Norwegian skal selge unna fly

Norwegian setter i gang en rekke tiltak for å jekke ned kostnadene.


<p><b>HENTER PENGER:</b> Norwegian får John Fredriksen på laget når selskapet henter 3 milliarder i en emisjon.</p>

HENTER PENGER: Norwegian får John Fredriksen på laget når selskapet henter 3 milliarder i en emisjon.

Norwegian skriver i en melding at selskapet vil fokusere på lønnsomhet fremfor vekst. Flysalg er blant tiltakene Norwegian iverksetter for å redusere kostnadene.

En rekke tiltak skal bidra til at kostnadene reduseres:

  • Salg av fly og mulig etablering av et nytt eierselskap for deler av flyparken
  • Utsettelse av flyleveranser
  • Kostnadsprogrammet #Focus2019, der målet er å redusere kostnadene med minst to milliarder kroner i 2019
  • Optimalisering av basestruktur og ruteprogram
  • Kompensasjon fra motorprodusenten Rolls Royce knyttet til motorproblemer på selskapets Dreamliner-operasjon

Les børskommentar: (+) Har virkelig IAG helt mistet interessen for Norwegian?

Toppsjef Bjørn Kjos sier i meldingen at Norwegian har vært gjennom en lengre periode med kraftig ekspansjon. Han sier veksten nå vil avta og selskapet vil ha et økt fokus på å redusere kostnader og investeringsforpliktelsene.

– Gjennom fortrinnsrettsemisjonen vil selskapets balanse styrkes og selskapet vil ha økt fleksibilitet til å støtte denne utviklingen fremover. Vi er meget godt fornøyd med at våre største aksjonærer støtter Norwegians planer og strategi i et stadig mer konkurranseutsatt marked. Nå skal vi konsentrere oss om å optimalisere vår internasjonale virksomhet og redusere kostnader for å øke lønnsomheten, sier Kjos i meldingen

Henter tre milliarder

I en børsmelding tirsdag melder Norwegian at det skal hente tre milliarder i en emisjon. Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Sterna Finance åpner lommeboken og er med på eiersiden.

Pengene skal også styrke selskapets finansielle fleksibilitet og skape takhøyde for selskapets utestående obligasjoner sammenlignet med selskapets forretningsplan.

Kapitalinnhentingen er strukturert som en fullt ut garantert tegningsrettsemisjon, der dagens aksjonærer vil få tegningsretter som gir rett til å tegne aksjer.

Les også: (+) Hvem blir arvingen etter Bjørn Kjos?

Toppsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise er forpliktet til å tegne seg opp for 343 millioner kroner gjennom HBK Holding (300 millioner) og Sneisungen (43 millioner).

Den delen av emisjonen som ikke garantert av dagens aksjonærer vil bli garantert av et syndikat bestående av DNB Markets, Danske Bank og Fredriksen-selskapet Sterna Finance.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå