– Føler det er riktig at en ny kaptein tar over

Norske Skog-sjefen bekrefter at han har sagt opp, men vil ikke si om han tror det blir vanskeligere å redde selskapet.


<p>Avtroppende konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog leverte fredag oppsigelsen sin. Arkivbilde.</p>

Avtroppende konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog leverte fredag oppsigelsen sin. Arkivbilde.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sagt opp stillingen, sier Sven Ombudstvedt til E24.

Søndag meldte DN at konsernsjefen i Norske Skog hadde sagt opp jobben. E24 fikk senere bekreftet dette fra en kilde med innsyn i saken.

Nå velger altså Ombudstvedt å gå ut offentlig. Selskapet har ennå ikke sendt ut en børsmelding om saken, men styret skal møtes i løpet av ettermiddagen eller kvelden for å diskutere hva man nå skal gjøre.

Søndag 17:00, etter at Ombudstvedt hadde uttalt seg offentlig i E24, kom til slutt børsmeldingen fra selskapet der det bekreftes at Ombudstvedt har sagt opp.

Da E24 snakket med Ombudstvedt tidligere søndag ettermiddag visste han ikke om han skulle fortsette frem til en erstatter var funnet. Styret har bestemt seg for at han slipper det:

«Styret har fritatt Ombudstvedt for arbeidsplikt, og fratredelsen vil derfor skje med umiddelbar virkning», skriver styret, og fortsetter:
«Ombudstvedt vil motta alminnelig godtgjørelse for sin stilling i oppsigelsesperioden på seks måneder».

Les om den nye sjefen her: Styreleder tror sjefsbyttet kan lette redningsoperasjonen av Norske Skog

– Hvorfor valgte du å si opp?

– Jeg har vært her i syv og et halvt år og synes egentlig det er lenge nok, blant annet gitt situasjonen som selskapet er i. Jeg føler det er riktig at en ny kaptein tar over nå, sier Ombudstvedt.

– Du solgte aksjene dine i selskapet, noe som skapte mye diskusjon. Tror du det er mindre sannsynlig at man skal finne en løsning for å redde selskapet?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Ombudstvedt.

Den avtroppende konsernsjefen ønsker heller ikke å kommentere om aksjesalget hans var et forsøk på å legge press på partene i de pågående restruktureringsforhandlingene.

Konserndirektør tar over

Styret i selskapet har konstituert Lars P. S. Sperre som konsernsjef med umiddelbar effekt. Han har vært i selskapet siden 2006 og har sist hatt jobben som konserndirektør for strategi og juridiske forhold. Sperre har også erfaring fra advokatfirmaet Wikborg Rein.

– Det er et samlet styre som står bak utnevnelsen. Lars er en helt naturlig kandidat til stillingen som konstituert konsernsjef. Han kjenner bransjen godt og har vært sentral i de omstillings- og finansieringsprosesser som har vært i konsernet de siste årene, og ikke minst i utarbeidelsen av den strategien som vi i dag jobber etter, sier styreleder Henrik A. Christensen, i en uttalelse.

Styrelederen sier at Sperre vil «sammen med ledelsen ufortrødent fortsette arbeidet med å finne den beste refinansieringsløsningen for selskapet (...) Norske Skog har høy gjeld, men positiv kontantstrøm og ingen obligasjonsforfall før i desember 2019».

– Jeg er svært motivert til å påta meg denne utfordringen (...) Jeg er trygg på at vi sammen vil løse utfordringene med å realisere konsernets muligheter. Norske Skogs drift og kontantstrøm er god, men gjeldsnivået er for høyt og for mye av kontantstrømmen går dermed til rentebetalinger i stedet for å kunne investeres i
konsernets virksomhet, sier den konstituerte konsernsjefen selv.

Fikk styrets støtte bare timer før

Rabalderet rundt Norske Skog startet 26. april da det ble kjent at konsernsjefen hadde solgt alle aksjene han satt på i selskapet. Aksjene ble solgt like etter at selskapet hadde lagt frem kvartalsresultatene sine, slik at Ombudstvedt og andre innsidere ikke lenger hadde noen bånd på seg.

Da aksjesalget ble kjent falt Norske Skog-aksjen kraftig, og kursen ble mer enn halvert på kort tid. Det fikk flere til å gå hardt ut mot Ombudstvedt, samtidig som de ansatte støttet ham.

Fredag sendte styret i selskapet ut en melding med tittelen «Ombudstvedt fortsetter». Der kom det frem at styret hadde diskutert stillingen hans etter aksjesalget.

– Ombudstvedt solgte sin aksjepost for å stå uten personlige eierinteresser i forhandlingene om selskapets restrukturering. Sven Ombudstvedt fulgte gjeldende lovgivning og Norske Skogs retningslinjer ved nedsalget. Et enstemmig styre har besluttet at Sven Ombudstvedt fortsetter som konsernsjef, skrev styret.

Bare timer etterpå valgte Ombudstvedt altså å levere sin oppsigelse. Etter det E24 forstår skal ikke konsernsjefen ha diskutert en oppsigelse med styret før han overleverte den.

Sven Ombudstvedt har sittet som konsernsjef i Norske Skog siden januar 2010. I denne perioden har Ombudstvedt klart å få redusert netto gjeld fra 9,6 til 6,4 milliarder, og han har gjennomført store endringer, inkludert nedsalg og andre grep, i et forsøk på å redde selskapet.

Tidligere i vinter la Ombudstvedt og ledelsen frem et utkast til en redningsplan, i et forsøk på å gjøre noe med den store gjeldsbyrden. Aksjonærene godtok forslaget, men det gjorde ikke obligasjonseierne.

Siden den gang har situasjonen vært relativt fastlåst og mange tolket Ombudstvedts aksjesalg som en del av maktkampen mellom kreditorene, aksjonærene og administrasjonen i selskapet.

Sjefen utløste aksjekollaps

Aksjesalget til toppsjefen førte til at aksjen ble mer enn halvert siden midten av april. E24 har også omtalt hvordan Ombudstvedt selv realiserte et tap på syv millioner som følge av aksjesalget sitt.

Saken fortsetter under annonsen.

Til tross for at styret har uttrykt sin tillit til Sven Ombudstvedt, så sa styreleder Henrik A. Christensen følgende til E24 dagen etter at aksjesalget ble kjent:

– Dette er en beslutning som Ombudstvedt har tatt på egen hånd (...) og det er ikke bra for selskapets kursutvikling og det korte bildet, legger han til.

Norske Skog-aksjen falt 30,2 prosent den 26. april, etter at Ombudstvedts aksjesalg ble kjent. Dagen etter fortsatte aksjen ned ytterligere 38,7 prosent til 95 øre. Fredag endte aksjen på 99 øre på Oslo Børs.

For aksjonærene er imidlertid dette bare den siste smellen i en lang nedtur som har vart over mange år. Så sent som i januar lå aksjen på rundt tre kroner.

Les historien om Norske Skog: Fra pengemaskin til gjeldskrise

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå