– Konkurransen om nye muligheter er tøffere nå

Konkurransen kan spisse seg til når fond og selskaper retter blikket mot Nordsjøen. Aker BP-sjefen merker oppkjøpsfondenes inntog.


<p><b>MERKER KONKURRANSEN:</b> Karl Johnny Hersvik i oljeselskapet Aker BP.</p>

MERKER KONKURRANSEN: Karl Johnny Hersvik i oljeselskapet Aker BP.

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): Den siste tiden har nemlig private equity-fond stått for flere oppkjøp og sammenslåinger i Nordsjøen, samtidig som enkelte planlegger børsnotering av oljesatsinger.

– Konkurransen om nye muligheter er tøffere nå, spesielt på asset-nivå. På transaksjoner som ikke er blant de største er det ganske betydelig konkurranse, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik til E24.

– Men vi liker det. Det er bra med konkurranse, legger han til.

Les mer: Spesialfondene har inntatt Nordsjøen

Oljeselskapet Hersvik leder har i tillegg til egne oljefunn bygget virksomheten på oppkjøp og sammenslåinger. Det har bidratt til at Aker BP har blitt en investorfavoritt med en børsverdi på 110 milliarder kroner.

For noen år tilbake, da oljeprisen var lavere, var det derimot ikke mange kjøpere på banen, ifølge Hersvik.

Nå handles nordsjøoljen for rundt 80 dollar per fat, og oljeselskapene tjener mer penger enn på lang tid. Det har betydning for kjøpsappetitten, tror Aker BP-sjefen.

– Oljeprisen har økt og optimismen er tilbake igjen, sier han.

Kjøper seg opp

Ifølge Wood Mackenzie står nå åtte spesialfond for en samlet produksjon på 550.000 fat per dag i Nordsjøen etter flere oppkjøp og sammenslåinger.

Nylig ble det kjent at oljeselskapet Okea, som Erik Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe var med på å starte, vil på børs innen 12 måneder.

Og i juni kunngjorde Okea, som blant annet har spesialfondet Seacrest Capital på eiersiden, kjøp av feltandeler fra Norske Shell for 4,52 milliarder kroner.

I juni kom også meldingen om at britiske Neptune Energy, eid av flere investeringsseslskaper, kjøper VNG Norge.

Samtidig skal HitecVision-selskapet Point Resources slås sammen med den norske virksomheten til italienske Eni, for å etablere oljeselskapet Vår Energi.

Dette selskapet vil fra første dag produsere rundt 180.000 fat per dag fra 17 olje- og gassfelt.

Les også: – Lønnsomheten er fantastisk

Er forberedt

Hersvik forteller at Aker BP har forberedt seg på situasjonen.

– Vi har bygget en substansiell leteportefølje for å ha opsjonalitet, litt under radaren. Det betyr ikke at vi ikke jobber med M&A (oppkjøp og sammenslåinger), men vi jobber mer strategisk.

– Dette har vi holdt på med i tre-fire år, hatt ekspansive søknadsrunder og gode tildelinger. Og nå har vi også fått tatt ut så mye effekt av forbedringsprogrammet at letebrønnene har blitt betydelig billigere, sier Hersvik.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå