– Vi kan ikke utelukke muligheten for et bedre bud

Flere interessenter mener de burde vært involvert i auksjonsprosessen, forteller Oslo Børs-sjef Bente Landsnes.


<p><b>VURDERER SITUASJONEN:</b> Oslo Børs VPS, med konsernsjef Bente Landsnes, vil fremover vurdere hva som kan gjøres for å maksimere aksjonærenes verdier. </p>

VURDERER SITUASJONEN: Oslo Børs VPS, med konsernsjef Bente Landsnes, vil fremover vurdere hva som kan gjøres for å maksimere aksjonærenes verdier. 

Oslo Børs VPS sendte fredag ut en melding der de gjorde det klart at auksjonsprosessen som Euronext gikk seirende ut av, ble gjennomført på en måte som medførte at «enkelte strategiske relevante aktører» ikke deltok. 

Konsernsjef Bente Landsnes forteller til E24 at disse aktørene mer presist kan kalles interessenter.

Oslo Børs VPS har altså blitt kontaktet, enten direkte eller indirekte, av flere potensielle oppkjøpskandidater - som forteller at de ikke deltok i auksjonsprosessen.

Peker på Nasdaq og London

Landsnes sier til E24 at hun ikke kan gå nærmere inn på hvem disse interessentene er, eller om disse aktørene har uttrykt skuffelse over ikke å ha tatt del i auksjonen.

Thomas Myrholt i Sparebank1 Markets er den eneste analytikeren som følger Oslo Børs som selskap, etter å ha tatt opp dekning for halvannen måned siden.

– Jeg mener de mest aktuelle kjøperne utenom Euronext er Nasdaq, London Stock Exchange og CBOE, sier han til E24.

– Hvem som eventuelt ikke deltok er vanskelig å si, men en investorgruppering som initierer et salg av et selskap på en slik måte ønsker nok å holde det skjult da det er stor usikkerhet knyttet til om det vil materialisere seg, forklarer han E24.

– Det er en trade-off mellom å begrense antall parter man tar kontakt med for å forhindre spredning av ryktet, samtidig som man ønsker å ta kontakt med de kjøperne som har høyest betalingsvillighet, sier han.

Nasdaq eier de øvrige børsene i Norden - men har overfor E24 avslått å kommentere om de er interesserte i Oslo Børs, og også Euronexts oppkjøpsplaner generelt.

Carnegie: Alle har blitt behandlet lik

Auksjonsprosessen ble satt i gang uten at styret i Oslo Børs visste om det.

Børsens konsernsjef Landsnes har tidligere fortalt at hun ble overrasket over nyheten om Euronext-budet, som først ble varslet på julaften. 

Budet kom etter et initiativ fra en gruppe aksjonærer, som engasjerte meglerhuset Carnegie. Aksjonærgruppen, deriblant investeringsselskapet Incentive, ga Carnegie mandat til å hente inn det beste mulige tilbudet. 

 <p>Thomas Myrholt, Sparebank1 Markets</p>

Thomas Myrholt, Sparebank1 Markets

Det mener Petter Hagen, sjef for investment banking i Carnegie, at de har gjort. 

– Vi har kontaktet de naturlige interessentene og ført en ryddig og forutsigbar prosess, der alle har blitt behandlet på lik måte og fått tilstrekkelig med tid, sier han. 

– Hvis flere interessenter ikke har fått delta i auksjonen, så betyr vel det at dere ikke nødvendigvis har gitt aksjonærene det beste mulige tilbudet? 

– Det er ikke slik at flere av de naturlige interessentene «ikke har fått delta». Vi har åpenbart jobbet for å få en høyest mulig pris, da det har vært mandatet fra våre oppdragsgivere. Vi har derfor designet en prosess med det for øyet og jeg har utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra våre kunder på jobben som er gjort og resultatet som er oppnådd.

– Etter en salgsprosess er det ikke uvanlig at enkelte i kjøperuniverset er misfornøyde med at deres egen taktikk eller tilnærming ikke vant frem. Men vi har i hvert fall kjørt en ryddig salgsprosess der alle har konkurrert på like vilkår, sier Hagen, som ikke har noen kommentar til uttalelsene fra Oslo Børs VPS og konsernsjef Landsnes.

Utelukker ikke høyere pris

Oslo Børs VPS melder at de nå vil «vurdere hvilke initiativ som er nødvendig for å maksimere aksjonærenes verdier, og best mulig ivareta børsens og verdipapirsentralens funksjoner i det norske verdipapirmarkedet».

 <p><b>INITIATIVTAGER</b>: Incentive-forvalter Svein Høgset er fremdeles fornøyd med jobben Carnegie har gjort. </p>

INITIATIVTAGER: Incentive-forvalter Svein Høgset er fremdeles fornøyd med jobben Carnegie har gjort. 

– At vi har den kompetansen vi har, gjør at vi ikke kan utelukke muligheten for et bedre bud, sier konsernsjef Bente Landsnes til E24. 

Euronexts foreslåtte tilbud, som det europeiske børskonsernet har sikret aksjemajoritet for – gjennom en kombinasjon av eget eierskap i Oslo Børs VPS, og bindende forhåndsaksept fra en større gruppe aksjonærer – ligger på 6,24 milliarder kroner, eller 145 kroner per aksje.

Det tilsvarer en premie på 32 prosent i forhold til sluttkursen i Oslo Børs VPS den 17. desember.

Fredag 28. desember stengte kursen på 139 kroner, slik at premien nå ligger på 4 prosent.

Det skyldes blant annet at Euronext torsdag kjøpte aksjer tilsvarende 5,1 prosent av selskapet, til avtalt pris på 145 kroner per aksje.

Analytiker: Grei pris

Myhrholt i Sparebank 1 Markets mener styret og aksjonærene nå er tjent med at man nå tar det i rolig tempo, og lar andre aktører komme på banen med et motbud.

– Blir det en budkrig kan nok prisen bli betydelig høyere.

Saken fortsetter under annonsen.

– Hva tenker du om prisen?

– Fair, men i nedre sjiktet. Jeg tenker at prisen reflekterer det at det var investorer som gikk til Euronext og ikke motsatt. Euronext sitter med en veldig god hånd, det vet de, og dette er reflektert i prisen, sier analytikeren.

– Dette har ligget litt i kortene, ettersom Oslo Børs har vært en særdeles attraktiv og billig investering, sier han til E24.

Lover innflytelse

Det første initiativet til å sette i gang en salgsprosessen var det altså forvaltningsselskapet Incentive som sto for.

Forvalter Svein Høgset er fornøyd med prisen på 145 kroner per aksje, og sier det vil forbause ham om ikke styret stiller seg positive til et salg.

– Har meldingen fra Oslo Børs VPS endret synet på hvorvidt Carnegie har ført en ryddig prosess?

– Nei, det har det ikke. Det kan være aktører har meldt seg nå i etterkant, men sånn jeg forstår det har Carnegie snakket med alle de jeg ser på som aktuelle oppkjøpskandidater, sier han. 

Det Amsterdam-baserte børskonglomeratet vil etter planen legge frem budet for styret i Oslo Børs VPS i andre halvdel av januar. 

Før den tid, tidlig i januar, vil styret og ledelsen i Oslo Børs VPS ta sikte på å møte Euronext.

Konsernsjef Stéphane Boujnah kommer til å love børssjefen stor innflytelse, og ansvar for råvarehandelen på gruppenivå.

Samtidig er det, som E24 har omtalt, grunn til å forvente et navnebytte for Oslo Børs, som fyller 200 år i 2019. 

– Det er vanlig at børsene vi kjøper heter Euronext etterfulgt av navnet på byen. Men nøyaktig hvordan det vil bli i Oslo, er for tidlig å si. Vi er åpne for innspill, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå