Håper Norwegian blir en pengemaskin for eierne

Norwegian-sjefen sier det er viktig at flyselskapet gir penger tilbake til de som har satset på det

FLERE SETER: Bjørn Kjos bestilte denne uken flere tusen nye flyseter for Norwegian. Kjos sier han ikke er redd for hvordan han skal klare å fylle dem.
FLERE SETER: Bjørn Kjos bestilte denne uken flere tusen nye flyseter for Norwegian. Kjos sier han ikke er redd for hvordan han skal klare å fylle dem.

Administrerende direktør Bjørn Kjos har flydd lavt i norsk og utenlandsk presse etter at han onsdag varslet om historiens største flyordre i Europa.

Det er nå mange år siden Kjos fryktet at selskapet han leder ville bli skviset ut av markedet. Norwegian har blitt god butikk for sjefen selv, og de andre eierne. Målet er at butikken skal gå enda bedre.

– Når blir Norwegian en utbyttemaskin?

– Det håper jeg at vi skal bli om ikke så alt for lang tid. Vi har jo tjent penger de siste fem årene, til tross for at vi har hatt store investeringer bare i 2011. For meg er det viktig at de som tør å satse på Norwegian også skal få noe igjen.

Bruker humor

65-åringen sier humor var viktig i jobben med å presse prisen på de nye flyene ned. Flyene har en listepris på 127 milliarder kroner, men Norwegian skal ha fått dem for om lag 70 milliarder.

– Man må myke opp situasjonen. Det er mange som har brent seg ved å kjøre seg inn i kløfter og møtt fjellveggen – hvis prinsippene blir viktige enn løsningene, sier Bjørn Kjos.

– Er du like jovial som du fremstår?

– Det er vanskelig for meg å bedømme. Jeg prøver ikke å være annerledes når jeg er i media enn det jeg er ellers. Det går kanskje i noen minutter, men over tid greier du det ikke.

– Din datter, Anna Helene, sier du blir seriøs når det er snakk om viktige ting?

– Det stemmer nok. Det er du inne i analyseverdenen, og da er det matematikken som rår.

Tar beslutninger i skogen

Etter en travel uke med et skyhøyt mediettrykk, er det familien som tar fokuset denne helgen.

– Jeg har fått et barnebarn, så det blir barnedåp på søndag. Det ser jeg frem til. En flott gutt som blir hetende Ola etter far min. Lørdag blir det skigåing.

– Du har anbefalt tur i skog og mark for folk som skal ta viktige beslutninger. Har det blitt mange turer i det siste?

– Jeg elsker å gå på ski med hodelykt i Nordmarka. Men denne uken har det blitt rimelig hektisk. Men når du tar slike beslutninger, er vi et helt team som analyserer. Så må du gjøre dine selvstendige vurderinger basert på tallmaterialet. Da er det fint å gå en tur i skauen eller i Nordmarka.

Lønn: 1,4 millioner

Kjos har i dag en årslønn fra Norwegian på 1,4 millioner kroner.

– Jeg synes ikke du skal tjene mer som industrileder. Det skal ikke være for stort gap. Jeg er ikke en av dem som tjener mest i Norwegian, og det er ingen grunn til det. De modellene vi har her i Skandinavia, det tror jeg er bra. Det passer ikke å importere amerikanske modeller på et samfunn som Norge. Jeg er for at det ikke er stort gap mellom ledelse og de ansatte, som vi kan se hos en del av Norwegians konkurrenter.

Selv om han ikke er på lønnstoppen i sitt eget selskap, har Kjos penger til det meste han har lyst på.

PÅ FEST: Bjørn Kjos sammen med sin kone, Gerd Helene Kjos, på fest hos Petter Stordalen. Tema på festen var Flower Power Party.
PÅ FEST: Bjørn Kjos sammen med sin kone, Gerd Helene Kjos, på fest hos Petter Stordalen. Tema på festen var Flower Power Party.

– Du har krypinn i Berlin og i Svolvær. Noe annet?

– Nei, jeg har et bitte lite krypinn i Berlin. Jeg er veldig glad i Berlin. Jeg er glad i Lofoten, for Norge er verdens vakreste land.

– Du har en 34 fots seilbåt. Annen luksus?

– Hehe, nei, men jeg er veldig glad i å seile. Når du får opp seilene og freden og roen senker seg. Fint vær og passe vind. Det er fantastisk bra.

– Du har sagt at penger bare er et middel – ikke et mål?

– Du kan ikke kjøre mer enn én bil av gangen, bo i mer enn ett hus av gangen, og du spiser bare én middag. Klarer du å betale regningene som kommer, har du egentlig nok. Jeg trenger ikke å kjøre kjempestore biler og kjempestore yachter kunne jeg aldri tenke meg. Jeg vil ha en hytte som ikke er altfor stor.

Kunne gitt fra seg jobben i morgen

Når Norwegian mottar de nye flyene vil sjefen selv være 69 år. Hvor lenge han vil lede selskapet vil han ikke avsløre.

– Det er så mange flinke folk her i Norwegian, så her kan de overta i morgen.

– Når slutter du?

– Når andre kan bidra mer enn meg. Da bør jeg finne på noe annet å gjøre.

– Du ser for deg å jobbe lenge?

– Jeg har ingen planer om å gå ut i pensjon nei, jeg har ikke det. Men jeg vil heller ikke være til de bærer meg ut herfra.

– Olav Thon er ikke noe idol sånn sett?

– Olav Thon er en fantastisk kar og virkelig en av de store industribyggerne i Norge. Men luftfart er et ekstremt avansert system. Alt griper inn i hverandre. Henger du ikke med og ser trendene, skal du ikke være der.

Krangel med pilotene

Det siste året har Kjos fått kritikk fra mange av sine norske piloter for bruken av innleid personell fra Estalnd ved selskapets nye base i Finland.

Les også: Kunne sparke piloter etter fem sykedager

– Det er veldig farlig når du setter deg i Norge og bare skal ha norske betingelser når du går ut i Europa. Du må tørre å gjøre det som gir deg konkurransekraft ute.

– Er det sosial dumping?

– Absolutt ikke. Piloter som bor i Estland har mye høyere levestandard. Du måtte nok ha tjent 1,5 millioner her i Norge for å ha like mye igjen etter skatter og avgifter. Det er så langt fra sosial dumping det kan komme. Det er en høyinntektsklasse i Estland.

– Blir det mer av dette i fremtiden?

– Du kan ikke dra meg deg skandinaviske betingelser når vi setter opp baser i Malaga og bruker spanske ansatte. Da ville du vært ferdig.

Hylles av Stordalen

Parallelt med kritikken, høster Kjos imidlertid også store mengder ros. En av de som denne uken hyllet Kjos var hotellkongen Petter Stordalen. Ifølge Stordalen er Kjos en supergründer.

FÅR ROS: Petter Stordalen har stor beundring for Bjørn Kjos' arbeid. Her er de to gründerne på plass under festen på Grand Hotel etter sentralbanksjefens årlige tale.
FÅR ROS: Petter Stordalen har stor beundring for Bjørn Kjos' arbeid. Her er de to gründerne på plass under festen på Grand Hotel etter sentralbanksjefens årlige tale.

– Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og andre hyller deg som gründer. Hva tenker du om det?

– Det er veldig hyggelig. Begge de to er folk som har skapt mye i Norge. De er virkelig gründere når du ser hva de har fått til.

– Du var ikke på hotellåpningen til Petter Stordalen?

– Jeg skulle vært der. Jeg har veldig sats for det Petter gjør. Han tør! Det ble for mange kollisjoner, så jeg måtte melde avbud.

– Hvorfor går du på festene til Stordalen?

– Jeg synes Petter skaper entusiasme. Han skaper masse arbeidsplasser, og han er flink til å skape et stort hotellselskap. Det er verdt å ta vare på de folka der.

– Ser du på deg selv som en gründer?

– Nei, egentlig ikke. Jeg ser på meg selv som en del av Norwegian. Vi er et helt team her. Sånn sett er det ufortjent at du dytter frem én mann i et team.

Les mer om flykjøpet:

På forsiden nå