Opec-kutt ga børsfest i Oslo

Russerne og Opec-landenes enighet om å kutte 1,2 millioner fat per dag i produksjonen ga en kraftig rekyl i oljeprisen og Oslo Børs fredag.


<p>Arkivbilde av Oslo Børs</p>

Arkivbilde av Oslo Børs

Hovedindeksen endte opp 2,2 prosent fredag til 844,15 poeng.

Det er den kraftige oppgangen siden 31. oktober, da indeksen endte opp 2,4 prosent.

Til tross for solid (oljedrevet) oppgang både mandag og fredag var ikke det nok til å gi en samlet oppgang for uken. Fredagens sluttkurs er 1,95 prosent under sluttkursen forrige fredag.

Det så lenge ut til at Børsen ville ende med en enda litt kraftigere oppgang, men i den siste halvtimen mistet den noe av oppdriften. På det meste var indeksen opp 2,75 prosent.

Oppgangen kommer etter at det ble kjent at Russland og Opec-landene har blitt enige om en kuttavtale i sin samlede oljeproduksjon på 1,2 millioner fat per dag.

Dette har sendt oljeprisene både i USA og Europa opp.

Et fat amerikanske lett olje koster like etter klokken 16:30 fredag 53,7 dollar per fat, opp 4,2 prosent. Et fat nordsjøolje koster 63,1 dollar per fat opp 5,1 prosent.

Prisen er noe ustabil, har svingt mellom en oppgang på drøye fire og fem prosent.

Mandag denne uken steg nordsjøoljen 4,7 prosent på uttalelser i forkant av Opec-møtet, men skal man finne noe lignende dagens oljeprishopp må man helt tilbake til høsten 2016.

Forrige hopprekord var den 28. september da Nordsjøoljen steg 5,7 prosent på en enkeltdag.

Les også: Oljeprisen stiger kraftig på meldinger om kuttavtale i OPEC

Alle «de store» steg

Mens de tre største indeksene på Wall Street har startet ned fredag også, er stemningen rundt i Europa langt bedre. I Norden er det bare Helsinki-børsen (ned 0,9 prosent) som ikke er i pluss.

Av aksjene på Oslo Børs endte alle de mest omsatte aksjene i pluss.

Aller best gikk det for de klassiske oljeaksjene som Aker BP (opp 6,5 prosent), Equinor (opp 3,2 prosent), Subsea 7 (opp 4,8 prosent), TGS (opp 5,5 prosent).

Oppdrettsaksjene Marine Harvest (0,9 prosent) og Salmar er opp 0,5 prosent).

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå