Nasdaq starter budkrig om Oslo Børs

Mens Euronext har sikret seg kontrollen over mer enn halvparten av aksjene i Oslo Børs kommer amerikanske Nasdaq inn fra sidelinjen. De byr syv kroner mer per aksje enn Euronext.


<p>Oslo Børs-bygningen. </p>

Oslo Børs-bygningen. 

Nasdaq AB, som eies av den amerikanske Nasdaq-børsen, melder onsdag at de nå fremsetter et tilbud om å kjøpe alle aksjene i Oslo Børs til 152 kroner per aksje.

Det er syv kroner mer enn budet Euronext har gitt på 145 kroner

Euronext kom med sitt bud på julaften og har siden den gang sikret seg kontrollen over mer enn halvparten av aksjene i Oslo Børs gjennom at mange aksjonærer har akseptert tilbudet deres.

– Vi har jobbet intensivt siden julen med å få frem et alternativt bud, sier administrerende direktør Lauri Rosendahl i Nasdaq Nordic på en pressekonferanse onsdag.

Styret i Oslo Børs VPS enstemmig anbefaler budet fra Nasdaq, og ikke budet fra Euronext.

– Vi mener helhetlig at dette er et så mye bedre tilbud, at det har fått en enstemmig støtte fra hele vårt styre og vår ledelse. Det er åpenbart for oss at norske selskaper får en mye høyere synlighet i en nordisk plattform, forklarer børsdirektør Bente Landsnes. 

Nasdaq opplyser at deres tilbudsdokument er ventet offentliggjort rundt 4. februar.

Storbanker sier ja til Nasdaq

To av de største aksjonærene i Oslo Børs, KLP og DNB, har til nå sittet på gjerdet, men begge går nå for budet fra Nasdaq. Det samme gjør Sparebanken Vest.

– Basert på en samlet evaluering av faktorene som ansees relevante, anser styret i Oslo Børs VPS at tilbudet er det beste alternativet for alle interessentene (inklusive aksjonærer, utstedere, investorer, banker og investeringsbanker som opererer i det norske kapitalmarkedet) og anbefaler derfor enstemmig at aksjonærene i Oslo Børs VPS godtar tilbudet, skriver selskapene i meldingen.

Mens Euronext med forhåndsaksepter og egne aksjer kontrollerer til sammen 50,6 prosent av aksjene, opplyser Nasdaq at de har fått aksept fra aksjonærer som kontrollerer 35,11 prosent av aksjene.

Nasdaq har satt som vilkår at de får minst 90 prosent aksept for budet sitt, noe som vil gjøre det mulig for Nasdaq å tvangsinnløse de resterende aksjonærene.

Euronext har på sin side satt som betingelse at de får minst 50,01 prosent aksept for sitt bud, ifølge tilbudsdokumentet

Euronext opplyser overfor E24 at børssammenslutningen vurderer situasjonen og at det foreløpig ikke ønsker å kommentere. 

«Tilbyr de beste løsningene»

DNB eier 19,82 prosent av Oslo Børs VPS og sier at de er enige i vurderingene styret i Børsen har gjort:

– DNB har historisk ment at eierskapet i Oslo Børs VPS bør ha en sterk forankring i det norske markedet. Med de alternativene som nå foreligger mener vi at Nasdaq vil tilby den beste industrielle og strategiske løsningen for det norske kapitalmarkedet og for Verdipapirsentralen (VPS), skriver banken i en børsmelding.

–En sammensatt eierstruktur med tett tilknytning til det norske markedet vil best sikre Oslo Børs viktige rolle i kapitaliseringen av norske næringsliv. Vi håper myndighetene anerkjenner dette når Finansdepartementet skal godkjenne nytt eierskap, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest, i en børsmelding.

– Overraskende

Analytiker Thomas Myrholt i Sparebank 1 Markets har tidligere vurdert det som lite trolig med et motbud, fordi Euronext allerede har sikret seg en stor andel av aksjene.

– Det er litt overraskende. Nå hadde Euronext over 50 prosent kontroll, og jeg så litt mørkt på at Nasdaq skulle komme med et motbud. Det virket som Euronext hadde så sterk posisjon at det ikke var mulig å komme med motbud, sier han til E24.

Det at storaksjonærene DNB og KLP nå binder seg Nasdaqs bud på 152 kroner gjenoppretter imidlertid litt av maktbalansen, påpeker Myrholt. Samtidig anbefaler nå styret ved Oslo Børs budet fra Nasdaq.

– De ser sikkert en mulighet for at Euronext trekker seg siden styret anbefaler Nasdaq og avviser Euronext, sier analytikeren.

Et annet mulig scenario er at Euronext blir sittende med sin eierandel, og fortsetter med kjøpet som planlagt.

Det vil i så fall kunne stoppe Nasdaqs bud, som er betinget av minst 90 prosent aksept.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå