Årsbeste for oljeprisen, men analytikere spår nytt hopp

Noen av verdens største råvarehandlere venter en oljepris på 100 dollar innen nyttår.


<p><b>PÅ VEI OPP</b>: Oljeprisen kan nå så høyt som 100 dollar fatet innen jul, mener to av verdens største råvarehandlere.</p>

PÅ VEI OPP: Oljeprisen kan nå så høyt som 100 dollar fatet innen jul, mener to av verdens største råvarehandlere.

Råvarehandlerne Trafigura og Mercuria ser for seg at oljeprisen vil blåse videre forbi 80-dollarmerket, og videre opp mot 100 dollar.

Sistnevnte tror vi kan se en oljepris på 100 dollar i løpet av fjerde kvartal, mens Trafigura-sjef Ben Luckock venter 90 dollar til jul og 100 dollar tidlig neste år, skriver Bloomberg.

Oljeprisen (Brent spot) nådde årsbeste mandag formiddag, og ligger nå på 80,87 dollar per fat – opp over 2,5 prosent for dagen.

Les også: (+) Kappløpet om å bli Norges største ikke-statlige oljeselskap har begynt

Medgrunnlegger i Mercuria, Daniel Jaeggi, sier til finansnettstedet at markedet ikke har kapasitet til å gjøre opp for bortfallet fra Iran når de amerikanske sanksjonene gjeninnføres i november.

Vil bli første gang siden 2014

Også Citi ser risiko for et oljeprishopp. Storbanken legger en oljepris på rundt 80 dollar til grunn for fjerde kvartal i sine analyser, men skriver at «manglende kapasitet kan gi oljepris godt over 90 dollar og til og med 100 dollar, dersom risikoen i markedet materialiserer seg»

Dersom spådommene slår til vil det være første gang siden sommeren 2014 at det selges oljefat for over 100 dollar.

Effektive sanksjoner

Oljetrader Erik Warren i DNB Markets minner om at estimater som dette ofte kommer når oljeprisen først er høy.

– Vi så det for noen måneder siden, da prisen var høy, at andre hedgefond til og med snakket om 300 dollar fatet, sier han.

I tillegg til bortfallet fra Iran faller stadig produksjonen i kriselandet Venezuela, og amerikansk skiferolje opplever voksesmerter og flaskehalser knyttet til rørkapasitet, ifølge Trafiguras Ben Luckock.

 <p>Erik Johannes Warren, oljemegler i DNB</p>

Erik Johannes Warren, oljemegler i DNB

– Det kan virke som at sanksjonene mot Iran er mer effektive enn først antatt. Så er det en del spillere som ser det fysiske bildet, som vi og bankene ikke gjør, slik at de får en annen innsikt i markedet, sier Warren.

– Samtidig ser det ut som OPEC er mer reaktive under dette møtet enn de var under det forrige, ved at de mener det er nok tilbud i markedet og at de ønsker å vente og se.

Må stenge over 80

Men det er ikke alt som taler for at oljeprisen stiger inn i himmelen, ifølge DNB-traderen.

– Det som på en annen side kan gjøre det mindre realistisk, kan være at man nå ser en del oljeselskaper som har mer interesse av å hedge prisen fremover.

Først gjenstår imidlertid å stenge over 80 dollar fatet, påpeker han.

– Det som er viktig å huske er at vi har vært over 80 tidligere. Det ser ut som vi har momentum nå, men det er teknisk viktig at det stenger på over 80 slik at vi kan si at nå er vi ferdig med 80 – nå kan vi se fremover.

Warren minner samtidig om at det er valg i USA i november, og at president Donald Trump kan komme til å legge enda mer press på å få oljeprisen ned igjen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå