Vil ikke ta ut gigantformuen ** Kjos nesten milliardær |  ** Norwegian verd 2,7 mrd. |  ** Vinner på utholdenhet

Administrerende direktør Bjørn Kjos (65) har ikke planer om å selge aksjeposten på nær 740 millioner kroner.

HOLDEN MANN: Bjørn Kjos er blitt en av Norges rikeste som følge av suksessen med Norwegian.
HOLDEN MANN: Bjørn Kjos er blitt en av Norges rikeste som følge av suksessen med Norwegian.

Administrerende direktør Bjørn Kjos (65) har ikke planer om å selge aksjeposten på nær 740 millioner kroner.

Norwegian-gründeren Bjørn Kjos er blitt en av Norges mest formuende personer som følge av lanseringen av lavprisselskapet.

Som partner i advokatfirmaet Vogt & Wiig hadde Bjørn Kjos til salt i maten, men hans inntog på Kapitals berømte 400 rikeste-liste kom ikke før Norwegian begynte å ta av etter børsnoteringen i 2003.

Kjos er største eier i Norwegian med en aksjepost på 27,2 prosent.

Gjennom selskapet HBK Invest sitter han på en post som med dagens markedsverdi tilsvarer 738 millioner kroner.

Bjørn Kjos eier 84 prosent av selskapet, mens resten er fordelt på broren Tore Kjos (7,6) og Norwegian-styreleder Bjørn Halvor Kise (8,2).

Som følge av aksjesalg tikket det inn 146 millioner kroner i selskapet i 2009. Men pengene forblir i selskapet, og selskapet hadde i 2010 en egenkapital på 281 millioner kroner.

- En hyggelig reise

Norwegian har aldri vært noen utbyttemaskin. Men Bjørn Kjos har vært med hele veien - og formuen har svingt i takt med Norwegian-aksjen.

Norwegian er et av

de mest artige

selskapene du

kan være i.

Fra 2010 til 2011 krympet formuen hans med hundre millioner kroner, og i fjor endte han som Norges 244 rikeste person på Kapitals liste. Formuen ble anslått til 740 millioner kroner.

- Da Norwegian ble børsnotert, startet de på 30 kroner. Så var kursen nede i åtte kroner i 2004. Men de som har sittet på aksjen og vært langsiktige, har hatt en hyggelig reise, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities.

Norwegian var i går verdt 2,7 milliarder kroner, og aksjekursen ble i går ettermiddag handlet for 78,5 kroner. Aksjen har flydd høyt på Oslo Børs siden nyheten om kjempebestillingen kom.

- Bjørn Kjos sitter på betydelige verdier i Norwegian. Men verdiene er kun på papiret, dermed blir det kun formuesskatt foreløpig, sier Sivertsen.

Høyt skattet

Skatteligningen for 2010 viser at Norwegian-toppen måtte ut med 10,8 millioner kroner i skatt. Kjos er imidlertid ikke blant de høyest lønnede toppsjefene i landet, og i 2010 var grunnlønnen på 1,3 millioner kroner.

Bjørn Kjos sier han ikke har planer om å forlate selskapet som nå skal kjøpe 222 nye fly.

- Norwegian er et av de mest artige selskapene du kan være i, vet du, sier Bjørn Kjos til VG.

I lys av selskapets aksjekurssvingninger de siste årene, har det i hvert fall vært spennende som eier.

I 2010 var kursen oppe i 130 kroner på det høyeste, og i 2009 toppet den seg på 160 kroner.

- Det er en konsumaksje som gjenspeiler utsiktene for økonomien. I tillegg får aksjen fort juling når oljeprisen går opp, da drivstoff er en stor del av kostnadene, sier analytiker Kenneth Sivertsen.

Utbytte må man foreløpig vente på som følge av store investeringsbehov, ifølge analytikeren.

- Lavprisselskaper som EasyJet og Ryanair brukte henholdsvis 16 og 26 år før det ble snakk om utbytter. Norwegian har litt igjen å gå på før det eventuelt kommer utbytter. Men det blir spennende å se hva de gjør fremover, og vi har stor tro på aksjen, sier han.

Les også:

På forsiden nå