Oljefondet sjette best på klimarisiko i kåring

Oljefondet rangeres som nummer seks i en kåring av pensjonsfondene som gjør mest for å vurdere klimarisiko. Førsteplassen går til et svensk pensjonsfond.


<p><b>FERSK KÅRING:</b> Svenske Fjärde AP-fonden er det pensjonsfondet som gjør mest for å vurdere klimarisiko, mens Oljefondet er på sjetteplass, ifølge en kåring. Bildet er fra en brann i nasjonalparken Shasta-Trinity i California, hvor mange branner har <a href="https://www.sfchronicle.com/science/article/Scientists-see-fingerprints-of-climate-change-all-13128585.php" class="">ført til diskusjon om klimaets rolle.</a> I fjor fikk kraftlinjer tilhørende nettselskapet Pacific Electric skylden for en storbrann, som <a href="https://www.sacbee.com/latest-news/article213580349.html" class="">kan koste selskapet 20 milliarder kroner.</a> Branner og oversvømmelser er bare noen av mange former for klimarisiko.</p>

FERSK KÅRING: Svenske Fjärde AP-fonden er det pensjonsfondet som gjør mest for å vurdere klimarisiko, mens Oljefondet er på sjetteplass, ifølge en kåring. Bildet er fra en brann i nasjonalparken Shasta-Trinity i California, hvor mange branner har ført til diskusjon om klimaets rolle. I fjor fikk kraftlinjer tilhørende nettselskapet Pacific Electric skylden for en storbrann, som kan koste selskapet 20 milliarder kroner. Branner og oversvømmelser er bare noen av mange former for klimarisiko.

Oljefondet er rangert som nummer seks av 100 offentlige pensjonsfond over hele verden når det gjelder å vurdere klimarisiko og gripe de mulighetene som ligger i omstillingen til et lavkarbonsamfunn.

Det kommer frem i en kåring gjort av Asset Owners Disclosure Project (AODP). Dette prosjektet drives av organisasjonen ShareAction, som jobber for vanlige folks rettigheter overfor finansbransjen.

Det norske Oljefondet har lenge stilt krav til selskaper om å rapportere om risiko knyttet til blant annet klimaendringer, miljø og kreativ skatteplanlegging, men andre investorer satser også tungt på å vurdere bærekraften i investeringene sine.

Det svenske Fjärde AP-fonden topper kåringen, fulgt av franske Fonds de Réserve pour les Retraites og USAs New York State Common Retirement Fund (se faktaboks).

Alle disse får beste rating, trippel-A, mens Oljefondet må nøye seg med en rating på én enkelt A. Det er en forbedring fra fjorårets kåring, da Oljefondet fikk ratingen trippel-B.

For øvrig er ikke Oljefondet et pensjonsfond, selv om det offisielle navnet er Statens pensjonsfond utland. Det er derimot ansett som et statsfond (sovereign wealth fund), siden bruken av midlene vedtas av Stortinget og ikke formelt er avsatt til å dekke folks pensjoner.

– Sverige og Nederland tar ledelsen i Europa, skriver AODP på sine nettsider.

– En detaljert analyse av ratingen viser at nordeuropeiske land driver lederskapet i Europa. Dette står i kontrast til en ganske svak prestasjon av de største pensjonsfondene i Storbritannia, skriver organisasjonen.

Over 60 prosent av fondene som er vurdert har ikke noen klimastrategi, og får karakteren D eller blir ikke gitt noen rating i det hele tatt. Det er færrest slike «etternølere» i Europa, Midtøsten og Afrika-regionen, og flest i USA, ifølge rapporten.

Dette ser de på

I kåringen ser Asset Owners Disclosure Project blant annet på hvilke fond som har kommet lengst i å følge anbefalingene fra gruppen Task Force on Climate-Related Financial Disclosures, eller TCFD, som ledes av nyhetsgründeren Michael Bloomberg.

TCFDs anbefalinger ble lagt frem sommeren 2017. En rekke banker, inkludert norske DNB, jobber nå med å konkretisere anbefalingene, slik at banker og selskaper får klarere retningslinjer på å rapportere om og vurdere klimarisiko.

Niklas Ekvall, direktør for svenske Fjärde AP-fonden
Niklas Ekvall, direktør for svenske Fjärde AP-fonden

TCFD er nedsatt av Financial Stability Board, som ledes av den britiske sentralbanksjefen Mark Carney. FSB er etablert av G20-landene.

Fornøyde svensker

Svenskene har organisert sine pensjonsfond i en rekke fond som kjemper mot hverandre, og en rekke av dem er også høyt oppe på listen i kåringen.

Det fjerde AP-fondet har hoppet fra niendeplass i 2016 til tredje plass i 2017 på kåringen, og er nå på topp.

– Vi er svært glade for å ha fått beste karakter i AODPs kåring, sier administrerende direktør Niklas Ekvall i Fjärde AP-fonden i en melding.

– Fjärde AP-fonden har fastsatt klimaendringer som en av de største risikoene for langsiktige verdier, sier han.

– Kan bli akterutseilt

Organisasjoner og lobbiyster har lenge ønsket å bruke Oljefondet og andre store finansinstitusjoner til å dytte det globale næringslivet i en mer bærekraftig retning.

En rapport fra den Brüssel-baserte tenketanken Re-Define i fjor tok til orde for at fondet skal være en forkjemper for bærekraftige investeringer, og pekte blant annet ut det svenske AP7-fondet som et eksempel på et fond som har tatt svært tydelige klimahensyn, etter at fondet solgte seg ut av oljeselskaper som Exxon og Gazprom av hensyn til klimaavtalen som ble inngått i Paris i 2015.

Rapporten var laget for en rekke norske organisasjoner, som advarte mot at Oljefondet kan bli akterutseilt i klimaarbeidet hvis det ikke holdt dampen oppe.

Les mer: – Oljefondet kan bli akterutseilt

Oljefondet har i år fortsatt med å utvikle sitt rammeverk for å vurdere selskapers risiko knyttet til klima, miljø og andre hensyn. Nylig lanserte fondet en omfattende kravliste til selskaper om hvordan de skal forholde seg til bruk av havet, inkludert det å unngå plastforsøpling.

Les mer: Oljefondet slår ned på plastbruk: Slik skal Slyngstad redde havet

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå