Oljefondet med tunge investeringer i kriserammet møbelgigant: Kan ha tapt milliarder

Steinhoff-aksjen har falt kraftig etter regnskapskrøll. Aksjefallet kan ha kostet milliarder for Oljefondet.


<p><b>KRAFTIG FALL:</b> Steinhoff International-aksjen har falt kraftig etter at selskapets konsernsjef trakk seg og selskapet varslet gransking av feil i regnskapene. Pep &amp; Co er en av Steinhoffs mange kjeder.</p>

KRAFTIG FALL: Steinhoff International-aksjen har falt kraftig etter at selskapets konsernsjef trakk seg og selskapet varslet gransking av feil i regnskapene. Pep & Co er en av Steinhoffs mange kjeder.

Det har vært en blytung uke for kles- og møbelgiganten Steinhoff International.

Det kan også gi en aksjesmell for Oljefondet – i alle fall på papiret.

Tirsdag sa selskapet at det vil starte en gransking av regnskapene sine, som ikke ble godkjent av revisor. Konsernsjef Markus Jooste leverte samtidig sin oppsigelse.

Steinhoff, en av Europas største møbelaktører etter Ikea, oppga at det pågår en tysk etterforskning av selskapet, men sa lite om hvilke feil det kan være i regnskapene.

Ifølge Reuters skal selskapet ha latt være å rapportere om transaksjoner på rundt en milliard euro med et tilknyttet selskap, noe eksperter mener loven krever.

Les mer: Kraftig aksjefall for shoppinggigant: Gransker mulig regnskapsjuks

Steinhoff falt over 60 prosent på børsen i Johannesburg på onsdag og er ned ytterligere nær 40 prosent på torsdag. Totalt denne uken er aksjen ned rundt 80 prosent.

Fall på 2 milliarder

– Det er helt klart mer vi ikke vet enn vi vet om gruppens reelle finansielle stilling og drift, skriver analytiker Sean Ashton i Anchor Capital i et notat, ifølge Bloomberg.

– Juks er absolutt en mulighet, sier han.

Det er usikkert om Oljefondet sitter på aksjer i Steinhoff i dag, da det bare oppgir sine beholdninger én gang i året og normalt ikke kommenterer enkeltaksjer. Neste oppdatering av beholdningene kommer våren 2018.

Dersom Oljefondet sitter på samme mengde aksjer i dag som det gjorde ved inngangen av året, kan fondet ha tapt rundt to milliarder kroner denne uken.

Kjøpte seg opp

Oljefondet kjøpte seg inn i Steinhoff i 2015, og eide ved utgangen av det året 0,41 prosent av selskapet til en verdi av 384 millioner kroner.

Norges Bank Investment Management plasserte enda mer penger i Steinhoff i 2016. Ved utgangen av året satt Oljefondet på 1,31 prosent av aksjene i selskapet, til en verdi av 2,5 milliarder kroner.

Oljefondet sitter også på aksjer for 93 millioner i Brait SE, selskapet til styrelederen i Steinhoff, som er ned over 12 prosent denne uken.

Steinhoff International hadde en omsetning på 14,9 milliarder euro (146 milliarder kroner kroner) i de første ni månedene av 2017.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå