– Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

Euronext-sjefen sier seg svært fornøyd med at departementet gir grønt lys for kjøpet av Børsen. Beslutningen betyr at det blir den europeiske børskjempen som vil «stikke av med Oslo Børs», sier analytiker.


<p><b>FÅR KLARSIGNAL:</b> Euronext-sjef Stéphane Boujnah og Euronext er godkjent av Finansdepartementet som kjøper av Oslo Børs.</p>

FÅR KLARSIGNAL: Euronext-sjef Stéphane Boujnah og Euronext er godkjent av Finansdepartementet som kjøper av Oslo Børs.

I kampen om Oslo Børs har franske-nederlandske Euronext passert et av de største hindrene for sitt bud.

Mandag morgen ga nemlig Finansdepartementet grønt lys til at både Euronext og Nasdaq kan kjøpe Børsen.

Med over 50 prosent av aksjene, gjennom kjøp og avtalte kjøp, har Euronext sittet i føresetet i budkampen, men vært avhengig av myndighetenes godkjennelse.

Finansdepartementet har nå altså landet på at begge budgiverne er egnet som eier. Det vil heller ikke bli stilt krav til eierandel. Det betyr at Euronext kan gjennomføre avtalene om kjøp av 53,4 prosent av aksjene og ta kontroll over Oslo Børs.

– De siste ukene har norske myndigheter, Finanstilsynet i april og i går Finansdepartementet, konkludert at Euronext er skikket som eier av Oslo Børs VPS i henhold til gjeldende lover og regler. Til tross for volatilitet og støy går nå transaksjonen videre, sier Euronext-sjef Stéphane Boujnah til E24.

Kamp i kulissene

Bak kulissene har det pågått en innbitt kamp mellom de to beilernes støttespillere, som har forsøkt å legge press på Finansdepartementet.

Nasdaq-leiren argumenterte for at departementet burde sette krav om at den neste eieren klarer å kjøpe minst to tredjedeler av aksjene.

Et slikt krav ville ha stukket kjepper i hjulene for Euronext, fordi mange nok aktører har sagt at de ikke ville selge til den fransk-nederlandske børsgruppen.

– Myndighetene har ikke funnet grunnlag for å innføre nye juridiske regler og begrensninger midt i prosessen selv om det har vært forsøkt og fremmet forslag om nettopp dette. For meg er det svært tilfredsstillende å få bekreftet at prinsippene om lov og rett har vunnet fram, sier Euronext-sjefen.

Nasdaq er skuffet

På sin side sier Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl sier at det er «skuffende» at det ikke stilles noe krav til eierandel, ifølge en pressemelding.

Han sier også at den amerikanske børskjempen nå vil analysere beslutningen i detalj og vurdere sine muligheter.

Analytiker Thomas Myrholt i Sparebank 1 Markets har fulgt budkampen tett. Meglerhusets corporateavdeling er også rådgiver til Euronext i prosessen.

– Nå virker det ganske rett frem. Det var ganske søkt at det skulle bli en eierskapsbegrensing ut av det blå. Vi har skrevet at Euronext mest sannsynlig ville vinne frem, og det har de nå gjort, sier Myrholt.

– Min antagelser er at det er Euronext som kommer til å stikke av med Oslo Børs, uansett hva Nasdaq gjør, sier han.

Vil gi tilbud til resten av aksjonærene

Euronext trenger nå sine egne aksjonærers godkjennelse til kjøpet av Oslo Børs ved konsernets generalforsamling 16. mai, og Boujnah viser til at nær 24 prosent av disse allerede har sagt ja.

– Vi er trygge på at våre aksjonærer vil godkjenne transaksjonen.

Euronext har i dag kontroll over 53,4 prosent av aksjene i Oslo Børs. Euronext sitt nåværende tilbud om å kjøpe aksjer for 158 kroner per aksje gjelder ut måneden.

Deretter vil Euronext fremsette et nytt tilbud til de resterende aksjonærene med samme betingelser, ifølge Euronext-sjefen.

Konsernet lever imidlertid godt med å sitte med dagens eierandel.

– Hvis noen aksjonærer vil være minoritetsaksjonær i Oslo Børs VPS etter at Euronext har overtatt kontrollen, så er det fullt og helt deres avgjørelse. Vi vil uansett være glad for å styre selskapet i alle aksjonærenes interesse, sier Boujnah.

Ser fremover

Fremover vil Euronext jobbe sammen med ledelsen i Oslo Børs for å sikre en god overgang, samt med de viktige aktørene i det norske kapitalmarkedet, understreker Boujnah, som også gjentar løftene om at Oslo Børs vil få en sentral rolle i Euronext-systemet.

– De viktige er ikke hva som har skjedd de siste fem månedene. Det som er viktig er det som skal skje de neste 5, 15 og 50 årene, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå