med et samlet resultat etter skatt på minus 14 milliarder kroner siden 2000.

Les mer: Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

* Artikkelen er rettet 13. september: Flere steder i artikkelen ble navnet til Norske Skogindustrier ASA feilaktig oppgitt som Norske Skog ASA.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå