Økonomiprofessor: – Feil debatt om eurokrisen

Situasjonen i eurosonen er utrolig guffen, synes BI-professor Arne Jon Isachsen. Han mener EU-lederne har tatt tak i feil ende.

FEIL ENDE: Arne Jon Isachsen, professor i økonomi ved BI mener EU-lederne har tatt tak i problemene i feil ende. Foto: Jan Petter Lynau / VG.
FEIL ENDE: Arne Jon Isachsen, professor i økonomi ved BI mener EU-lederne har tatt tak i problemene i feil ende. Foto: Jan Petter Lynau / VG.

– Det er to store problemer man må løse: Hvordan skal vi fordele tapene, og hvordan skal land som Hellas komme i gang med produksjonen igjen og få arbeidstakerne på jobb igjen, sier professoren.

– Diskusjonen har vært hvordan vi skal skaffe penger og låne ut til Hellas og Italia. Debatten har vært om tekniske punkter. Det ville være bedre om man så ting i sammenheng, sier Isachsen, som ikke er optimistisk for utsiktene til det europeiske valutasamarbeidet.

I helgen ble de fleste EU-landene enige om å samarbeide tettere om budsjettpolitikk. Slik håper de å få bukt med de store statlige underskuddene som har undergravd tilliten til euroen.

Les også: SSB: - Ingen vei utenom eurotrykking

Men finansfolk og aksjehandlere har tydeligvis ikke latt seg overbevise om at fellesvalutaen er på trygg grunn, og børsene synker.

– Den europeiske sentralbanken (ECB) er den eneste institusjonen som har nøkkelen på kort sikt, mener Isachsen. Han tror sjansen er til stede for at banken vil få mulighet til å kjøpe opp langt mer statsgjeld enn det den har lov til i dag.

– Det kan resultere i høyere inflasjon. Når prisnivået stiger, minsker gjelden i verdi, sier han.

Han synes det er et dårlig tegn at de ulike landene nå legger skylda på hverandre.

– Da landene hadde egen valuta, hadde de ansvar for egen økonomi, men med en fells valuta pulveriseres ansvaret, påpeker han.

Les også: Kritikere mener «Merkozys» hastetiltak er udemokratiske

På forsiden nå