Slår tilbake mot Børsen: – Vår auksjon er det minst problematiske

Carnegie avviser at auksjonsprosessen meglerhuset holdt før Euronexts bud på Oslo Børs var problematisk.


<p><b>AVVISER UTSAGN:</b> Carnegie avviser børsdirektørens utsagn om at auksjonsprosessen som førte til Euronexts bud på Oslo Børs var problematisk. For å få inn bud var det ifølge meglerhuset nødvendig å gå rundt styret i Oslo Børs.</p>

AVVISER UTSAGN: Carnegie avviser børsdirektørens utsagn om at auksjonsprosessen som førte til Euronexts bud på Oslo Børs var problematisk. For å få inn bud var det ifølge meglerhuset nødvendig å gå rundt styret i Oslo Børs.

Meglerhuset Carnegie avviser børsdirektør Bente Landsnes' utsagn til E24 om at budprosessen rundt Oslo Børs VPS Holding før jul var problematisk.

– Vår auksjon er det minst problematiske med denne situasjonen, skriver sjef for investment banking Petter Hagen i Carnegie i en epost til E24.

– Kritikken mot vår prosess ser helt bort fra det faktum at styret og ledelsen på tross av oppfordringer og direkte foranledninger i flere år har valgt å obstruere et salg av selskapet, legger han til.

Carnegie gjennomførte før jul en auksjon på oppdrag fra en gruppe aksjonærer i Oslo Børs, som endte med at fransk-nederlandske Euronext bød på aksjene i Oslo Børs. Børsdirektør Landsnes har uttrykt skepsis til auksjonsprosessen.

Les også: (+) Nasdaq har to håp å klamre seg til i kampen om Oslo Børs

– Det er problematisk at de kjørte prosessen på en slik måte at man ikke fikk frem alle interessenter, og nær halvparten av våre aksjonærer skrev under aksepter, kanskje i den tro at det var kjørt en bred og ordentlig prosess, sa Landsnes til E24 mandag.

– Det er uheldig, jeg kan ikke si noe annet enn det, sa hun.

– Måtte gå rundt styret

Ifølge Carnegie har styret og ledelsen i Oslo Børs ikke ønsket noe eierskifte i selskapet, og derfor ble det nødvendig for dem som ønsket å selge, å gå rundt styret.

– Det er nå blitt kjent at styret i Oslo Børs VPS har takket nei til både Euronext og Nasdaq sine tidligere tilnærmelser uten at aksjonærene har fått si sitt. Det fremstår ikke som god corporate governance, og det var grunnen til at vi måtte gå rundt styret, ledelse og største eiere, skriver Hagen.

«Corporate governance», eller prinsipper for eierstyring og selskapsledelse, brukes av selskaper og styrer for å plassere ansvar for styringen av selskapet og sikre at selskapet når sine mål.

Begge har prøvd før

Både Nasdaq og Euronext har tidligere vist interesse for Oslo Børs, men blitt avvist av ledelsen og styret.

Nasdaq offentliggjorde mandag sitt offisielle tilbudsdokument etter budet på Oslo Børs. Der omtaler selskapet også sitt tidligere ønske om å slå seg sammen med Oslo Børs, og at det hadde møter med styreleder og ledelse for Oslo Børs i november 2016.

«Partene ble enige om at tidspunktet ikke var riktig for en slik kombinasjon, men lot muligheten for fremtidige diskusjoner stå åpen», skriver Nasdaq.

I tilbudsdokumentet fra Euronext skriver selskapet at det også lenge har vurdert å by på Oslo Børs. For ett år siden, 2. februar 2018, hadde Euronexts ledelse et møte med ledelsen og styret i Oslo Børs om dette.

23. februar i fjor sendte Euronext et brev med et forslag om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Børsen og hvordan selskapet ville utvikle børsen.

«Styret i Oslo Børs VPS informerte Euronext at Oslo Børs VPS holdt på med en strategisk gjennomgang og at tidspunktet derfor ikke passet for å vurdere Euronexts tilbud», skriver Euronext.

7. mars 2018 trakk Euronext derfor sitt forslag.

Frykter at salg torpederes

En rekke av Oslo Børs' eiere har gitt aksept til Euronexts bud, som verdsetter Oslo Børs til 6,24 milliarder kroner. Euronext har fått aksept fra eierne av 45,5 prosent av aksjene i Oslo Børs, og sitter i tillegg selv på 5,1 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS Holding.

Til sammenligning har eierne av 35,2 prosent av aksjene på børsen akseptert Nasdaqs bud, som kom i forrige uke og verdsatte Børsen til 6,54 milliarder kroner.

Euronext sa mandag at selskapet vurderer å øke sitt bud. Nå håper Carnegie at styret og ledelsen på Børsen holder seg nøytrale til prosessen.

– Vårt ønske er at Oslo Børs VPS blir solgt til høyest mulig pris, og at det etableres en stabil og god eierstruktur, skriver Hagen.

– Vi oppfordrer styret og børsdirektøren til å forholde seg mer nøytralt til de to budgiverne som nå er på banen, i tillegg til eventuelle andre, slik at ikke nåværende styre risikerer å lage en umulig eiersituasjon og dermed nok en gang torpedere et salg flertallet ønsker, skriver han.

Les mer: Euronext vurderer høyere bud: – Endrer ikke vår strategiske anbefaling

Nasdaq bekreftet avslag

Nasdaq bekrefter også i sitt tilbudsdokument at selskapet var blant aktørene som ble kontaktet i forbindelse med auksjonsprosessen som en aksjonærgruppe tok initiativ til før jul, men selskapet sier at det avslo å bli med i prosessen.

«Nasdaq avslo å delta fordi Nasdaq ville ha blitt uttrykkelig forhindret fra å diskutere et potensielt oppkjøp direkte med selskapet, selskapets styre og dets største aksjonærer, noe Nasdaq så på som grunnleggende for å by på selskapet», skriver Nasdaq.

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi kjørte en ryddig og effektiv prosess etter initiativ fra og i overensstemmelse med store, profesjonelle eiere. Vi kontaktet selvfølgelig de naturlige kjøpere av Oslo Børs VPS. Disse fikk lik mulighet, tilstrekkelig tid og en klar forståelse av salgsprosessen, sier Hagen.

Les mer: Oslo Børs om «begrenset» budprosess: – Det er problematisk

Finansdepartementet avgjør

Det kreves tillatelse fra Finansdepartementet å ha en betydelig eierandel, definert som å eie mer enn 10 prosent i børser og verdipapirregister. Dette reguleres av verdipapirhandellovens § 13-3 og verdipapirregisterloven § 5-2.

Nå skal Finanstilsynet og Finansdepartementet vurdere om Euronext og Nasdaq skal få slik tillatelse. 

«Finanstilsynet vil forestå sin saksbehandling av søknad om erverv av betydelig eierandel i børs i samsvar med gjeldende regelverk. Utover dette er det ikke naturlig å kommentere saksbehandlingen ytterligere», skriver Finanstilsynet i en epost til E24.

Blant vilkårene som gjelder for å få tillatelse til å eie mer enn 10 prosent av børser er at kjøperen er egnet til å sikre god og fornuftig forvaltning av foretaket, blant annet basert på tidligere handlemåte, tilgjengelige økonomiske ressurser.

Eierskapet må heller ikke føre til uønskede virkninger for finansmarkedenes virkemåte eller verdipapirregisterets funksjon, eller om det blir krevende å utøve effektiv tilsyn.

– Vil være forsiktig

Saken skal etter planen avgjøres i løpet av fire måneder.

– Eierskapet i et foretak kan over tid være av betydning for konkurransekraft og verdiskapning. Hva som er en god sammensetning av eiere, vil blant annet variere med utviklingen i markedet og virksomhetens utvikling og karakter, skriver finansminister Siv Jensen i et svar til Stortinget om Oslo Børs.

– Som nevnt vil jeg være forsiktig med å fastslå hva slags eierskap som er mest egnet for Oslo Børs. Det avgjørende er at eierne fortsetter å utvikle og styrke både Oslo Børs som kapitalmarked og de viktige samfunnsfunksjonene i VPS, skriver Jensen.

Hun legger også til at det vil være relevant og viktig å vurdere om et kjøp av en kvalifisert eierandel i børsen vil kunne innebære en svekkelse av børsens evne til å betjene det norske kapitalmarkedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå