– Markedet var helt eksepsjonelt

Børsene følger på nytt i sporene til en kraftig nedgang på Wall Street. I Storebrand kjøper forvalterne aksjer etter fallet, mens det er «business as usual» for aksjeteamet i Alfred Berg.


<p><b>RØDT:</b> Den amerikanske Dow Jones-indeksen falt kraftig torsdag kveld.</p>

RØDT: Den amerikanske Dow Jones-indeksen falt kraftig torsdag kveld.

– Det er for så vidt business as usual for oss egentlig, sier senior porteføljeforvalter Leif Eriksrød til E24.

Etter et nytt kraftig fall på Wall Street er det igjen røde aksjekurser som dominerer på verdens børser.

Her hjemme følger Oslo Børs med i dragsuget, med et fall på 1,7 prosent fredag ettermiddag, mens det europeiske aksjemarkedet er ned 1,2 prosent.

Nedgangen er dermed ikke så ille som fallet på inntil 4,2 prosent på USA-børsene torsdag kveld.

Men svingningene den siste uken, mest nedover, har vært langt større enn det som har vært tilfelle det siste halvannet året.

– Var helt eksepsjonelt

Fra et rekordrolig marked har pendelen svingt til økt uro. Det gjenspeiles i VIX-indeksen, populært kalt fryktindeksen, som har hoppet kraftig fra de rekordlave nivåene.

Det er imidlertid perioden markedet har lagt bak seg som har vært unormal, ifølge Eriksrød, som leder det norske aksjeteamet i forvalteren Alfred Berg.

– Det er mer at det er dette som er normalen. Det vi opplevd de siste årene, at det ikke er noen svingninger, det er egentlig det unormale.

Han støttes av porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

– Det markedet vi hadde gjennom 2017 var helt eksepsjonelt med tanke på hvor lav volatiliteten var i markedene, sier Chen.

Han viser også til at børsoppgangen i fjor, noen steder på over 20 prosent, er langt høyere enn det som er vanlig.

– Forventet langsiktig avkastning er på 5–6 prosent, det er det normale, ikke tosifret over 20 prosent som hadde i fjor.

Kjøper etter fallet

I Storebrand har forvalterne nylig tatt opp aksjeandelen til overvekt, mye på grunn av antagelsen om at mer ekspansiv finanspolitikk etter skattereformen i USA vil løfte BNP-veksten.

– Vi ser at makromomentet globalt forlenges av mer ekspansiv finanspolitikk i USA, sier Chen.

– Baksiden av medaljen er selvfølgelig potensielt tiltagende lønnsvekst og inflasjon, som vi ser skremmer markedene nå og tar på fullt alvor, sier han.

Ifølge porteføljeforvalteren ble aksjeeksponeringen tatt ned i desember og januar, med den begrunnelse at aksjemarkedene hadde steget 14 måneder på rad og var euforiske.

– Vi har derimot gradvis begynt å kjøpe igjen de siste dagene etter det fallet som har vært. For første gang av betydning siden i fjor sensommer, sier Chen.

saken fortsetter under

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management

Liker fortsatt bankaksjer

Oppgang i viktige statsrenter, som den amerikanske, har blitt pekt på som den utløsende faktoren for markedsuroen, før også psykologien har spilt en rolle i det påfølgende nedsalget.

Økende renter gjør det dyrere for selskapene å finansiere seg, samtidig som aksjer får mer konkurransen fra andre investeringsalternativer.

Fra årets topp har Oslo Børs falt rundt syv prosent. Tilsvarende fall for den amerikanske Dow Jones-indeksen er over ti prosent, noe som kvalifiserer til en mye brukt definisjon på en korreksjon, altså et bratt, men kortvarig kursfall.

– Selv om det har vært litt store svingninger på børsen enkelte dager er ikke dette stort i historisk sammenheng. Hverdagen vår er å ta litt gevinster her og kjøpe litt der. Det fortsetter som normalt, sier Eriksrød.

– Hvis volatiliteten gjør at det blir veldig forskjellig kursutvikling på aksjene, kan vi selge noen og kjøpe noen andre, men hvis alle faller litt er det på stedet hvil. Du er på en måte avhengig av å kunne selge noe som ikke har falt og kjøpe noe som har falt, sier han.

Porteføljeforvalteren er ofte fullinvestert, og har ikke endret sine favorittsektorer etter den siste tids markedsutslag.

– For eksempel for bankaksjer, som vi synes er attraktive, gjelder det både i dag og det gjaldt for en måned siden. Kursene har ikke flyttet seg nok til at vi har skiftet syn på sektorene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå