Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Flere eksperter mener oljefondet ikke kan gå helt ut av skatteparadiser og samtidig oppfylle kravet om å investere bredt. Men de skiller mellom ulike typer skatteparadis.

Oslo 20151028. Adm. direktør Yngve Slyngstad la fram tall for Statens pensjonsfond utland. Tallene denne gangen var mer negative enn forventet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20151028. Adm. direktør Yngve Slyngstad la fram tall for Statens pensjonsfond utland. Tallene denne gangen var mer negative enn forventet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljefondet eier 1,3 prosent av verdens aksjer, og Dagens Næringsliv har spurt flere eksperter hvor enkelt det er for fondet å gå helt ut av skatteparadiser og samtidig følge strategien om å investere bredt i verdensmarkedet.

– Det er umulig, svarer professor i finans Bernt Arne Ødegaard ved Universitetet i Stavanger. Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI utdyper i sitt svar.

– Vi må skille mellom stater som ikke gir opplysninger, og skatteparadiser i betydning lavskattland. I det sistnevnte kan vi ikke ha en regel om at oljefondet ikke kan være investert. Definerer man den amerikanske delstaten Delaware som skatteparadis – der mange selskaper er registrert – blir det vanskelig å opprettholde strategien om å være bredt investert, sier Gjems-Onstad.

– Den moralske indignasjon må primært gjelde land som bidrar til korrupsjon og å skjule penger.

Ødegaard sier hver investering fondet gjør i et skatteparadis må undersøkes for seg, dersom man skal klare å vurdere om det er snakk om ulovlig skatteunndragelse eller lovlig skatteplanlegging.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå