Svensk pensjonsfond selger Exxon-aksjene

Sveriges pensjonsfond AP7 slutter å investere i fossilgigantene Exxon og Gazprom av hensyn til klimaet. Oljefondet bør følge etter, mener miljøverner.


<p><b>SELGER AKSJER:</b> Det svenske pensjonsfondet AP7 har svartelistet en rekke selskaper fra sine investeringer av klimahensyn, inkludert Exxon. Det norske Oljefondet har kastet ut en del kullprodusenter, men har hittil ikke kastet ut selskaper etter sitt klimakriterium. Her samler demonstranter seg utenfor Exxons hovedkvarter før generalforsamlingen 31. mai.</p>

SELGER AKSJER: Det svenske pensjonsfondet AP7 har svartelistet en rekke selskaper fra sine investeringer av klimahensyn, inkludert Exxon. Det norske Oljefondet har kastet ut en del kullprodusenter, men har hittil ikke kastet ut selskaper etter sitt klimakriterium. Her samler demonstranter seg utenfor Exxons hovedkvarter før generalforsamlingen 31. mai.

«Byt klimatvärstingar mot klimatlösningar.»

Det erklærte det svenske AP7-fondet i sin årsrapport for 2016.

Fondet som ifølge sin egen årsrapport forvalter 343 milliarder svenske pensjonskroner har gjort klimaavtalen fra Paris i 2015 til en del av sine normer.

Denne uken sa fondet at det har kastet ut 14 nye selskaper fra sin portefølje, inkludert fossilgigantene Exxon, Gazprom og flere andre energiselskaper som fondet mener bryter med de globale klimamålene.

Det gjør selskapene blant annet ved å jobbe mot klimalover i USA, produsere olje i arktiske strøk i Russland eller bygge oljeledninger i USA, ifølge AP7.

– AP7 svartelister selskaper som ikke lever opp til et minstekrav når det gjelder respekt for menneskerettigheter, miljø og antikorrupsjon, skriver fondet i en melding.

– Siden forrige screening i desember 2016 er Parisavtalen til FNs klimakonvensjon en av de normene vi går ut fra i vår analyse, skriver AP7.

Til sammen har AP7 svartelistet 67 selskaper, også noen som deltar i utvikling og produksjon av atomvåpen.

Denne uken ble det også kjent at de svenske bankene SEB og Handelsbanken vil kaste ut Shell og flere andre selskaper fra sine fond av hensyn blant annet til miljøet, ifølge Svenska Dagbladet. Flere selskaper knyttet til det omstridte oljerøret Dakota Access Pipeline kastes ut, ifølge avisen.

Hyller grepet

Den norske miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener de svenske investorene viser vei innen ansvarlig investering, og håper at Oljefondet følger deres eksempel.

– Det er uttrykk for en trend hvor investorer virkelig begynner å ta klimaet på alvor, sier fagrådgiver Ingrid Stolpestad i Framtiden i våre hender til E24.

Det norske Oljefondet fikk i fjor et eget kriterium som gjør at det skal utelukke selskaper som i uakseptabel grad bidrar til klimagassutslipp, men så langt har det ikke utelukket noen etter dette kriteriet.

– AP7 er et stort, statlig pensjonsfond, og det har nå inkludert Paris-avtalen som en av normene når de skal ekskludere selskaper. Der er ikke Oljefondet i det hele tatt, sier Stolpestad.

Oljefondet forsøker normalt å påvirke selskaper før det svartelister dem. Blant annet var det blant de aksjonærene som i slutten av mai stemte for at Exxon må rapportere om sin klimarisiko på selskapets generalforsamling.

Les mer: Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Eier mye i Shell

Oljefondet eier aksjer for 26 milliarder i Exxon Mobil, 46 milliarder i Shell og har også aksjer i flere av selskapene som bygger ut Dakota Access Pipeline, etter at flere norske banker har trukket seg ut.

Les mer: KLP følger andre investorer i å selge seg ut av Dakota Access Pipeline

Det er Etikkrådet som gir råd til styret i Norges Bank om hvilke selskaper som skal utelukkes etter klimakriteriet. I fjor begynte Etikkrådet utredning av olje-, stål- og sementproduksjon, og kontaktet seks selskaper om klimaspørsmål, ifølge rådets årsmelding for 2016.

Etikkrådet oppgir ikke om det har sendt noen råd til Norges Bank, og anbefalingene blir normalt ikke kjent før styret i Norges Bank har tatt stilling til dem.

«Under klimakriteriet som er nytt i år, er vi kommet et godt stykke i å kartlegge industrier og aktører i disse med uakseptable utslipp,» skrev Etikkrådet i årsmeldingen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå