Ombudstvedt: – Vil kunne støtte forslaget

De sikrede kreditorene i Norske Skog vil kunne støtte forslaget til redningsplan, sier tidligere toppsjef Sven Ombudstvedt, som representerer flere av dem.


<p><b>KAN STØTTE:</b> Tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog representerer nå en gruppe av de sikrede kreditorene i selskapet, inkludert Blackstone. Han sier at kreditorgruppen trolig vil kunne støtte forslaget til redningsplan som konsernet nå har lagt frem, etter å ha lest kjapt gjennom forslaget.</p>

KAN STØTTE: Tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog representerer nå en gruppe av de sikrede kreditorene i selskapet, inkludert Blackstone. Han sier at kreditorgruppen trolig vil kunne støtte forslaget til redningsplan som konsernet nå har lagt frem, etter å ha lest kjapt gjennom forslaget.

Noen av de sikrede kreditorene i papirprodusenten Norske Skogindustrier ASA ser positivt på forslaget til redningsplan som ble lagt frem mandag.

Disse kreditorene inkluderer Blackstone, Blue Bay Capital, Ocean Wood Capital, Cyrus og Santos Capital.

– De vil nok kunne støtte et sånt forslag, sier Sven Ombudstvedt til E24.

Han representerer gruppen av sikrede kreditorer, og ble nylig innsatt som styreleder i Norske Skog AS, et datterselskap i konsernet.

De sikrede investorene har pant i selskapets eiendeler, mens usikrede investorer ikke har noen pantesikkerhet.

Etter første lesning av forslaget som kom på bordet mandag, sier han at de økonomiske vilkårene er i nærheten av det de sikrede investorene hadde ønsket.

Men det kan bli krevende å få med seg alle kreditorene i selskapet på redningsplanen, sier Ombudstvedt.

– Dette skal også gjennom juniorkreditorene, som er en mangslungen gruppe med mange aktører. Så skal det også gjennom en aksjonærbase. Men jeg tror den store utfordringen blir juniorkreditorene, sier han.

– Relativt konstruktivt

– Betyr dette at de sikrede kreditorene ikke vil ta over selskapenes fabrikker?

– Ikke hvis dette forslaget får støtte, sier Ombudstvedt.

Hvis forslaget derimot ikke får støtte blant aksjonærene i Norske Skogindustrier og de usikrede investorene, så vil trolig gruppen som Ombudstvedt representerer ta over konsernets fabrikker.

Ombudstvedt sier at den største verdien vil være å beholde selskapet intakt, og har følgende vurdering av forslaget som ble lagt frem mandag:

 – Jeg opplever dette som relativt konstruktivt.

Presenterte ny plan

Det var styreleder Christen Sveeas i Norske Skogindustrier ASA som mandag presenterte det ferske forslaget til redningsplan for den gjeldstyngede papirprodusenten.

Les mer: Norske Skogs nye redningsplan. Vil kutte seks mrd. av gjelden

Forslaget vil redusere konsernets gjeld med hele seks milliarder kroner, slik at det sitter igjen med tre milliarder kroner i gjeld. Det skal gjøres ved å konvertere gjelden til aksjer.

Men selskapet er avhengig av å få ja fra både aksjonærer og sikrede og usikrede kreditorer.

– Hvis de usikrede kreditorene sier nei så er det over for ASAs del. Da er det null igjen til aksjonærene og null igjen til den gruppen. Dette er en god løsning for alle. Ingen vil være fornøyd, men alternativet var verre, sier Christen Sveeas.

Slik er forslaget

Dette er hovedpunktene i planen som Sveeas la frem:

  • Gjelden i Norske Skogindustrier reduseres fra ni til tre milliarder kroner i forslaget. Det skjer ved at mer enn seks milliarder i gjeld omgjøres til aksjer.
  • Inkludert i gjelden som konverteres er 500 millioner euro i usikret obligasjonsgjeld inkludert påløpte renter, 171 millioner euro av den sikrede gjelden og påløpte renter på 421 millioner euro. 
  • Etter konverteringen får sikrede kreditorer, altså kreditorene som har pantesikkerhet 94 prosent av aksjeeierskapet, mens usikrede kreditorer, altså de uten pantesikkerhet, får fire prosent. De nåværende aksjonærene får to prosent.
  • Aksjonærene og de usikrede kreditorer får også fortrinnsrett til å tegne nye aksjer for 400 millioner kroner. Disse to gruppene kan om de tegner seg fullt ut øke aksjeeierskapet fra seks til 23 prosent. 
  • I tillegg tas det opp et nytt lån med pantesikkerhet på 250 millioner euro med løpetid på fem år.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå