– Mange er bekymret for signalet fra en stadig flatere rentekurve

Her hjemme spenner oljeprisen ben på Oslo Børs, men også i Asia og Europa er dagen blytung for investorene. I New York varsles det bratt fall når markedet åpner.


<p><b>RØDT:</b> Børsene faller i Europa og Asia, og det ventes nedgang når børsene i USA åpner. Illustrasjonsfoto.</p>

RØDT: Børsene faller i Europa og Asia, og det ventes nedgang når børsene i USA åpner. Illustrasjonsfoto.

Optimismen etter «våpenhvilen» i handelskonflikten mellom USA og Kina varte ikke lenge.

Torsdag bærer det igjen i utforbakke for verdens børser, noe som føyer seg inn i bildet av urolige finansmarkeder denne høsten.

På Oslo Børs sendes hovedindeksen ned over 2,5 prosent, tynget av en oljepris som faller 2,3 prosent mens Opec-toppene diskuterer mulige produksjonskutt i Wien.

Dine Penger: (+) Dette må du gjøre når børsen stuper

Men utviklingen er ikke stort bedre på andre børser:

  • I Europa faller samleindeksen Stoxx Europe 600 over to prosent, til det laveste nivået siden desember 2016.
  • De største asiatiske børsene i Shanghai, Tokyo, og Hongkong falt mellom 1,7 og 2,5 prosent.
  • Handelen før børsåpning i New York indikerer at de toneangivende indeksene vil falle inntil 2 prosent når handelen åpner klokken 15.30.

– Vekstfrykt

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management
Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management

– Det er ikke bare Oslo Børs. Vi ser at det er tungt ellers også. Mange er bekymret for signalet fra en stadig flatere rentekurve, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Han sikter til utviklingen i amerikanske statsrenter, der den krympende renteforskjellen mellom statsobligasjoner med ti års løpetid, og obligasjoner med kortere løpetid har fått mye oppmerksomhet.

Den såkalte rentekurven, som måler denne forskjellen, har opp gjennom historien varslet flere resesjoner, og følges derfor tett av markedsaktørene.

Les mer: U-sving for verdens viktigste rente

– Det er rett og slett en vekstfrykt som begynner å forplante seg blant investorene. Det påvirker også oljeprisen fordi man frykter etterspørselen blir lavere, sier Lie.

Usikkerhet

Blant nyhetene som tolkes negativt torsdag er arrestasjonen av finansdirektøren i Huawei i Canada, skriver Bloomberg. Det gir en frykt for forverring av forholdet mellom USA og Kina.

Les mer: Huawei-topp arrestert i Canada: – Nesten umulig ikke å ta hendelsen inn i det større bildet

Lie påpeker også at det har oppstått tvil om progresjonen i handelsforhandlingene mellom USA og Kina.

Senest i helgen ble det kunngjort en «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina, der landene ifølge Det hvite hus ble enige om at USA utsetter sin planlagte tolløkning fra 10 prosent til 25 prosent på kinesiske varer med 90 dager.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea peker på det brå stemningsskiftet siden avtalen ble kunngjort, blant annet etter at Donald Trump skapte forvirring via sin Twitter-konto.

Mandag morgen, norsk tid, tvitret Donald Trump at Kina hadde godtatt å «redusere og fjerne» toll på biler som eksporteres fra USA til Kina. Problemet er at det ikke finnes noen slik avtale på papiret, ifølge Bloomberg.

– Så kommer alle disse twittermeldingene og man lurer på hva man ble enige om mellom USA og Kina, sier Rein.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå