Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

Desember har så langt vært måneden for nye rekorder på Oslo Børs, som også onsdag noterer ny toppnotering. Sjefstrateg tror Børsen skal enda høyere.


<p><b>OPTIMIST:</b> Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener det er mer å gå på for Oslo Børs.</p>

OPTIMIST: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener det er mer å gå på for Oslo Børs.

Da bjellen på Oslo Børs ringte klokken 16.30 sto Hovedindeksen i 669,47 poeng - den høyeste noteringen noensinne, mens oppgangen siden sist nyttårsrakettene gikk i været har passert ni prosent.

Den siste tiden har både Opec-avtale med påfølgende rykk i oljeprisen og stigende børser internasjonalt, deriblant USA som har satt flere nye toppnoteringer, bidratt positivt for Oslo Børs.

– Lett å se for seg 800

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank sier næringer som Oslo Børs har mye av, er nettopp det som stiger om dagen, altså de mer sykliske aksjene.

– Det er olje, – offshore, -råvare- og shippingaksjer. De siste månedene har det vært veldig gjennomgående at vi har et syklisk oppsving på gang. Det er ikke fordi det går så veldig bra, men utsiktene er litt mindre dårlige enn de har vært. Folk begynner å tro at det kanskje kan gå bedre en eller annen gang, sier han til E24.

Det er spesielt effekten av det ikke kommer ny kapasitet inn i disse sykliske markedene som gjør seg gjeldende, mener sjefstrategen.

– Selv moderat bedring i etterspørselen gjør at markedene strammer seg til. I aluminium går det bedre nå, der har det strammet seg til. I offshore har ikke riggmarkedet blitt bedre, men markedet ser at det nærmer seg. Riggflåten faller og seismikkflåten faller.

Skal man tro Hermanrud er det liten grunn til å få høydeskrekk av nivået på 669 poeng Hovedindeksen nå ligger på.

– I løpet av et normalt syklisk oppsving burde vi gå i 800 i løpet av et år eller to. Det er ikke sikkert vi gjør det, men det er lett å se for seg 800.

– Jeg hadde en gang et håp om 800 basert på at ting skulle bli veldig bra, men nå har tiden gått og selskapene har bygget verdier i mange år. Da trenger du ikke mer enn normale markeder før du er der. Det krever selvfølgelig at inntjeningen i Statoil blir normal igjen, og helst også i offshore hvor den er elendig i dag, sier Hermanrud.

Stiger Børsen til 800 poeng vil det bety en oppgang på 19,58 prosent.

Tror på bedring i olje

I Nordea deler aksjeplukkerne det positive synet på det norske markedet.

– Grunnen er at det er utsikter til stabilisering i oljeprisen. Selv om inntjeningsveksten fortsatt er negativ er den i bedring. Det er energisektoren som bidrar mindre negativt fremover. I det siste har det i tillegg kommet gode ledende indikatorer for global økonomi. Oslo Børs er syklisk og reagerer på det som skjer ute også, sier investeringsstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

Siden oljekartellet OPEC kom til enighet om en produksjonsavtale har oljeprisen klatret opp på 50-tallet igjen, noe som har utløst aksjeløft for børsens største selskap Statoil. Også oljeserviceaksjene har steget, selv om sektorens børsverdi betyr mindre for markedet enn før oljepriskollapsen.

Blant de større navnene har aluminiumsprodusenten Hydro steget rundt 25 prosent år, mens DNB-oppgangen er på 20 prosent.

Sjømatsektoren, som nyter godt av laksepriser har lagt bak seg et enda bedre år kursmessig, med en oppgang på over 50 prosent for indeksen som følger sektoren.

Internasjonalt har trenden med stadig lavere renter blitt avløst av renteoppgang i statsobligasjonsmarkedene. Den kanskje viktigste nøkkelrenten, 10 års amerikanske statsrenter, har i løpet av kort tid hoppet nesten et halvt prosentpoeng, i kjølvannet av at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Det er også ventet at den amerikanske sentralbanken går for en renteøkning denne måneden.

Tror på rentesensitive aksjer

– Jeg tror man får en snuoperasjon vekk fra obligasjonsligende aksjer. Mye kapital har også gått inn i eiendom. Når renten kommer opp står eiendom litt utsatt til. Men det som tjener på høyere rente og sterkere økonomi, altså sykliske aksjer og rentesensitive bransjer er det man skal eie, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning

Han ser mer optimisme om utviklingen i verdensøkonomien.

– Motvinden fra stigende rente blir mer enn utlignet av optimisme om verdensøkonomien og råvarepriser. Hvis du tror på økonomisk nedgangstid, deflasjon og fallende selskapsresultater – da kjøper du statsobligasjoner. Hvis du tror på oppgangstider, stigende inflasjon og selskapsresultater – kjøper du i utgangspunktet aksjer, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå