Vil ta opp kampen med Nasdaq Nordic

Når nordiske teknologiselskaper ønsker å børsnoteres, vender de øynene raskt mot Nasdaq Nordic. Det ønsker Euronext-sjefen å gjøre noe med. – Vår ambisjon er at disse i fremtiden vil søke notering i Oslo, sier han. 


<p><b>SER MOT TIGERSTADEN:</b> Euronext har fremsatt et bud som på Oslo Børs VPS som verdsetter selskapet til 6,24 milliarder kroner. Det står til 11. februar. </p>

SER MOT TIGERSTADEN: Euronext har fremsatt et bud som på Oslo Børs VPS som verdsetter selskapet til 6,24 milliarder kroner. Det står til 11. februar. 

Euronext har lagt frem sitt formelle bud på Oslo Børs VPS. Med det søker børssammenslutningen å tilrive seg et marked som fra utsiden kan se ut som «Nasdaq-territorium». Sistnevnte kontrollerer i dag de resterende børsene i Norden, samt i Baltikum. 

Euronexts konsernsjef Stéphane Boujnah forteller at han er svært positiv til å kunne tre inn i de nordlige rekker. 

– Vi ønsker å være til stede i det nordiske markedet. Det finnes ingen Europa-ambisjon uten en Norden-ambisjon, sier han til E24.   

Les også: (+) Derfor er Oslo Børs attraktiv for børsgigantene

Teknologiselskaper vil se til Oslo

Boujnah er tydelig på at Euronext ønsker å utvikle Oslo Børs videre innen segmentene der den allerede er sterk, da spesielt råvaresektorer som sjømat, olje, energi og shipping. 

Samtidig legger han ikke skjul på ambisjoner om at en tilslutning til Euronext-familien vil åpne opp for nye muligheter, for eksempel når det kommer til å tiltrekke seg nordiske teknologiselskaper. 

– Vi tror at vi kan bygge et betydelig teknologimarked på Oslo Børs og har som ambisjon at nordiske teknologiselskaper vil søke børsnotering her i fremtiden. Det kan bli en ny tilværelse, der enhver aktør innen selskapsfinansiering vil få utvidede muligheter, sier han. 

I dag ser nordiske teknologiselskaper raskt til Nasdaq når de ønsker å gå på børs. Euronext-sjefen omtaler ikke spesifikke konkurrenter, men forklarer hvorfor han har tro på et skifte i markedet. 

– Når Oslo Børs slutter seg til Euronext, vil det bli en del av et av Europas mest likvide aksjemarkeder. Det kommer til å bli en «game changer». Likviditet er kanskje den viktigste driveren når det kommer til å tiltrekke seg nye selskaper, sier han.

Nasdaq har ikke ønsket å kommentere muligheten for at de vil få en større konkurrent i det nordiske markedet. 

Overrasket over timingen

Euronext-sjefen ble overrasket over timingen og at det var en gruppe aksjonærene som selv tok initiativ til et salg av Oslo Børs VPS. Men konsernet har i en årrekke har vært interessert i å gjøre et oppkjøp, så da var det bare å kaste seg rundt.

– Når uavhengige børser i Europa vurderer hva som skal være veien videre, og hvilken større gruppe de ønsker å være en del av, så vil vi absolutt være med. Det var også tilfellet da denne situasjonen rundt Oslo Børs oppsto, sier Boujnah.

Etter den tid har Euronext sikret seg aksjemajoritet i Oslo Børs VPS, gjennom en kombinasjon av egne aksjer (5,1 prosent) og bindende forhåndsaksept fra en gruppe aksjonærer (45,5 prosent). 

I ukene som kommer, inntil styret i Oslo Børs kommer med en anbefaling i februar, vil Stéphane Boujnah forsøke å overbevise gjenværende aksjonærer om å godta budet på 145 kroner per aksje. Målet er å oppnå 100 prosents eierskap. 

Tilbakeviser Høyre-kritikk

Under Euronexts ledelse er Stéphane Boujnah klar på at Oslo Børs, «som allerede er sterk», vil utvikle seg til å bli enda sterkere. 

Det dreier seg særlig om likviditet i markedet, om å utvide produktspekteret og om tilgang på teknologi. 

Men ikke alle er begeistret for tanken på et salg. Blant annet Høyre-politiker Ove Trellevik har kommet med kritiske innvendinger. De går på at det vil bli en høyere terskel for familieeide bedrifter å bli børsnotert, og at for eksempel mindre sjømatselskaper vil risikere å drukne i det store internasjonale konsernet.

Boujnah stiller seg uforstående til utspillet. 

– Det er helt motsatt. Vi har et eget program for å nå ut til familiebedrifter og små og mellomstore bedrifter er en kjernekomponent i vår strategi – disse utgjør omtrent 1000 av de 1350 selskapene som er notert på våre børser, sier han. 

Forent og mangfoldige

De sterke råvaresektorene – med sjømat, olje, energi og shipping – er blant grunnene til hva som gjør Oslo Børs til et attraktivt kjøpsobjekt. Her skal man fortsette å være ledende, fastholder Stéphane Boujnah. Euronext vil gjøre Oslo til senter for gruppens råvarehandel og gi børssjefen ansvar for tilsvarende område på konsernnivå.

– Enhet i mangfold, det er vårt motto. Vi er forente der skalafordeler er gjeldende og veldig mangfoldige i spørsmål som krever lokal tilstedeværelse.

Dette slagordet, og alt annet som Euronext har beskrevet i sitt tilbudsdokument, skal Oslo Børs nå ta stilling til. Børssjef Bente Landsnes har fortalt at hennes kjennskap til Euronext fra før av var begrenset og at deres jobb først og fremst består av å maksimere aksjonærenes verdier. 

Fredag skrev Børsen at de har avholdt møter med flere interessenter den siste tiden. Det store spørsmålet nå er om det kan komme et motbud. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå