Euronext-sjefen om budet på Oslo Børs: – Ja, prosessen var uvanlig

Euronext-sjef Stéphane Boujnah erkjenner at det var en uvanlig prosess før budet på Oslo Børs i vinter. – Men vi gjorde noe vi mente var rasjonelt, sier han.


<p><b>ØKER BUDET:</b> Euronext-sjef Stéphane Boujnah har kontroll på 50,5 prosent av Oslo Børs gjennom egne aksjer og aksepter fra aksjonærer som vil selge. Han gir ikke opp kampen om selskapet, selv om Oslo Børs anbefaler aksjonærene å selge til Nasdaq. Mandag økte han budet på selskapet.</p>

ØKER BUDET: Euronext-sjef Stéphane Boujnah har kontroll på 50,5 prosent av Oslo Børs gjennom egne aksjer og aksepter fra aksjonærer som vil selge. Han gir ikke opp kampen om selskapet, selv om Oslo Børs anbefaler aksjonærene å selge til Nasdaq. Mandag økte han budet på selskapet.

Mandag økte fransk-nederlandske Euronext sitt bud for Oslo Børs fra 145 kroner aksjen til 158 kroner aksjen.

Det oppdaterte budet verdsetter Børsen til 6,79 milliarder kroner.

På et pressemøte i Oslo erkjenner Euronexts konsernsjef Stéphane Boujnah at det er uvanlig å by på et selskap uten at selskapets styre kjenner til at det skal komme et bud.

– Ja, prosessen var uvanlig. Men vi gjorde noe vi mente var rasjonelt, sier Boujnah.

Han peker på at Euronext hadde lange diskusjoner med styret i Oslo Børs i begynnelsen av 2018 og at styret ba Euronext sende skriftlig bud. Dette ble ifølge Euronext diskutert i to styremøter i Oslo Børs.

Da det kom et forslag fra mange av aksjonærene i høst, som ville selge uten styrets kunnskap, hadde Euronext to valg, sier Boujnah. Enten å stå over, og ta risikoen for at andre kunne komme med et bud. Eller å delta, og heller møte med styret i Oslo Børs så snart som mulig etter budet.

– Og det er det vi har gjort, sier Boujnah.

Les også: (+) Nasdaq har to håp å klamre seg til i kampen om Oslo Børs

Trenger ikke 100 prosent

Boujnah sier også at selskapet ikke nødvendigvis trenger å eie 100 prosent av Oslo Børs. Euronext har nå aksepter og aksjer som vil gi selskapet en eierandel på 50,5 prosent av Børsen.

– Det er ikke nødvendig for Euronext å bli eneeier for Oslo Børs, sier Boujnah.

Selskapets mål om å få kontroll på 50,1 prosent av aksjene i Børsen er allerede møtt, og Euronext er villig til å eie den sammen med andre aksjonærer som DNB, som sitter på nær 20 prosent av aksjene, og KLP.

– Vi respekterer deres interesser i det norske kapitalmarkedet. De kan bli værende som mindretallsaksjonærer. De er også velkomne som referanseaksjonærer i Euronext, sier Boujnah.

Han sier at 22 aksjonærer i Oslo Børs har forlenget sine aksepter for Euronexts bud til desember, slik at selskapet har god tid til å vente på myndighetenes godkjennelse. Det forrige budet utløp i august.

– Vi har tro på at vi vil bli sett på som «fit and proper» for å eie Oslo Børs, sier Boujnah.

– Store ambisjoner

På pressemøtet mandag hadde Boujnah tatt med seg konsernsjefene for Euronext-børsene i Lisboa og Dublin for å presentere Euronexts planer for å styrke og utvikle Oslo Børs.

– Vi har store ambisjoner for Oslo Børs, sier Euronext-sjefen.

– Vi vet at styret i Oslo Børs ikke har akseptert vårt bud, men vi vil diskutere med dem på en konstruktiv måte, sier han.

Han forteller om Euronexts vekstplaner og de ulike markedsplassene og verktøyene som Oslo Børs vil få dersom den blir en del av børskonglomeratet.

Hvis Euronext får kjøpe Oslo Børs, vil den norske virksomheten utgjøre 15 prosent av omsetningen i selskapet, og bli Euronexts tredje største virksomhet, etter Frankrike som vil utgjøre 46 prosent og Nederland som vil utgjøre 24 prosent.

Virksomheten i Portugal og Belgia vil til sammenligning utgjøre rundt fem prosent, og aktiviteten i USA vil utgjøre tre prosent og virksomheten i Dublin to prosent, ifølge Boujnah.

– Oslo vil være del av en familie på seks selskaper på likefot, sier Boujnah.

Ønsket å kjøpe tidligere

Han forteller også om selskapets dialog med Oslo Børs tidlig i 2018, da selskapet ønsket å legge frem et bud, men Børsens styre mente tidspunktet var feil.

– Svaret vi fikk i mars var: hvorfor ikke, la oss diskutere dette senere, men det passer ikke nå fordi vi er i en restrukturering, sier Boujnah.

Da en gruppe aksjonærer i Børsen kom til Euronext med et ønske om bud sent i 2018, var Boujnah derfor positiv.

– Vi nølte ikke da det initiativet kom, for det var en naturlig fortsettelse av vår dialog med Oslo Børs tidligere, sier han.

Han forsikrer også det norske kapitalmarkedet om at små- og mellomstore selskaper ikke vil få trøbbel med å hente inn kapital med Euronext som eier av Børsen.

– Vi har lest i pressen om bekymringer for hva vi vil endre, og vi ønsker å dempe de bekymringene, sier han.

– Børsnoterte selskaper som små- og mellomstore selskaper vil ha tilgang til det mest likvide markedene i Europa. Men vi vil ikke endre reglene for notering, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå