Denne uken blir det resultatfest på Oslo Børs

Resultatene kommer på rekke og rad. Kalenderen preges også av en rekke nøkkeltall.


<p><b>BØRSEN</b>: En rekke selskaper leverer resultat denne uken, blant annet storbanken DNB, børstaperen Fred.Olsen Energy og matselskapet Orkla. </p>

BØRSEN: En rekke selskaper leverer resultat denne uken, blant annet storbanken DNB, børstaperen Fred.Olsen Energy og matselskapet Orkla. 

Fredagen blir en hektisk dag for alle som følger tett med på resultatene fra Oslo Børs og Wall Street.

Hele 16 norske selskaper skal levere halvårsrapportene sine denne dagen, og senere på dagen kommer også resultatene fra tre amerikanske finansgiganter.  

Før den tid vil også flere andre selskaper levere resultat, deriblant Aker Solutions, Kværner, Norwegian og Fred.Olsen Energy. 

– Rapportene vil gi en tydelig pekepinn på om forventningene i markedet innfris, sier Anders Skar, landssjef i småinvestorbanken Nordnet. 

Han mener det vil være svært spennende å følge med på blant annet Røkke-selskapet Aker BP og flyselskapet Norwegian.  

– Det blir selvfølgelig også interessant å følge rapportene og det amerikanske markedet. Spesielt blir det på spennende på fredag, når storbanker som JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo skal rapportere, sier Skar. 

– Godbitene følger tett deretter, når tek-selskapene Netflix, Microsoft, Alphabet, Amazon, Twitter og Apple alle rapporterer neste uke.  

Les ogsåOrkla og Maarud i ostepopstrid

Økonomene spår ulikt inflasjonstall

 <p>Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror inflasjonen vil ligge på 1,1 prosent for juni. </p>

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror inflasjonen vil ligge på 1,1 prosent for juni. 

Det er satt opp flere makrohendelser på kalenderen, i tillegg til at handelskrigen mellom blant annet USA, Kina og EU nå har kommet igang.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets peker blant annet på hvordan Kina vil reagere videre. 

- Fokuset denne uken blir nok på internasjonale forhold, og det blir særlig spennende å følge med på utspillene fra de ulike stormaktene, og se hvordan Kina reagerer, sier han til E24. 

Tirsdag offentliggjør Statistisk sentralbyrå norske inflasjonstall (konsumprisindeksen) for mai, og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea forventer at den ender på 1,1 prosent. 

Det er en marginal nedgang fra forrige måned. Sist gang endte tolvmånedersendringen på 1,2 prosent.  

– Det endrer ikke synet på renteprognosen, sier Bruce, og peker på at det er det samme anslaget som Norges Bank. 

Sentralbanken har varslet renteheving med et kvart prosentpoeng i september, etter at styringsrenten har ligget på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

Sjeføkonom Kjersti Haugland tror inflasjonen ender på 1,0 prosent, og ser ingen tegn til at Norges Bank ikke hever renten i september.
Sjeføkonom Kjersti Haugland tror inflasjonen ender på 1,0 prosent, og ser ingen tegn til at Norges Bank ikke hever renten i september.

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, tror derimot på en marginalt lavere inflasjon. Hun estimerer en inflasjon på 1,0 prosent. 

– Om vi få rett, vil det være nok en negativ inflasjonsoverraskelse for Norges Bank, men avviket fra deres prognose vil ikke være så stort at det får betydning for deres intensjon om å heve renten i september. 

Gonsholt Hov tror også inflasjonen ender på 1,1 prosent, og tror den kommer til å stige mot høsten. 

– Vi er rundt bunnpunktet nå, sier han.

– Med mindre vi får noe større avvik innen sommeren, vil det ikke kunne endre noe på Norges Bank sine renteplaner, med en heving i september og to rentehevinger neste år.

Økonomen sier at inflasjonen i sommermånedene juni og juli kan være vanskelig å spå, og at man derfor fort kan bli overrasket. Hov viser til at blant annet flypriser kan gi midlertidige effekter om sommeren, men også rundt påske. 

– Det skal mye til for at Norges Bank skal avstå fra renteheving nå, sier han. 

Les ogsåI høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå