Svekket krone gagner «sparegrisen»: Oljefondet til nye høyder

Oljefondets verdi løftes av en ny kronesvekkelse og børser på høygir. Trolig har fondet aldri vært mer verdt enn det var fredag morgen – nær 8.650 milliarder kroner.


<p><b>NYE HØYDER:</b> Oljefondet er tilbake på rekordnivåene fra desember. Trolig har fondet aldri vært mer verdt enn fredag morgen, da verdien ifølge fondets uoffisielle telleverk en stund nærmet seg 8.650 milliarder kroner.</p>

NYE HØYDER: Oljefondet er tilbake på rekordnivåene fra desember. Trolig har fondet aldri vært mer verdt enn fredag morgen, da verdien ifølge fondets uoffisielle telleverk en stund nærmet seg 8.650 milliarder kroner.

Oljefondets verdi tikket fredag morgen opp til 8.647 milliarder kroner, ifølge fondets uoffisielle telleverk.

Ikke siden før jul, da kronen var på sitt svakeste mot de store valutaene, har fondets verdi vært så høy.

Fondet oppgir kun offisielle verdier for fondet kvartalsmessig, men E24 observerte før jul at telleverket på fondets nettsider var oppe i 8.636 milliarder kroner den 20. desember 2017.

Da var kronen enda svakere enn i dag mot både euro og dollar, men siden da har fondets verdi også blitt påvirket av at mange aksjemarkeder har steget kraftig.

Den høyeste offisielle verdien som fondet selv har oppgitt var 8.488 milliarder kroner, som var verdien ved utgangen av fjerde kvartal 2017.

Fondets verdi falt til 8.124 milliarder kroner i første kvartal, på grunn av svak utvikling i aksjemarkedet og en styrking av kronen.

Rundt 70 prosent av fondets verdi er nå investert i aksjer, og det gjør ifølge forvalterne at Norges «sparegris» i enda større grad enn før svinger i takt med globale aksjemarkeder.

Les mer: Svak årsstart for Oljefondet

Opp 700 milliarder fra bunnen

Gjennom andre og tredje kvartal har fondet steget i verdi, ifølge telleverket på fondets egne nettsider. Verdien er opp med over 700 milliarder kroner fra årets bunnivå i februar, da verdien hadde falt til ned mot 7.900 milliarder kroner.

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad legger frem offisielle tall for Oljefondets andre kvartal den 21. august.

Fondets verdi påvirkes av en rekke faktorer:

 • Aksjekurser, spesielt i Europa og USA
 • Kronekursen: en svakere krone mot blant annet euro og dollar bidrar til å løfte verdien på fondets aksjer priset i disse valutaene
 • Renter, som påvirker verdien av fondets obligasjoner
Oljefondets verdi varierer mye fra dag til dag og time til time. Utpå ettermiddagen fredag har fondets verdi falt til 8.585 milliarder kroner, ifølge telleverket.

Oppgang i USA-aksjene

Aksjemarkedet i USA opplevde en nedtur etter en sterk januar, men har siden steget mye. S&P500-indeksen har steget med over seks prosent i år.

I Europa har de store aksjene derimot falt i år. Indeksen Estoxx600 er ned 0,69 prosent så langt i 2018.

Oljefondet har flere av sine største aksjeposter i amerikanske teknologiselskaper, og flere av disse har opplevd en eventyrlig oppgang så langt i år.

Slik har aksjekursen i fondets ti største aksjeposter utviklet seg siden nyttår:

 • Apple: opp 23,43 prosent
 • Microsoft Corp: opp 28,21 prosent
 • Nestlé SA: Ned 3,34 prosent
 • Alphabet Inc.: opp 20,04 prosent
 • Royal Dutch Shell Plc: opp 2,66 prosent
 • Amazon.com Inc: 62,34 prosent
 • Tencent Holdings Ltd: ned 8,23 prosent
 • Novartis AG: ned 0,79 prosent
 • Roche Holding AG: ned 1,06 prosent
 • Samsung Electronics Co Ltd: ned 7,97 prosent

Kilder: Infront, SIX Swiss Exchange og Google Finance

 <p><b>STEG MYE:</b> Dette var Oljefondets verdi om kvelden den 20. desember 2017. Frem til februar falt verdien av fondet med flere hundre milliarder kroner, men nå er verdien igjen over toppnivåene fra sent i fjor. Blant årsakene er trolig stigende aksjekurser og en ny svekkelse av kronen.</p>

STEG MYE: Dette var Oljefondets verdi om kvelden den 20. desember 2017. Frem til februar falt verdien av fondet med flere hundre milliarder kroner, men nå er verdien igjen over toppnivåene fra sent i fjor. Blant årsakene er trolig stigende aksjekurser og en ny svekkelse av kronen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå