Mener handelen i Norske Skog burde vært suspendert

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet frykter at mange feiltolket dagens nyheter om Norske Skogindustrier, og synes aksjen skulle vært tatt ut av handelen.


<p><b>OPP- OG NEDTUR:</b> Norske Skog-aksjen skjøt i været torsdag morgen, men har siden falt tilbake. Mange har altså tapt mye penger på papirprodusenten i dagens handel.</p>

OPP- OG NEDTUR: Norske Skog-aksjen skjøt i været torsdag morgen, men har siden falt tilbake. Mange har altså tapt mye penger på papirprodusenten i dagens handel.

Torsdag morgen var det duket for en ny omdreiing i sagaen om Norske Skogindustrier. Kreditoren Oceanwood har sikret seg kontrollen over den delen av selskapets gjeld som har pantesikkerhet i driftsenhetene til papirfabrikkene, og skal legge dem ut på auksjon.

I denne auksjonen skal så et selskap satt opp av Aker og Oceanwood være budgivere.

Norske Skog-aksjen skjøt i været da handelen startet på Oslo Børs torsdag, men snudde og stupte etter kort tid.

På de meste har den blitt handlet på 89 øre torsdag, hvilket er en økning på nesten 35 prosent sammenlignet med sluttkurs i går. Nå handler den imidlertid til 56 øre per aksje, hvilket innebærer et fall på 37 prosent fra toppen i dag morges og over 15 prosent siden i går.

Mer enn 13 millioner Norske Skog-aksjer byttet hender før aksjekursen begynte å stupe.

– På kanten til uansvarlig

Investeringsøkonom Tom Hauglund forteller at han umiddelbart tenkte at aksjekursen skulle stå i null kroner da han så morgenens nyhet.

–  Jeg mener at Oslo Børs burde suspendert aksjen, sier han til E24.

Hauglund frykter at ikke alle investorene har vært klar over at det ikke er Norske Skogindustrier ASA det vil komme bud på. Dette selskapet kan derimot stå ribbet tilbake.

– Dette er på kanten til uansvarlig. Det er en teknikalitet ikke alle var klar over, at den børsnoterte delen ikke eier noen ting. Datterselskapene sitter på alle eiendelene. Det er ikke aksjen Aker skal kjøpe, de byr på datterselskapene, presiserer investeringsøkonomen.

Han mener altså at dette burde medført at aksjen skulle vært tatt ut av handelen på Oslo Børs i dag morges, slik at investorene kunne områdd seg og innhentet mer informasjon om sakens fakta.

– Man kan risikere at de ved slutten av dagen slår seg selv konkurs, og da sitter det mange investorer som har kjøpt på 89 øre senest i dag, som har tapt alt. Slike ting burde kunne unngås ved bedre informasjon, sier Hauglund.

– Har vært kjent lenge

At konkurs er et mulig alternativ, og allerede i dag, bekreftes av styreleder Christen Sveaas.

Hos Oslo Børs er man imidlertid ikke enige i at dagens nyheter fordret noen handelspause.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase påpeker at eierforholdene i Norske Skog har vært offentlig informasjon over tid. Videre viser han til at saken fikk bred dekning i mediene, blant annet hos E24, før handelen åpnet.

– Det har vært kjent lenge at det har vært en dragkamp mellom ulike långivere og aksjonærer i Norske Skog. Det har også vært kjent at selskapet har store obligasjonslån som har pant i fabrikkene, og at dette pantet var knyttet opp mot et AS. Det har vært mye informasjon i markedet om de ulike grupperingene i Norske Skog og hva slags posisjoner de har kjempet om, sier Aase.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå