Norske Skog-sjefen tapte syv mill. på aksjesalget som utløste kursras

Det stormet rundt konsernsjefen i Norske Skog etter at han solgte alle sine aksjer. – Når innsiderne selger legger de hodet på huggestabben, sier investeringsdirektør.


<p><b>TOK TAP:</b> Konsernsjef Sven Ombudstvedt realiserte et tap på nesten syv millioner kroner da han solgte aksjene sine i Norske Skog.</p>

TOK TAP: Konsernsjef Sven Ombudstvedt realiserte et tap på nesten syv millioner kroner da han solgte aksjene sine i Norske Skog.

Norske Skog-sjefens salg av alle sine aksjer i den gjeldstyngede papirprodusenten vekket oppsikt og kursras på Oslo Børs.

Men salget var langt fra noen profitabel forretning for konsernsjefen – tvert imot tok han et milliontap.

Da Norske Skog onsdag kveld varslet at Sven Ombudstvedt hadde solgt sine aksjer ble reaksjonen betydelig i markedet den påfølgende handelsdagen.

Mens aksjen hadde falt 30 prosent på skuffende kvartalstall onsdag, svarte investorene med å sende kursen ned nye 39 prosent dagen etter salget.

Realiserte tap på syv mill.

Frem til nå har imidlertid konsernsjefen vært en trofast kjøper av aksjer i selskapet. Børsmeldinger viser at han kjøpte aksjebeholdningen på 2,415 millioner aksjer i 14 omganger, til en kurs som varierte mellom 1,86 til 14,11 kroner.

Samlet sett har Ombudstvedt bladd opp nærmere elleve millioner kroner for aksjene som er kjøpt siden han ble Norske Skog-sjef i 2010.

Men hele posten ble solgt til kurs 1,65 kroner. Det ga et samlet salgsbeløp på nær fire millioner kroner. Konsernsjefen realiserte dermed et tap på nesten syv millioner kroner.

Til E24 sa Ombudstvedt at salget har sammenheng med den refinansieringen Norske Skog prøver å få til.

Styreleder Henrik A. Christensen sa tidligere torsdag til E24 at han beklaget effektene aksjesalget har for aksjekursen, men understreket at Ombudstvedt har styrets tillit.

– Det er ikke bra for selskapets kursutvikling og det korte bildet, sa Christensen.

– Utsetter seg for aksjonærenes vrede

Fordi ledelsen i et selskap er antatt å ha den aller beste kunnskapen om selskapet, er det et sterkt signal når den kjøper eller selger aksjer.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier innsidekjøp og salg legges spesielt godt merke til i Norge.

– Norge er et av de få landene som krever at primærinnsider sender børsmelding når de kjøper og selger i eget selskap, sier Myrseth.

I forbindelse med et fond basert på innsideres aksjehandel, som typisk er ledelse og styre, har Dovre Forvaltning tidligere gjort en analyse av 40.000 innsidehandler i Norden over en periode på femten år.

Myrseth mener de gjorde flere interessante funn, deriblant at det ikke er å mye penger å tjene på å følge hva innsiderne gjør i det norske markedet.

Han sier det i stor grad skyldes at disse handlene må meldes til Børsen og at det er et stort fokus på slike handler.

 <p><b>LEGGES MERKE TIL:</b> Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier innsidekjøp og salg legges spesielt godt merke til i Norge.</p>

LEGGES MERKE TIL: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier innsidekjøp og salg legges spesielt godt merke til i Norge.

Han viser til at det veldig stort fokus på hva innsiderne gjør.

– Det våre studier viste, er at spesielt etter 2010 er det ikke så mye penger å tjene på å følge primærinnsiderne i Norge. Når innsiderne selger legger de hodet på huggestabben og utsetter seg selv for aksjonærenes vrede, som man ser i Norske Skog allerede.

– Innsiderne vet at de er under lupen, spesielt ved innsidesalg, sier Myrseth.

Fant få innsidesalg på Oslo Børs

Blant funnene til Dovre er også at det generelt er få innsidesalg på Oslo Børs, med fire-fem ganger flere innsidekjøp enn innsidesalg.

– Årsaken til at det er få innsidesalg er at det er et enormt stigma assosiert med det. Det blir tatt veldig alvorlig. Er du primærinnsider har du nesten ikke lov til å selge. Slik er det ikke i andre land, sier Myrseth.

Han sier innsidehandler blir børsmeldt i Norge og Danmark, mens Sverige har et system som ligner mer på det amerikanske.

– I USA sender primærinnsiderne det inn til SEC (det amerikanske finanstilsynet), så kan man se det en gang i kvartalet, han.

Investeringsdirektøren påpeker at det typisk er to årsaker til at ledelse eller styremedlemmer selger aksjer. Enten fordi de trenger pengene, eller fordi de frykter videre kursfall.

– I dette tilfellet, i Norske Skog, er det bare å lese regnskapet. Jeg skjønner godt at administrerende selger, jeg ville også solgt aksjer, sier han.

Reaksjonen i andre nordiske markeder hadde ikke vært like heftig, mener Myrseth.

– Hadde dette vært på Stockholm-børsen, eller i et skogselskap på den finske børsen, hadde markedet bare reagert med et skuldertrekk. Dette er et særnorsk fenomen at vi har et slikt fokus på hva innsiderne gjør.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå