– Svært usannsynlig med motbud

Sparebank 1 Markets-analytiker tror at DNB og KLPs fravær kan ha skremt Nasdaq fra å by på Oslo Børs VPS.


<p><b>EURONEXT OSLO:</b> Blir det salg av Oslo Børs VPS til det Amsterdam-baserte børskonglomeratet Euronext, kan det fort gå mot navneendring. Analytiker tviler på at vi får noen budkrig om den snart 200 år gamle markedsplassen. </p>

EURONEXT OSLO: Blir det salg av Oslo Børs VPS til det Amsterdam-baserte børskonglomeratet Euronext, kan det fort gå mot navneendring. Analytiker tviler på at vi får noen budkrig om den snart 200 år gamle markedsplassen. 

Euronext sikret forrige uke aksjemajoritet i Oslo Børs VPS, gjennom en kombinasjon av egne aksjer (5,1 prosent) og bindende forhåndsaksept fra aksjonærer som eier til sammen 45,5 prosent av selskapet. 

E24 har fått opplyst fra flere av disse aksjonærene at forpliktelsen til å selge til Euronext for 145 kroner per aksje vil gjelde også dersom det kommer et høyere bud fra en annen aktør. 

Denne situasjonen gjør at sannsynligheten for et motbud er svært liten, mener analytiker Thomas Myrholt i Sparebank 1 Markets. 

– Hvis for eksempel Nasdaq byr 160 kroner per aksje, tror jeg ikke at Euronext er interessert i denne gevinsten. Stemmer det at denne gruppen med aksjonærer må selge til Euronext uansett, regner jeg det som svært usannsynlig at noen vil komme med et motbud, sier han. 

Euronext kontrollerer altså i praksis 50,6 prosent av aksjene, men dersom de velger å selge aksjene videre, eller betale mer for de resterende aksjene, finnes det klausuler i aksepten som beskytter aksjonærene som har forhåndsakseptert, får E24 opplyst.

Les også: (+) Derfor er lille Oslo Børs attraktiv for børsgigantene

Krever betydelig høyere motbud

De resterende 49,4 prosent av aksjene som Euronext ikke har kontroll over, vil i teorien gå til høyeste budgiver. Men det er ingen kjøper som er interessert i en slik minoritetsposisjon, de vil eie alt eller ingenting, forklarer Myrholt. 

– Derfor må et motbud være betydelig høyere enn 145 kroner, og skal det være det, må kjøper ha synergier å hente, sier Myrholt og nevner Nasdaq som den naturlige kandidaten, siden børsgruppen allerede kontrollerer de øvrige børsene i Norden. 

At det er Euronext som nå sitter i førersetet, og ikke Nasdaq, har overrasket. Hva som er grunnen vites ikke. Nasdaq har avslått å kommentere denne saken, slik de også har gjort tidligere. 

Kan ha blitt oppfattet som fiendtlig

DNB og KLP, de to største aksjonærene i Oslo Børs VPS, har ikke vært del av aksjonærgruppen bak initiativet. De to eier til sammen omtrent 30 prosent av selskapet. Deres fravær kan ha hatt betydning, tror Myrholt.

– Disse var motstandere av et salg da Nasdaq prøvde seg sist i 2016. Og Nasdaq har vært veldig klar på at de ikke ønsker noen fiendtlig overtagelse. Så det er mulig det hadde sett annerledes ut, og at Nasdaq hadde kommet på banen, dersom det var styret, og ikke en gruppe aksjonærer, som tok initiativ til salget nå. Når de to største aksjonærene ikke var med, og disse tidligere har vært mot et salg, kan situasjonen kanskje ha blitt oppfattet som litt fiendtlig, sier han.

– Samtidig har Nasdaq den siste tiden gjort flere oppkjøp som de har finansiert med gjeld. Så de har ikke de samme mulighetene til å gjøre et stort oppkjøp. 

Er sikret aksjemajoritet

Det meste virker altså å ligge i Euronexts hender. Hvis de gjennomfører det annonserte budet, er de sikret aksjemajoritet og kontroll over selskapet uansett, også hvis det skulle komme et bedre bud fra en annen kjøper.

I en tenkt situasjon kan det da være at Euronext ikke får styrets anbefaling, og med det ikke får med seg minoritetsaksjonærer som i stedet sitter misfornøyde tilbake – fordi et bedre bud fra en annen kjøper blir trukket som følge av at Euronext gjør det umulig å oppnå aksjemajoritet.

Dette er sjelden noe et overtagende selskap ønsker. I en slik situasjon kan det være mer sannsynlig at Euronext enten matcher motbudet eller trekker seg, i stedet for et delvis fiendtlig oppkjøp.

Euronext-sjefen har vært tydelig på at de ønsker et godt samarbeid med Oslo Børs VPS, at Børsen beholder sin identitet og får betydelig innflytelse på konsernnivå. 

Kan ikke utelukke motbud

Oslo Børs VPS opplyste i en melding forrige fredag at de er blitt gjort kjent med at flere «strategiske relevante aktører» (senere presisert til interessenter, journ.anm.) ikke tok del i auksjonsprosessen. 

Derfor vil selskapet vurdere hvilke initiativ som er nødvendig for å «maksimere aksjonærenes verdier».

– Med tanke på den kompetansen vi har, kan vi ikke utelukke muligheten for et motbud, har børssjef Bente Landsnes forklart.

I tillegg til Nasdaq nevner Thomas Myrholt London Stock Exchange og Chicago-baserte Cboe som naturlige deltagere i en auksjonsprosess. 

Førstnevnte har avslått fra å kommentere om de har tatt del i en budrunde, mens Cboe foreløpig ikke har besvart E24s henvendelser. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå